Bagaimana Untuk Mendapatkan Vaksin RSV Kepada Mereka Yang Paling Memerlukannya

Doctor giving infant an RSV shot

Dunia memasuki era baru vaksin. Berikutan kejayaan vaksin COVID-19 mRNA, saintis mempunyai keupayaan yang lebih besar untuk menyesuaikan suntikan kepada struktur virus, meletakkan sejumlah vaksin baru di landasan.

Vaksin terbaru adalah beberapa imunisasi baru terhadap virus sinkitial pernafasan, atau RSV.

Suntikan ini sangat diperlukan kerana RSV boleh menjadi bahaya, bahkan maut, pada yang sangat tua dan sangat muda. Tetapi suntikan ini, yang dihasilkan oleh Pfizer dan GlaxoSmithKline, juga mahal, dengan kos sekitar $300 untuk mereka yang ditujukan kepada dewasa, dan sehingga $1,000 untuk salah satu suntikan, antibodi monoclonal dan bukan vaksin tradisional, yang ditujukan kepada bayi. Banyak vaksin lama hanya berharga sen.Dan sebagian kerana kos yang tinggi, terdapat kekurangan vaksin RSV untuk bayi, yang menyebabkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat mengeluarkan amaran untuk doktor untuk memberi keutamaan kepada bayi yang paling rentan.

Kedatangan ubat-ubatan baru ini memaksa Amerika Syarikat untuk menghadapi semula soalan yang telah lama dielakkan: Berapa banyak seharusnya kos suntikan imunisasi yang mungkin diberikan – mungkin setiap tahun – kepada jutaan rakyat Amerika? Juga, memandangkan Amerika Syarikat adalah salah satu negara yang membenarkan pengiklanan langsung kepada pengguna: Bagaimana kita boleh memastikan suntikan itu masuk ke lengan orang yang benar-benar akan mendapat manfaat dan bukan mereka yang mencarinya akibat pemasaran menakutkan, dengan kos yang besar?

Sudah ada iklan di televisyen dan internet yang menunjukkan warga emas aktif bermain pickleball atau pergi ke galeri seni yang hidup mereka “dipotong pendek oleh RSV”. Ini membantu menerangkan barisan untuk suntikan di farmasi tempatan saya.

Penggunaan suntikan mahal secara tidak terpilih boleh menyusahkan belanjawan insurans awam dan swasta yang sudah ketat.

Risiko RSV bagi bayi

Negara-negara maju lain mempunyai strategi yang sengaja untuk memutuskan kumpulan rentan yang memerlukan vaksin tertentu dan berapa banyak untuk membayarnya. Amerika Syarikat tidak, dan apabila vaksin yang dikhususkan berkembang biak, program awam dan insurans swasta akan perlu berhadapan dengan bagaimana untuk menggunakan dan membiayai suntikan yang boleh sangat memberi manfaat bagi sesetengah orang tetapi akan membazir wang kesihatan berharga jika diambil oleh semua.

Penyakit pernafasan musiman, RSV boleh menyebabkan pemasukan ke hospital atau, dalam kes-kes jarang, kematian pada bayi dan orang berusia 75 tahun atau lebih tua, serta mereka dengan keadaan perubatan asas yang serius seperti penyakit jantung atau kanser. Bagi kebanyakan orang yang mendapat RSV, ia bermain sebagai sejuk; anda mungkin telah mengalami RSV banyak kali tanpa mengetahuinya.

Itulah sebabnya Dr. Barney Graham, saintis yang menghabiskan dekad di Institut Kesihatan Kebangsaan kerajaan Amerika Syarikat menyempurnakan asas sains yang membawa kepada suntikan semasa, berkata “penggunaan paling jelas adalah pada bayi,” bukan dewasa.

Itu juga sebabnya konsortium negara-negara Eropah, cuba menentukan bagaimana terbaik untuk menggunakan vaksin ini tanpa memecahkan bank, memberi tumpuan terlebih dahulu pada bayi dan menentukan harga yang masuk akal. Walaupun lebih banyak orang tua yang akan mati akibat RSV, tahun hayat yang hilang jauh lebih besar bagi yang sangat muda. (Bayi boleh mendapat suntikan antibodi monoclonal secara terus atau memperoleh perlindungan melalui vaksin tradisional yang diberikan kepada ibu berhampiran akhir kehamilan, menyampaikan kekebalan melalui rahim.)

