Bahagian Utama Antarctica Terjejas kepada ‘Penurunan Tak Terelakkan’ Tanpa Menggilir Tindakan Iklim

No matter how much the world cuts back on carbon emissions, a key and sizable chunk of Antarctica is essentially doomed to an “unavoidable” melt, a new study found.

Tidak kira bagaimana banyaknya dunia mengurangkan pelepasan karbon, sebahagian besar dan penting bahagian Antartika secara tidak dapat dielakkan akan terdedah kepada proses pencairan, menurut kajian baru.

Walaupun proses pencairan sepenuhnya akan mengambil beratus-ratus tahun, ia akan secara perlahan menambah kira-kira 6 kaki (1.8 meter) ke paras laut, namun cukup untuk mengubah cara dan tempat hidup manusia pada masa hadapan, menurut pengarah kajian.

Penyelidik menggunakan simulasi komputer untuk mengira pencairan masa depan pentingnya plat ais menjorok ke Laut Amundsen di bahagian barat Antartika. Kajian dalam jurnal Isnin Nature Climate Change mendapati walaupun pemanasan masa depan dibataskan hanya beberapa perpuluhan darjah lebih – matlamat antarabangsa yang banyak saintis katakan sukar dicapai – ia akan mempunyai “kuasa terhad untuk menghalang pemanasan laut yang boleh membawa kepada runtuhnya Lempeng Ais Barat Antartika.”

“Soalan utama kami di sini ialah: Berapa banyak kawalan yang masih ada ke atas pencairan plat ais? Berapa banyak pencairan masih boleh dicegah dengan mengurangkan pelepasan?” kata pengarah kajian Kaitlin Naughten, ahli oseanografi British Antarctic Survey. “Sayangnya, ini bukanlah berita baik. Simulasi kami mencadangkan bahawa kita kini telah bersetuju dengan kadar peningkatan yang pesat dalam kadar pemanasan laut dan pencairan plat ais sepanjang abad ini.”

Walaupun kajian terdahulu telah membincangkan betapa teruknya situasi, Naughten merupakan orang pertama menggunakan simulasi komputer untuk mengkaji komponen pencairan utama air hangat mencairkan ais dari bawah, dan kajian itu melihat empat skenario berbeza bagaimana banyak karbon dioksida dunia mengeluarkan ke udara.

Naughten mengkaji plat ais penjaga pintu, yang mengapung di atas laut di kawasan Antartika ini yang sudah di bawah paras laut. Sekali plat ais ini mencair, tidak ada yang boleh menghalang glasier di belakangnya mengalir ke laut.

Naughten khusus melihat apa yang akan berlaku jika pemanasan masa depan dibataskan kepada 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) – matlamat antarabangsa – dan mendapati proses melebur berlepasan itu juga. Dunia sudah memanaskan kira-kira 1.2 darjah Celsius (hampir 2.2 darjah Fahrenheit) sejak zaman pra-perindustrian dan kebanyakan musim panas ini sementara melepasi tanda 1.5 darjah.

Kajian Naughten memberi tumpuan kepada bahagian Lempeng Ais Barat Antartika yang paling terdedah kepada pencairan dari bawah, berhampiran Laut Amundsen. Ia termasuk plat ais Thwaites yang besar yang sedang melebur dengan begitu pantas sehingga diberi nama “glasier kemusnahan”. Bahagian barat Antartika hanya sepuluh peratus benua selatan tetapi lebih tidak stabil daripada bahagian timur yang lebih besar.

Bahagian Antartika itu “terdedah”, kata saintis ais Universiti California Irvine Eric Rignot, yang tidak terlibat dalam kajian itu. “Kerosakan sudah dilakukan.”

Saintis ais Universiti Colorado Ted Scambos, yang juga tidak terlibat dalam kajian itu, berkata lempeng ais ini “akan runtuh pada akhirnya. Ini bukanlah kesimpulan yang gembira dan saya hanya mengatakannya dengan berat hati.”

Naughten tidak suka menggunakan perkataan “terdedah”, kerana katanya 100 tahun lagi dunia mungkin tidak hanya berhenti tetapi mengundurkan tahap karbon di udara dan pemanasan global. Tetapi katanya apa yang berlaku sekarang di tanah adalah runtuhan perlahan yang tidak dapat dielakkan, sekurang-kurangnya tidak dalam abad ini.

“Saya fikir ia tidak dapat dielakkan bahawa sebahagian daripada kawasan ini hilang. Ia tidak dapat dielakkan bahawa masalah itu menjadi lebih buruk,” kata Naughten kepada Associated Press. “Ia bukan tidak dapat dielakkan bahawa kita kehilangan semuanya kerana kenaikan aras laut berlaku dalam jangka masa yang sangat lama. Saya hanya melihat dalam kajian ini sehingga 2100. Jadi selepas 2100, kita mungkin masih mempunyai sedikit kawalan.”

Tidak kira perkataan apa yang digunakan, Naughten berkata beliau dan saintis lain yang mengkaji kawasan itu dalam penyelidikan terdahulu berkesimpulan bahawa bahagian Antartika itu “tidak dapat diselamatkan atau kebanyakannya tidak dapat diselamatkan.”

Kajian Naughten tidak mengira berapa banyak ais akan hilang, berapa tinggi aras laut akan naik dan pada kadar apa. Tetapi beliau menganggarkan jumlah ais di kawasan paling terdedah jika semuanya cair akan meningkatkan aras laut kira-kira 1.8 meter (5.9 kaki).

Walau bagaimanapun, katanya, ini adalah proses perlahan yang akan bermain sepanjang beberapa ratus tahun sehingga abad ke-23, 24 dan 25.

Naughten berkata ini mungkin kedengaran jauh, tetapi mengingatkan jika Victorians abad ke-18 telah berbuat sesuatu untuk mengubah bentuk dunia kita dengan drastik, kita tidak akan memandang mereka dengan baik.

Jenis kenaikan aras laut ini akan “sangat memusnahkan” jika berlaku dalam tempoh 200 tahun, tetapi jika ia boleh diregangkan ke 2,000 tahun, manusia boleh beradaptasi, kata Naughten.

“Komuniti pantai akan terpaksa membina di sekitarnya atau ditinggalkan,” kata Naughten.

Walaupun bahagian ini daripada lembaran ais Antartika ditakdirkan untuk hilang, bahagian-bahagian lain persekitaran Bumi yang rentan masih boleh diselamatkan dengan mengurangkan pelepasan pemanasan untuk ada sebab untuk terus mengurangkan pencemaran karbon, kata Naughten.

Twila Moon, timbalan ketua saintis Pusat Data Ais dan Salji Kebangsaan yang tidak terlibat dalam penyelidikan itu, berkata dia bimbang kebanyakan orang akan melihat tiada selain kemusnahan dan kesengsaraan dalam penyelidikan itu.

“Saya tidak melihat banyak harapan,” kata Naughten. “Tetapi ini apa yang dikatakan sains kepada saya. Jadi itulah yang saya harus sampaikan kepada dunia.”