Bagaimana Ujian Air Sisa Boleh Membantu Tangani Krisis Opioid Amerika

Macro of oxycodone opioid tablets with prescription bottles against dark background

Antara legasi COVID-19 yang berpanjangan mungkin adalah penghargaan baru terhadap nilai apa yang kita buang ke dalam tandas dan saluran air.

Air sisa boleh menjadi sumber maklumat yang kaya tentang penyakit berjangkit, seperti COVID-19, serta selsema, virus respiratori sinsitium (RSV), mpox dan polio, kerana patogen seperti virus dibuang dalam najis, air kencing dan air liur, yang kesemuanya dialirkan ke loji rawatan kumbahan. Persampelan air itu adalah cara yang baik untuk menyaring virus tertentu, dan, apabila lebih ramai orang mengelak sistem perubatan dan makmal untuk menguji diri sendiri untuk perkara seperti COVID-19, agensi kesihatan seperti Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mempunyai data yang kurang daripada yang mereka boleh pantau naik turun jangkitan. Walau bagaimanapun, air sisa boleh mengubah keadaan itu dan dengan cepat menjadi cara yang paling boleh dipercayai untuk mengesan penyakit tersebut.

Sekarang sistem yang sama tidak hanya akan menyaring ejen penyakit berjangkit tetapi opioid juga. Biobot, syarikat pertama yang menawarkan pemantauan air sisa komersial, melancarkan program bekerjasama dengan Institut Kebangsaan Institut Kesihatan tentang Penyalahgunaan Dadah (NIDA) untuk mengesan tren penggunaan opioid dalam air sisa. Pada tahun 2018, Biobot, berpusat di Cambridge, Mass., mula mengesan opioid seperti morfin, hidrokodon, oksikodon, kodein, heroin dan fentanil dalam program perintis dengan beberapa dozen bandar termasuk Cary, N.C. Dengan menyerlahkan kawasan di mana penggunaan dadah ini lebih tinggi, bandar itu menyalurkan lebih banyak sumber untuk mendidik orang tentang bahaya overdos. Ini membantu mengurangkan overdos sebanyak 40% dalam masa setahun.

Mengesan opioid di seluruh negara

Program baru yang disokong NIDA, yang merupakan yang pertama seumpamanya untuk memantau penggunaan opioid secara tetap di perbandaran, akan merangkumi 70 lokasi di seluruh negara, memberi tumpuan kepada rantau dengan overdos opioid yang tinggi. Para saintis akan menyaring lima bahan, termasuk kokain, fentanil, metamfetamina, dan xylazine, serta rawatan overdos naloxone.

Matt Meyer, eksekutif daerah untuk New Castle, Del., berharap begitulah kesnya untuk daerahnya. Selain opioid, Biobot akan menyaring antara lain, tembakau untuk mengarahkan usaha berhenti merokok dan pendidikan anak-anak bebas tembakau ke bahagian daerah di mana penggunaannya mungkin lebih tinggi. Jika tidak, katanya, “naluri saya adalah untuk mengedarkan sumber secara sama rata ke semua sekolah untuk pencegahan tembakau untuk mencuba mendapatkan kanak-kanak untuk tidak merokok dan menghisap vape. Tetapi jika data pembetung mengatakan kepada kami di mana prevalens penggunaan tembakau lebih tinggi, itu mungkin akan mendorong kami untuk menghabiskan lebih banyak di beberapa kejiranan sekolah daripada yang lain. Hal yang sama berlaku untuk kokain dan metamfetamina kerana air sisa memberi kami data yang tidak berat sebelah.” New Castle, sebagai contoh, mempunyai unit tingkah laku polis yang menangani aduan penyalahgunaan bahan, dan maklumat tentang di mana penggunaan mungkin lebih tinggi dapat mengarahkan semula pasukan ini ke rantau tersebut.

Penyaringan patogen dan dadah

Semuanya bermula dengan mengumpul sampel di loji rawatan kumbahan, dengan kit yang Biobot sediakan. Setelah sampel tiba di makmal syarikat, proses mengimbas opioid agak berbeza daripada di sebalik penyaringan ejen penyakit berjangkit. Untuk virus, pasukan menggunakan kaedah pengesanan berasaskan gen untuk mencari dan kemudian memperkuat isyarat genetik patogen seperti SARS-CoV-2, influenza atau mpox. Dalam kes opioid, yang merupakan bahan kimia, mereka bergantung pada spektroskopi jisim, yang memecahkan sebatian mengikut ramuan utama mereka dan menghasilkan cap jari kimia unik perkara seperti fentanil.

Dalam fasa pertama program ini, data akan disalurkan kembali kepada pegawai kesihatan awam tempatan untuk memperuntukkan sumber yang lebih baik untuk memerangi epidemik opioid—secara khusus menangani overdos. Walau bagaimanapun, Matus berkata, pemantauan air sisa untuk opioid akhirnya boleh digunakan untuk mengesan perubahan dalam bahan dan memaklumkan pihak berkuasa jika versi yang lebih berbahaya dan berpotensi mematikan mula beredar.

Pegawai kesihatan awam baru mula memanfaatkan kuasa pemantauan air sisa, kata Matus. Semasa perkongsian dengan CDC tentang pengesanan COVID-19, Biobot menyediakan kira-kira 30% daripada data kebangsaan tentang kes COVID-19 dari air sisa, dan maklumat itu cukup berguna untuk agensi itu memperbaharui usaha pemantauan air sisanya. CDC telah meminta penyerahan untuk rakan kongsi komersial dan Matus berharap Biobot akan dapat memperbaharui kerjasamanya dengan CDC, dan terus memberikan data kepada agensi itu.

“Pemantauan air sisa semakin matang dan semakin menjadi arus perdana bulan demi bulan, tahun demi tahun,” katanya.