Meneliti kos-manfaat vaksin, pasukan penyelidik Eropah melihat skenario di mana harga adalah “mahal sekali” – yang mereka letakkan di atas €75 (kira-kira $80) – atau “murah sedikit” yang mereka letakkan di bawah €25(kira-kira $27), kata Philippe Beutels, profesor ekonomi kesihatan di Universiti Antwerp, yang memimpin kumpulan itu.

Walaupun pengiraan berbeza sedikit dari negara ke negara, kumpulan itu menyimpulkan secara umum bahawa jika harga berada di hujung tinggi, ia tidak berpatutan secara kos. Ini bermakna, katanya, “kita tidak harus memberikan kedua-dua jenis suntikan dan terus dengan amalan semasa” rawatan bayi sakit – yang biasanya akan baik-baik sahaja – dengan penjagaan sokongan.

Pengiraan akan digunakan oleh negara seperti Belgium, UK, Denmark, Finland dan Belanda untuk merundingkan harga tetap untuk dua suntikan bayi, diikuti keputusan mengenai versi manakah yang harus ditawarkan. “Jika antibodi monoclonal adalah €100 dan vaksin €10, maka vaksin akan lebih baik,” kata Beutels.

Mereka belum mempertimbangkan bagaimana untuk mengedarkan vaksin kepada dewasa – dianggap kurang mendesak – kerana kajian menunjukkan RSV jarang menyebabkan penyakit teruk pada dewasa yang tinggal di luar pengaturan penjagaan, seperti rumah orang tua.

Membiarkan pasaran memutuskan siapa mendapat ubatan

Mengapa Amerika Syarikat memberi tumpuan terlebih dahulu kepada warga emas, manakala Eropah lebih prihatin tentang RSV pada bayi?

Di Amerika Syarikat, pengilang ubat mempunyai insentif kewangan: Kira-kira 3.7 juta bayi dilahirkan setiap tahun, manakala terdapat kira-kira 75 juta orang Amerika berusia 60 tahun ke atas – kumpulan di mana dua vaksin dewasa diluluskan. Dan kira-kira separuh kanak-kanak mendapat vaksin mereka melalui Program Vaksin untuk Kanak-Kanak, yang merundingkan harga diskaun.

Juga, bayi boleh divaksin hanya oleh pakar rawatan. Dewasa boleh masuk ke farmasi tempatan untuk suntikan. Tetapi berapa banyak dewasa benar-benar mendapat manfaat daripada suntikan?

Ini membawa kepada apa yang sesetengah orang panggil “sokongan sempit” daripada Jawatankuasa Penasihat Imunisasi CDC (ACIP) untuk orang berusia 60 hingga 75 tahun: Pesakit dalam lingkungan usia itu boleh mendapat suntikan selepas “membuat keputusan bersama” dengan penjaga kesihatan.

Sebahagian kerana sokongan kabur ini, kemungkinan beberapa warga Amerika berusia 60 tahun ke atas dengan insurans komersial mendapati bahawa insurans mereka tidak akan menampung suntikan itu. Di bawah Obamacare, insurans secara amnya dikehendaki untuk menampung vaksin yang disyorkan oleh ACIP tanpa kos.

(Pada akhir September, ACIP mengesyorkan imunisasi semua bayi dengan antibodi atau vaksin ibu hamil. Insurans mempunyai masa setahun untuk memulakan perlindungan dan kebanyakan telah lambat bertindak kerana harga yang tinggi.)

Strategi berlapis

Terdapat cara yang lebih baik dan lebih adil untuk mengarahkan suntikan ke lengan mereka yang memerlukannya, berbanding sekadar memberikannya kepada mereka yang mempunyai “insurans betul” atau, dipengaruhi oleh pengiklanan, boleh membayar. Sebagai contoh, insurans, termasuk Medicare, boleh dikehendaki untuk menampung hanya mereka berusia 60 hingga 75 tahun yang mempunyai preskripsi dari doktor, menunjukkan keputusan bersama telah berlaku.

Semasa kecemasan wabak, kerajaan persekutuan membeli semua vaksin COVID-19 secara pukal pada harga yang dirundingkan, awalnya di bawah $20 setiap suntikan, dan mengedarkannya secara kebangsaan. Jika, untuk melindungi kesihatan awam, suntikan RSV perlu disediakan secara serupa, ia boleh menjadi lebih adil dan berpatutan.