Bagaimana untuk Membantu Mangsa Gempa Bumi di Morocco

Lebih daripada 2,000 orang telah meninggal dunia selepas gempa bumi bermagnitud 6.8 melanda Morocco pada malam Jumaat lalu, menjadikannya gempa bumi terbesar yang memberi kesan kepada negara itu dalam tempoh 120 tahun.

Sekitar 380,000 orang tinggal dalam lingkungan 50 km (atau lebih kurang 31 batu) daripada pusat gempa bumi di pergunungan Atlas Tinggi, yang terletak kurang daripada 50 batu barat daya bandar raya berpenduduk padat Marrakech. Usaha mencari dan menyelamat masih dilakukan di seluruh negara itu, dan pegawai Kementerian Dalam Negeri berkata jumlah kematian dijangka meningkat.

Sekurang-kurangnya dua gegaran susulan telah memperburuk bencana itu, dengan yang terbaru ialah gegaran susulan 3.9 pada hari Ahad.

Sesetengah penduduk masih menunggu bantuan, sebahagiannya kerana jalan telah disekat daripada mencapai kawasan pedalaman negara itu akibat runtuhan. Sepanyol dan Israel telah menghantar bantuan antarabangsa, tetapi bantuan tambahan daripada negara seperti Perancis dan Tunisia tergendala kerana kerajaan Morocco belum meminta bantuan itu , menurut jurucakap Kementerian Luar Negeri pada hari Ahad.

Presiden Joe Biden berkata bahawa Amerika Syarikat bersedia untuk memberi bantuan kepada Morocco bila perlu, dan sedang bekerjasama dengan pegawai untuk memastikan warganegara Amerika di negara itu selamat. “Saya ingin menyatakan kesedihan saya atas kehilangan nyawa dan kemusnahan yang disebabkan oleh gempa bumi di Morocco,” kata Biden pada hari Ahad dalam satu sidang media di Vietnam. “Fikiran dan doa kami bersama rakyat di Morocco.”

Berikut adalah beberapa organisasi yang membantu Morocco:

Persekutuan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah

IFRC telah menghantar kakitangan di lapangan sejurus selepas gempa bumi untuk membantu memberi pertolongan cemas, membantu dalam operasi mencari dan menyelamat, dan membantu pihak berkuasa tempatan menilai keperluan bantuan. Mereka menyokong Palang Merah Morocco dan bersedia untuk mengerahkan pasukan tindak balas kecemasan jika perlu.

“Kami sedang memobilisasikan untuk menyokong Palang Merah Morocco,” kata Dr. Hossam Elsharkawi, Pengarah Serantau Timur Tengah dan Afrika Utara untuk IFRC. “Ini bukan respons selama satu atau dua minggu seperti yang kami lihat dengan gempa bumi Turki dan Syria yang besar awal tahun ini. Sekali lagi kami melihat banyak bulan jika tidak tahun respons.”

Derma diterima di sini.

Islamic Relief USA

Islamic Relief USA adalah organisasi bukan untung yang bekerjasama dengan pertubuhan tempatan untuk membantu dalam makanan, tempat berlindung, dan penjagaan kesihatan.

Ketahui lebih lanjut tentang kerja mereka, di sini.

Global Giving

Global Giving telah melancarkan tabung untuk menyokong usaha bantuan dan pemulihan serta membantu keperluan paling mendesak mangsa. Mereka menggunakan derma untuk menyediakan tempat berlindung dan penginapan sementara, sokongan kesihatan mental dan menyokong pemulihan jangka panjang di negara itu.

Mereka menerima derma di sini.

UNICEF

Dana Kanak-Kanak Bangsa-Bangsa Bersatu memberi sokongan kecemasan kepada keluarga yang terjejas akibat gempa bumi dan berhubung dengan pihak berkuasa. Anda boleh membuat sumbangan kewangan di sini.

CARE

CARE, singkatan untuk Kerjasama Bantuan dan Setiap Bantuan, mempunyai pangkalan di Morocco berhampiran pusat gempa bumi, memberi tumpuan kepada bekerja dengan wanita, gadis dan kumpulan kurang bernasib baik yang lain untuk memberi bantuan. “Ramai sudah bergelut di Morocco sebelum gempa bumi. Kini, ratusan ribu telah kehilangan segala-galanya dalam masa beberapa saat,” kata Deepmala Mahla, Naib Presiden Hal Ehwal Kemanusiaan CARE.

Pertimbangkan untuk menderma di sini.

Doktor Tanpa Sempadan

Bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan, Doktor Tanpa Sempadan merancang untuk menghantar pasukan perubatan dan kemanusiaan kecemasan ke Morocco untuk memberi sokongan, walaupun tidak mempunyai “kehadiran yang mantap” di negara itu. Organisasi itu berkata keutamaannya adalah untuk menyediakan bekalan dan membantu memulihkan perkhidmatan kesihatan. Anda boleh menyokong kerja mereka di sini.