Bagaimana Untuk Membudayakan Harapan Apabila Anda Tidak Mempunyainya

Terdapat satu perasaan, dahulu hanya bisikan, kini semakin kuat setiap hari. Glaciar sedang mencair; kanak-kanak sedang dibunuh; kebencian berleluasa. Kadang-kadang terasa seolah dunia sedang menuju titik terendah. Atau seolah anda sendiri.

Penawar kepada sebarang keputusasaan mungkin adalah harapan, menurut pakar. Ia adalah salah satu sikap minda manusia yang paling kuat dan penting, dan boleh dicapai walaupun ia terasa sukar dicapai. “Harapan adalah cara berfikir,” kata Chan Hellman, seorang ahli psikologi yang merupakan pengarah pengasas Pusat Penyelidikan Harapan di Universiti Oklahoma. “Kami tahu ia boleh diajar; kami tahu ia boleh dibina. Ia bukan sesuatu yang anda ada atau tidak ada.”

Banyak orang, katanya, tidak memahami sepenuhnya apa itu harapan – dan apa yang bukan. Menjadi penuh harapan tidak bermakna terlibat dalam pemikiran yang berharap-harap atau optimisme buta. Sebaliknya, ia adalah “keyakinan atau jangkaan bahawa masa depan boleh lebih baik, dan yang lebih penting lagi, kita mempunyai keupayaan untuk mengejar masa depan itu,” kata Hellman. Lawan harapan sebenarnya bukanlah pesimisme, tetapi ketidakpedulian, dengan kehilangan motivasi. Dan walaupun mengharapkan adalah pasif, harapan adalah tentang mengambil tindakan.

Menjadi penuh harapan dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan dan kehidupan. “Kemampuan kita untuk berharap adalah salah satu ramalan terkuat bagi kesejahteraan,” kata Hellman. Kajian menunjukkan, misalnya, bahawa orang yang lebih berharap sepanjang hayat mereka mempunyai kurang masalah kesihatan kronik; kurang cenderung menghidap depresi atau kebimbangan; mempunyai sokongan sosial yang lebih kuat; dan cenderung hidup lebih lama. Seperti yang ditekankan Hellman, “Harapan menjana harapan, dan ia mempunyai faktor perlindungan yang begitu besar.”

Kami meminta nasihat Hellman dan pakar lain mengenai strategi yang boleh membantu membudayakan harapan – walaupun ia terasa tidak mungkin dicapai.

1. Pertama, berikan diri anda kebenaran untuk berasa berharap.

Ingatlah masa anda kanak-kanak, apabila orang dewasa yang bermaksud baik memberi amaran agar anda jangan terlalu berharap? Sikap itu masih boleh terbawa sehingga hari ini, menurut Profesor David Feldman dari Universiti Santa Clara di California yang mengkaji harapan. “Kebenaran ialah, sama ada kita membenarkan diri kita untuk berharap atau tidak, pada satu ketika nanti kita akan kecewa. Saya rasa penyelesaiannya bukanlah tidak membenarkan diri kita untuk berasa berharap atau menyerah terhadap harapan sepenuhnya.”

Feldman – yang mereka bentuk bengkel “Harapan” tunggal sesi yang popular – memandang harapan sebagai enjin psikologi yang memacu kemajuan dalam kehidupan kita. Dia bimbang jika kita semua menyerah terhadapnya, “kita sedang mencipta ramalan yang menjadi kenyataan.” Jadi, berikan diri anda kebenaran untuk menatap masa depan dengan penuh semangat dan ambisi.

2. Tetapkan sekurang-kurangnya satu matlamat bermakna.

Pada pertengahan 1980-an, ahli psikologi Charles Snyder memutuskan ciri-ciri apa yang dimiliki oleh orang yang berharap. Dia tiba kepada tiga faktor utama yang menjadi asas untuk Teori Harapan, satu model yang masih digunakan oleh penyelidik hari ini: Pertama, untuk menjadi penuh harapan, Snyder mendapati, orang perlu berfikir secara bermatlamat. (Lebih lanjut mengenai dua unsur lain, laluan dan agensi, kemudian.)

Jadikan satu perkara untuk sentiasa bekerja ke arah sekurang-kurangnya satu matlamat yang mempunyai makna secara dalaman, nasihat Feldman. Dengan kata lain, ia bukan sesuatu yang perlu anda lakukan – seperti menyelesaikan senarai kerja pejabat anda – tetapi sesuatu yang mahu anda lakukan. “Matlamat boleh menjadi apa sahaja yang penting bagi kita,” katanya.

