Bandar Orlando Membeli Harta Tapak Kelab Malam Pulse untuk Membina Tugu Peringatan kepada Mangsa Pembunuhan Beramai-ramai

Orlando Nightclub Massacre

ORLANDO, Fla. — Kota Orlando sedang maju dengan rancangan untuk mencipta taman peringatan di hartanah kelab malam Pulse, di mana 49 orang dibunuh tujuh tahun lalu.

Pemimpin bandar bersetuju pada malam Isnin untuk membeli hartanah itu dengan harga RM8 juta. Datuk Bandar Orlando Buddy Dyer berkata mereka merancang pendekatan kerjasama, bekerja dengan keluarga mangsa untuk mencipta taman peringatan.

Pada 12 Jun 2016, Omar Mateen membuka api di kelab malam gay itu, membunuh 49 orang dan mencederakan 53 orang lagi. Ketika itu, ia adalah pembunuhan beramai-ramai terburuk dalam sejarah Amerika Syarikat moden. Tetapi jumlah itu telah dipintas pada tahun berikutnya apabila 58 orang terbunuh dan lebih daripada 850 cedera di kalangan orang ramai sebanyak 22,000 di festival muzik negara di Las Vegas.

Pasukan SWAT membunuh Mateen, yang telah bersumpah setia kepada kumpulan Negara Islam, berikutan berlakunya pertempuran.

Rancangan untuk membina taman peringatan telah berjalan selama bertahun-tahun, tetapi yayasan bukan untung onePulse Foundation mengumumkan awal tahun ini bahawa ia mengurangkan skop rancangan untuk taman peringatan bernilai RM4 bilion berikutan cabaran dana.

Bangunan itu masih berdiri, dikelilingi pameran sementara yang menghormati mangsa.

“Kami bersedia untuk menjadi sebahagian daripada perbincangan dengan Bandaraya Orlando apabila ia bergerak ke hadapan,” kata kenyataan daripada yayasan onePulse.