Bagaimana untuk Membantu Mangsa Banjir di Libya

Kereta yang terbalik terletak di antara runtuhan lain yang disebabkan oleh banjir kilat di Derna, timur Libya, pada 11 September.

Sekurang-kurangnya 2,300 orang telah meninggal dunia dan lebih 10,000 orang dipercayai hilang selepas Taufan Daniel memecah dua empangan yang melindungi bandar pantai timur Libya Derna daripada banjir. Pakar menganggarkan bahawa banjir telah melepaskan kira-kira 30 juta meter padu air ke bandar – bahagian Libya yang paling teruk terjejas. Bandar-bandar lain di timur laut negara itu juga terjejas.

“Bilangan kematian sangat besar,” kata Tamer Ramadan, ketua delegasi Persekutuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa (IFRC) di Libya dalam satu sidang media di Geneva.

Derna merupakan kediaman kira-kira 90,000 orang dan terletak di pesisir Mediterranean.

Bencana alam ini berlaku hanya beberapa hari selepas gempa bumi 6.8 skala richter melanda Maghribi, satu lagi negara di Afrika Utara, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 3,000 nyawa dan memusnahkan seluruh kampung.

Tetapi pekerja bantuan dan pemerhati Libya bimbang bahawa perpecahan politik di negara itu akan menghalang usaha bantuan. Pusat banjir di Libya berada di kawasan di bawah kawalan komander Khalifa Haftar dan Tentera Kebangsaan Libya beliau.

Libya merupakan tempat pertempuran berpanjangan dan perang saudara selama enam tahun dari 2014 hingga 2020 dan negara ini terbahagi kepada pentadbiran saingan, dengan Haftar mendominasi timur, dan Kerajaan Kesatuan Kebangsaan yang disokong PBB, diketuai oleh Abdulhamid Dbeibeh, mengawal barat.

Haftar telah mengepung Derna pada 2017, menawan bandar itu pada 2019. “Derna masih musnah akibat perang, yang memusnahkan banyak kawasan bandar,” kata Abdulkader Assad, editor politik di Libya Observer, memberitahu Times of London. “Saya benar-benar bimbang tentang bantuan mencapai sasaran memandangkan tiada yang seperti ini pernah berlaku sebelum ini dan kerajaan timur tidak mempunyai pasukan bantuan yang diperlukan. Semuanya akan bergantung kepada tindak balas antarabangsa.”

Walaupun berdepan kesukaran ini, pekerja kemanusiaan telah menunjukkan cara untuk membantu mangsa banjir di Libya. Di bawah ini adalah beberapa badan amal yang sedang beroperasi di Libya pada masa ini.

Islamic Relief Worldwide

Islamic Relief Worldwide telah melancarkan rayuan mendapatkan sokongan kewangan untuk membantu rakyat Libya yang terjejas akibat banjir. Mereka bekerjasama dengan rakan setempat di lapangan untuk menyediakan makanan, selimut, tilam, dan bantuan lain kepada keluarga. Mereka sudah memperuntukkan £100,000 ($125,000) awal untuk memberi bantuan kecemasan. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai cara menderma di sini.

Libya in the UK

Libya in the UK ialah badan amal yang dijalankan oleh belia Libya yang tinggal di Britain. Organisasi ini bekerjasama secara langsung dengan Palang Merah Libya, yang beroperasi di negara itu. Anda boleh menderma melalui laman gofundme mereka di sini atau ketahui lebih lanjut mengenai organisasi itu di sini.

CARE International

CARE ialah organisasi antarabangsa yang menyediakan bantuan kemanusiaan semasa krisis. Mereka telah beroperasi di Libya sejak 2021. Anda boleh ketahui lebih lanjut mengenai pilihan derma mereka di sini.

International Medical Corps

International Medical Corps mempunyai pasukan di Libya yang menyediakan tempat berlindung, sistem kesihatan mudah alih, air, sanitasi, dan sumber kebersihan kepada mereka yang terjejas akibat banjir. Mereka bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan Libya dan organisasi tempatan untuk menjalankan penilaian bagi menentukan sama ada bantuan lanjut diperlukan daripada Unit Tindak Balas Kecemasan Corps Perubatan Antarabangsa. Anda boleh menderma di sini.

Persekutuan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah

Persekutuan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah telah beroperasi di Tripoli, Misrata, dan Benghazi selepas perang saudara Libya, membantu pemulihan dan sokongan ekonomi.

“#Libya sedang menghadapi bencana besar yang memusnahkan, usaha adalah besar tetapi cabaran dan keperluan jauh lebih besar daripada apa yang boleh dilakukan oleh usaha semasa. Sokongan daripada semua pihak antarabangsa kepada @LibyaRC dan rakyat Libya sangat diperlukan sekarang @ifrc bersedia untuk menyelaraskan,” tulis Ramadan dari IFRC dalam pos pada X.

Anda boleh menderma kepada kerja IFRC di Libya di sini.