Bagaimana untuk Mengelakkan Tripledemik Penyakit Pernafasan Musim Sejuk Ini

COVID Cases Spike Across The U.S.

“Tripledemic“ melompat ke dalam kosa kata dan kehidupan kita tahun lalu, merujuk kepada lonjakan musim sejuk tiga virus pernafasan – RSV (virus respiratori syncytial), selesema (influenza), dan COVID-19. Tripledemik 2022 menjangkiti jutaan orang, membanjiri sistem hospital, dan membunuh lebih 100,000 orang di AS dalam tempoh 4 bulan puncak virus ini.

Walaupun kita berharap penyakit pernafasan akan hilang dengan berakhirnya kecemasan kesihatan awam COVID-19, kita mesti mengakui bahawa virus ini akan terus memberi kesan kepada kita bertahun-tahun. Apabila tahun persekolahan bermula, kita sudah nampak penutupan sekolah jangka pendek disebabkan penyakit pernafasan. Kita melihat varian baru COVID-19 yang mungkin juga menyumbang kepada peningkatan kes penyakit.

Walau bagaimanapun, impak teruk gelombang penyakit pernafasan yang dijangka ini musim sejuk boleh sangat berbeza daripada tahun lepas. Kita boleh mengurangkan tahap penyakit virus teruk yang dilihat sepanjang tahun-tahun kebelakangan ini, berkat perkembangan vaksin dan terapeutik baru yang luar biasa terhadap virus ini. Kita boleh mencapai matlamat mencegah kemasukan hospital dan kematian dengan memastikan individu yang paling berisiko tinggi mengalami penyakit teruk divaksin terhadap setiap virus ini sebelum bulan lewat musim luruh dan musim sejuk dan menerima rawatan antivirus segera apabila sakit.

RSV, selesema dan COVID-19 adalah patogen pernafasan yang disebarkan melalui nafas, pertuturan, dan batuk. Seperti kebanyakan patogen, sesetengah individu lebih terdedah kepada jangkitan ini berbanding yang lain. RSV dan influenza memberi kesan paling besar kepada mereka yang kurang satu tahun dan lebih tua daripada 65 tahun dan dalam kalangan orang yang mempunyai masalah perubatan serius yang mendasari. COVID-19 juga memberi kesan paling teruk kepada orang tua dan mereka yang mempunyai masalah perubatan yang mendasari. Walaupun kurang kerap berbanding dewasa, COVID-19 juga boleh menyebabkan penyakit teruk pada kanak-kanak, lebih 50% daripada mereka tiada masalah perubatan yang mendasari, itulah sebabnya vaksin COVID-19 disyorkan untuk kanak-kanak berusia enam bulan ke atas oleh Akademi Pediatrik Amerika dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Semasa musim pernafasan 2022-2023, dianggarkan 100,000-200,000 orang dimasukkan ke hospital dengan RSV, 300,000-650,00 dengan selesema, dan 700,000 dengan COVID-19. Semasa peningkatan itu, 6,000-10,000 orang meninggal dunia akibat RSV, 19,000-58,000 daripada selesema, dan 75,000 daripada COVID-19. Bilangan kematian akibat RSV ini lebih tinggi daripada tahap yang dilihat sepanjang beberapa tahun sebelum pandemik. Sungguh menakjubkan bahawa penyakit yang berkaitan RSV dan selesema menurun sepanjang dua tahun pertama pandemik COVID-19, sebahagiannya disebabkan langkah-langkah mitigasi terhadap COVID-19, yang juga memperlahankan penyebaran virus pernafasan lain. Namun, dengan longgarnya penggunaan pelitup muka dan langkah-langkah mitigasi COVID-19 yang lain, kes RSV dan selesema merudum melebihi tahap pra-pandemik. Adalah sukar untuk meramalkan corak RSV, selesema dan COVID-19 dalam bulan-bulan akan datang. Tetapi kita boleh menjangkakan peningkatan aktiviti virus ini apabila imuniti populasi daripada jangkitan dan vaksinasi tahun lepas berkurangan dan bentuk virus baru muncul.

Tahun lepas menyaksikan perkembangan penting dalam pencegahan RSV. Jangkitan RSV dalam kalangan kanak-kanak bawah lima tahun, yang menyebabkan 58,000-80,000 kemasukan hospital dan 100-300 kematian tahun lepas, boleh dicegah dengan beberapa cara. Jika individu mengandung divaksin terhadap RSV, pemindahan perlindungan imun daripada ibu bapa kepada janin akan melindungi bayi selepas kelahiran, dan vaksin sedemikian baru-baru ini diluluskan. Jika ibu bapa tidak diimunkan terhadap RSV semasa mengandung, bayi boleh menerima antibodi monoklonik bertindak panjang melalui suntikan untuk melindungi daripada penyakit teruk sehingga 6 bulan. Ubat yang diluluskan FDA ini, Beyfortis, kini boleh didapati melalui program Vaksin untuk Kanak-Kanak (VFC) dan melalui penyedia penjagaan pediatrik. Ubat itu diluluskan untuk bayi baru lahir dan bayi yang dilahirkan semasa atau memasuki musim RSV pertama mereka dan dalam kalangan kanak-kanak sehingga 24 bulan yang kekal terdedah kepada penyakit RSV teruk melalui musim RSV kedua mereka. Vaksin RSV untuk mereka yang berusia 60 tahun ke atas juga telah diluluskan, mengurangkan kes dalam kalangan warga emas secara drastik.

Vaksin selesema diubah setiap tahun dalam menjangkakan jangkitan selesema yang dijangka dan disyorkan untuk mereka yang berusia enam bulan ke atas. Vaksin selesema, dengan dos khusus untuk kanak-kanak dan orang dewasa,