Bagaimana The Fall of the House of Usher Membayangkan Semula Horor Gothik Edgar Allan Poe

Amaran: Post ini mengandungi spoiler untuk The Fall of the House of Usher.

Pada suatu tengah malam yang suram—atau bagi mereka di Pantai Timur, pukul 3 pagi—siri antologi horror terbaru pakar seram Mike Flanagan, The Fall of the House of Usher, tiba di Netflix.

Ditayangkan pada 12 Oktober, House of Usher merupakan siri antologi seram kelima Flanagan untuk penstriman itu, menyusuli jejak The Haunting of Hill House, The Haunting of Bly Manor, Midnight Mass, dan The Midnight Club. Dan seperti pendahulunya—kecuali Midnight MassHouse of Usher berdasarkan karya penulis seram ternama.

Kali ini, Flanagan beralih kepada puisi dan cerita pendek Penguasa Makabre itu sendiri untuk membayangkan semula karya-karya abad ke-19 Poe. Siri ini memberi sudut gothik pada kisah kejatuhan empayar opioid, menampilkan banyak pelakon tetap Flanagan dan berpusat pada keluarga Usher yang kaya raya dan syarikat dadah mereka, Fortunato Pharmaceuticals—rupanya replika fiksyen keluarga billionaire Sackler yang terkenal jahat dan pengeluar OxyContin Purdue Pharma.

“[House of Usher] adalah yang paling dekat saya akan dapat dengan Giallo,” kata Flanagan kepada The Wrap pada tahun 2022, merujuk kepada subgenre horror Itali yang dikenali kerana menggabungkan misteri pembunuhan dengan keganasan dan kesadisan pencacai / penyembelih. “Ia liar. Ia berwarna-warni dan gelap dan berlumuran darah dan jahat dan lucu, dan agresif dan menakutkan dan menggelikan. Saya belum pernah bekerja pada apa-apa seperti itu. Kami meninggalkan segalanya di padang dengan itu, dan ia hanya menyeronokkan yang membombastik.”

Pengaruh Poe

Naratif menyeluruh The Fall of the House of Usher longgar mengikuti cerita pendek Poe pada tahun 1839 dengan nama yang sama. Tetapi siri ini juga melipat masuk rujukan kepada karya-karya Poe yang lain, termasuk puisi klasik pengarang “The Raven” pada tahun 1845 dan kisah seram abadi seperti “The Pit and the Pendulum” 1842, “The Tell-Tale Heart” 1843, dan “The Cask of Amontillado” 1846.

Dalam “House of Usher” Poe, seorang narrator tanpa nama datang melawat mansion reput anak sahabat masa kecilnya, Roderick Usher. Narrator dipenuhi dengan perasaan ngeri yang semakin meningkat semasa berada di rumah itu, di mana Roderick menunjukkan tanda-tanda kegilaan dan telah menjadi obsesif dengan kematian. Selepas beberapa hari, adik kembar Roderick, Madeline, yang telah menderita penyakit misteri, meninggal dunia dan Roderick memutuskan untuk mengkebumikannya buat sementara waktu di makam di bawah estet itu. Roderick semakin resah selepas kematian adiknya sehinggalah pada suatu malam dia menerjang masuk ke bilik narrator dan mendedahkan bahawa dia percaya mereka mengkebumikan Madeline hidup-hidup. Angin meniup terbuka pintu bilik tidur dan Madeline yang terlepas muncul dan menyerang Roderick. Kedua-duanya mati serentak ketika narrator melarikan diri dari rumah itu dan melihatnya runtuh ke tanah.

Carl Lumbly sebagai C. Auguste Dupin dan Bruce Greenwood sebagai Roderick Usher dalam 'The Fall of the House of Usher'

Dalam rancangan itu, ketua keluarga Usher dan CEO Fortunato Roderick Usher (Bruce Greenwood) menjemput pembantu peguam AS C. Auguste Dupin (Carl Lumbly)—nama penyiasat amatur terkenal yang diperkenalkan dalam cerita pendek Poe 1841 “The Murders in the Rue Morgue”—ke rumah kanak-kanak reputnya untuk mengaku dosa senarai panjang jenayahnya. Jemputan Roderick datang selepas kematian mengerikan keenam-enam anaknya dalam tempoh seminggu—kekejaman yang Roderick desak bahawa dia bertanggungjawab.