Feldman mengingati kawan yang menghubunginya pada Mei 2020, baru sahaja dipecat kerja, takut dengan wabak dan merasa sangat putus harapan. Dia bertanya kepada wanita itu jika dia boleh tetapkan satu matlamat yang membenarkan dia menggunakan bakatnya dan membuatnya berasa berdaya. Wanita itu, yang menyukai menjahit, berjanji untuk menukarkan sisa kain menjadi pelitup muka – dan menyumbangkan 200 kepada pertubuhan amal dan badan derma tempatan. “Apabila saya berhubung dengannya sebulan kemudian, dia berubah sikap – dia berasa jauh lebih berharap,” katanya.

3. Berfikir cara penyelesaian.

Unsur penting lagi dalam Teori Harapan Snyder ialah “laluan”. Feldman menjelaskan ini sebagai “istilah psikologi yang agak pelik yang bermaksud mempunyai persepsi bahawa terdapat rancangan atau cara untuk membawa anda dari di mana anda berada ke matlamat anda.” Jika anda telah menetapkan satu matlamat yang bermakna bagi anda, tetapi anda tidak dapat menemui cara untuk mencapainya, kemungkinan besar anda akan berasa sangat putus harapan. Sebaliknya, orang yang tinggi harapannya cenderung menjana banyak laluan – jadi jika satu tidak berjaya, mereka mempunyai alternatif sedia.

4. Hubungi pasukan sokongan anda.

Menurut kajian Snyder, orang yang berharap cenderung mempunyai banyak “agensi”, yang bermaksud motivasi untuk benar-benar mencapai matlamat mereka. Beristirehat yang cukup, mengikuti diet sihat, dan bermeditasi boleh semuanya menggalakkan agensi, kata Feldman. Begitu juga dengan menghubungi kepercayaan positif kita terhadap diri sendiri; terdapat kuasa tertentu untuk mengingatkan diri sendiri: “Saya boleh lakukan ini.”

Kadang-kadang, bagaimanapun, sumber agensi terkuat ialah orang lain. Apabila Feldman berasa rendah, dia akan hubungi bapanya, yang merupakan penyemangat terbesarnya. Mendengar seseorang yang anda sayangi memberitahu anda bahawa mereka percaya kepada anda “boleh memberi anda dorongan”, katanya. Buat senarai orang-orang paling menyokong anda, nasihat Feldman, supaya apabila anda berasa kurang bermotivasi, anda tahu siapa yang harus dihubungi untuk dorongan.

5. Cari kisah kejayaan orang lain.

Mary Beth Medvide telah lama berminat dengan cara harapan dipupuk dalam kalangan kumpulan terpinggir, seperti imigran generasi pertama. Jadi dia memutuskan untuk mengkaji bagaimana pelajar berpendapatan rendah berbangsa warna mengalami harapan dalam kehidupan harian mereka.

Sebahagiannya, dia mendapati mereka membudayakan harapan dengan mencari sokongan daripada ibu bapa dan guru-guru tertentu. Tetapi mereka juga banyak mendapat manfaat daripada bertemu atau mengetahui orang lain yang berjaya dalam hidup. “Dengan melihat orang lain berjaya – mungkin seorang senior, apabila mereka masih pelajar tingkatan dua – mereka berasa mereka juga boleh berjaya,” kata Medvide, profesor madya psikologi di Universiti Suffolk di Boston. Memang, kajian menunjukkan tahap harapan yang tinggi dikaitkan dengan pencapaian akademik dan penjelajahan kerjaya.

Ini adalah sesuatu yang boleh kita terapkan dalam kehidupan kita sendiri: Jadikan satu perkara untuk membaca buku mengenai atau bersahabat dengan orang yang telah mengatasi rintangan untuk mencapai matlamat mereka, dan anda pasti akan berasa lebih berharap tentang masa depan anda sendiri, kata Medvide.

6. Manfaatkan imajinasi anda.

Hellman memandang imajinasi sebagai “alat harapan”. Katakan anda menetapkan satu matlamat untuk minggu ini, seperti memohon lima pekerjaan, membantu anak anda beradaptasi dengan pra sekolah, atau menjadi sukarelawan selama dua jam. Habiskan beberapa minit memikirkan atau berbicara mengenai apa yang akan berlaku jika anda mencapai matlamat itu. “Bagaimana ia memberi kesan kepada anda, atau bagaimana ia akan memberi manfaat kepada orang lain, dan siapa orang-orang itu?” katanya. “Anda dan saya mempunyai keupayaan luar biasa untuk memainkan filem di kepala. Dan apabila anda dapat melihat diri anda di masa depan, itulah intipati harapan.”