Bagaimana Untuk Melihat Gerhana Matahari Cincin Api Tahun Ini

Bulan sepenuhnya menutup matahari dalam gerhana matahari cincin api yang jarang terlihat dari bandar Dindigul di selatan Tamil Nadu, India pada 26 Disember 2019.

Dari barat laut Pasifik hingga barat daya, orang di AS akan dapat melihat peristiwa cakerawala pada hari Sabtu apabila bulan bergerak di antara matahari dan Bumi, menyembunyikan cahaya matahari, membawa gerhana matahari tahun ini.

Gerhana matahari 2023 ini adalah gerhana matahari cincin, yang berlaku apabila bulan paling jauh dari Bumi. Jarak itu bermakna ia tidak akan menjadi gerhana keseluruhan kerana bulan tidak akan menyekat semua cahaya matahari. Sebaliknya, “cincin api” akan dicipta di langit apabila gerhana mencapai puncaknya.

Gerhana itu akan paling kelihatan melalui selatan Oregon, Nevada, Utah, New Mexico, dan barat daya Texas. Negeri-negeri lain masih mungkin dapat melihat sebahagian daripada gerhana, tetapi hanya sebahagian, bermakna mereka hanya akan melihat bentuk sabit.

Gerhana matahari cincin bermula pada pukul 9:13 pagi PDT di pantai barat, menurut NASA, walaupun gerhana separa akan kelihatan tidak lama selepas pukul 8 pagi di Eugene, Oregon.

Ini adalah gerhana cincin “cincin api” matahari terakhir yang akan kelihatan di AS sehingga 2039, walaupun orang Alaska akan menjadi satu-satunya orang yang melihat peristiwa itu.

Di mana gerhana berlaku

Gerhana matahari akan melintasi secara diagonal dari negeri-negeri sejauh barat seperti Oregon sebelum bergerak ke selatan ke bawah melalui Texas. Bandaraya besar seperti Albuquerque dan Santa Fe di New Mexico berada dalam laluan untuk melihat cincin api penuh. Di San Antonio, Texas, penduduk boleh mengharapkan untuk melihat antara tiga hingga empat setengah minit gerhana. Untuk menentukan sama ada lokasi tertentu akan melihat gerhana, NASA mempunyai peta interaktif yang menunjukkan laluan gerhana 2023 sedang diambil sambil juga senaraian masa apabila peristiwa astronomi bermula.

Gerhana itu juga boleh dilihat oleh negara-negara selatan AS, iaitu Guatemala, Colombia, Belize, Honduras, Nicaragua, Panama, Brazil, dan barat laut Mexico.

Penduduk di timur laut dan tengah-tengah AS akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk melihat gerhana tahun depan, apabila berlaku gerhana matahari keseluruhan pada bulan April 2024. Gerhana matahari keseluruhan berbeza daripada acara ini kerana bulan akan jauh lebih dekat ke Bumi, sepenuhnya menyekat matahari.

Bagaimana untuk menonton gerhana dengan selamat

Kerana gerhana matahari cincin tidak sepenuhnya menyekat cahaya matahari, pakar-pakar mengingatkan orang bahawa mereka mesti memakai perlindungan mata khusus ketika melihat fenomena ini. Penggunaan teropong, kanta kamera atau teleskop yang tidak mempunyai “tujuan khas” penapis matahari akan menyebabkan kerosakan mata yang serius, NASA amaran. Cermin mata juga tidak sesuai untuk melindungi mata dengan betul.

Sebaliknya, penonton harus memilih kaca mata gerhana, juga dikenali sebagai kaca mata pandangan matahari, atau kad pandangan matahari. Kaca mata gerhana anda harus memenuhi piawaian keselamatan ISO 12312-2: 2015. Tiada cara untuk orang awam memastikan ini sendiri tanpa menggunakan spektrofotometer, jadi pakar menasihati orang untuk memastikan bahawa mereka membeli produk dari pengilang yang berwibawa atau pengedar yang diberi kuasa. Laman sesawang seperti Amazon dan eBay tidak termasuk dalam senarai penjual yang boleh disahkan.

Mereka yang tidak mempunyai kanta khusus boleh menggunakan kaedah pandangan tidak langsung, yang bermakna penonton tidak memandang terus ke matahari dan sebaliknya menggunakan projektor lubang jarum. Arahan bagaimana untuk membuat projektor sendiri terdapat di laman NASA .

Pakar juga menasihatkan penonton memakai krim pelindung matahari dan pakaian perlindungan ketika melihat gerhana kerana mereka kemungkinan besar akan terdedah kepada matahari untuk tempoh masa yang lama.