Semasa Roderick menceritakan kisahnya yang berpanjangan selama berdekad, Auggie boleh mendengar bunyi apa yang Roderick kata adalah adik kembarnya, COO Fortunato Madeline Usher (Mary McDonnell), bergaduh di basement rumah itu. Kisah Roderick sebahagian besarnya terapung antara tahun-tahun awalnya bekerja di Fortunato dan peristiwa yang membawa kepada kematian setiap anaknya. Tetapi dia memulakannya dengan melompat kembali ke zaman kanak-kanaknya sendiri untuk menjelaskan bagaimana dia dan Madeline secara tidak sengaja mengkebumikan ibu mereka (Annabeth Gish) hidup-hidup sebelum dia memecah keluar dari kuburnya yang terlalu awal untuk membalas dendam terhadap bapa mereka, bekas CEO Fortunato William Longfellow (Robert Longstreet).

Di akhir kisah Roderick—sepanjang mana dia disiksa oleh visi anak-anaknya yang sudah meninggal—Madeline, yang cuba dibunuh oleh Roderick lebih awal malam itu, meletus keluar dari bawah tanah dan, sebagai tindakan terakhirnya, mencekik adiknya hingga mati ketika Auggie bergegas keluar dari rumah yang runtuh dalam adegan yang menyerupai kesimpulan kisah Poe.

Carla Gugino sebagai Verna dalam episod 2 'The Fall of the House of Usher'

Kelapan episod ditajuk selepas salah satu karya ikonik Poe, dengan beberapa kematian anak-anak Roderick memberi penghormatan kepada kisah episod yang sepadan, dari “The Masque of the Red Death” hingga “The Black Cat”.

Anak-anak Roderick—Frederick (Henry Thomas), Tamerlane (Samantha Sloyan), Victorine (T’Nia Miller), Napoleon (Rahul Kohli), Camille (Kate Siegel), dan Prospero (Sauriyan Sapkota)—serta cucunya Lenore (Kyliegh Curran) dan peguam yang tidak goyah Arthur Pym (Mark Hamill)—yang latar belakang yang meramalkan bencana menarik dari plot novel satu-satunya Poe, The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket—semuanya dinamakan selepas watak Poe.

Dalam kilas balik ke kehidupan Roderick yang lebih awal, bosnya di Fortunato, Rufus Griswold (Michael Trucco), berkongsi nama dengan kontemporari dan pengkritik Poe yang sebenar, sementara isteri pertama Roderick, Annabel Lee (Katie Parker), memikul nama puisi terkenal Poe 1849 tentang cinta muda yang dipotong tragedi.

Kemudian ada Verna (Carla Gugino), entiti supernatural yang membuat tawaran muda Roderick (Zach Gilford) dan Madeline (Willa Fitzgerald) yang menetapkan mereka ke jalan kemusnahan yang ditetapkan sendiri sebelum kembali kemudian untuk memanggil hutang mereka. Anagram untuk “raven,” Verna mewakili penghitungan keluarga Usher sama seperti burung hitam Poe melambangkan rasa bersalah dan dukacita yang hampir tidak tertanggung narator sajak itu.

Terdapat banyak anggukan lain kepada Poe untuk peminat horror gothik yang mampu menangkapnya. Tetapi rancangan itu, yang sebahagian besarnya menerima ulasan positif, juga berdiri atas meritnya sendiri. Seperti yang Empire‘s Olly Richards katakan: “Ini bukan adaptasi Poe yang hormat; sebaliknya, ia lebih merupakan interpretasi tema-temanya tentang keegoan dan penyesalan, digunakan sebagai asas untuk cerita yang sama sekali dicipta.”