Bagaimana Tahun Perang dan Kekacauan Politik Membuat Rakyat Libya Terdedah kepada Banjir Membawa Maut

LIBYA-WEATHER-FLOODS

LONDON — Ribut yang telah mengorbankan ribuan nyawa dan meninggalkan ribuan lagi hilang di Libya adalah pukulan terbaru bagi negara yang telah dihancurkan oleh tahunan kekacauan dan perpecahan.

Banjir adalah bencana alam paling mematikan dalam sejarah moden negara itu. Bertahun-tahun perang dan ketiadaan kerajaan pusat telah meninggalkannya dengan infrastruktur yang reput yang rentan terhadap hujan lebat yang melampau.

Negara Afrika Utara ini telah terbahagi antara pentadbiran saingan dan dibelenggu oleh konflik militia sejak pemberontakan Arab Spring yang disokong NATO menggulingkan pemerintahan autokratik Moammar Gadhafi pada 2011.

Bandar Derna di timur negara itu menyaksikan kemusnahan paling teruk, di mana bahagian besar bangunan tepi sungai lesap, dibasuh pergi selepas dua empangan pecah.

Video selepasnya menunjukkan air mengalir deras melalui blok menara yang tinggal di bandar pelabuhan itu dan kereta terbalik, dan kemudian, mayat yang dibentangkan di trotoar yang ditutupi selimut, dikumpulkan untuk pengebumian. Penduduk berkata satu-satunya petunjuk bahaya adalah bunyi kuat empangan retak, tanpa sistem amaran atau rancangan pemindahan.

Ini adalah tinjauan mengapa ribut itu sangat memusnahkan dan apa halangan yang menghalang bantuan sampai kepada mereka yang paling memerlukannya:

Dua Kerajaan, Dua Perdana Menteri

Sejak 2014. Libya telah terbahagi antara dua kerajaan saingan, masing-masing disokong oleh penaung antarabangsa dan berbagai militia bersenjata di darat.

Di Tripoli, Perdana Menteri Abdul Hamid Dbeibah memimpin kerajaan Libya yang diiktiraf secara antarabangsa. Di Benghazi, perdana menteri saingan, Ossama Hamad, memimpin pentadbiran timur, yang disokong oleh komander tentera kuat Khalifa Hiftar.

Kedua-dua kerajaan dan panglima timur secara berasingan berjanji untuk membantu usaha penyelamatan di kawasan banjir, tetapi mereka tidak mempunyai rekod kerjasama yang berjaya.

Parlimen saingan selama bertahun-tahun gagal bersatu walaupun tekanan antarabangsa, termasuk pilihan raya yang dirancang pada 2021 yang tidak pernah diadakan.

Pada tahun 2020, kedua-dua pihak berperang habis-habisan. Pasukan Hifter mengepung Tripoli dalam kempen ketenteraan setahun yang gagal untuk mencuba menawan ibu kota itu, membunuh ribuan orang. Kemudian pada 2022, bekas pemimpin timur Fathi Basagah cuba menduduki kerajaannya di Tripoli sebelum pertempuran antara militia saingan memaksa beliau berundur.

Sokongan kuasa serantau dan dunia telah memperteguh lagi perpecahan. Pasukan Hifter disokong oleh Mesir, Rusia, Jordan dan Emiriah Arab Bersatu, sementara pentadbiran Libya barat disokong oleh Turki, Qatar dan Itali.

UAE, Mesir dan Turki semuanya membantu usaha penyelamatan di darat. Tetapi setakat Selasa, operasi penyelamatan bergelut untuk mencapai Derna.

Claudia Gazzini, seorang penganalisis Libya kanan di International Crisis Group, berkata masalahnya sebahagiannya logistik dengan banyak jalan masuk ke bandar pelabuhan itu terputus oleh ribut. Tetapi perselisihan politik juga memainkan peranan.

“Usaha antarabangsa untuk menghantar pasukan penyelamat terpaksa melalui kerajaan Tripoli,” kata Gazzini. Ini bermakna kebenaran untuk membenarkan bantuan ke kawasan paling terjejas perlu diluluskan oleh pihak berkuasa saingan.

Beliau meragui kerajaan Benghazi mampu menangani masalah itu seorang diri, katanya.

Ketidakpuasan dan Ketidakpuasan yang Meningkat

Banjir menyusul barisan masalah panjang akibat ketiadaan undang-undang negara itu.

Bulan lalu, protes meletus di seluruh Libya selepas berita bocor tentang pertemuan rahsia antara menteri luar Libya dan Israel. Demonstrasi itu bertukar menjadi gerakan menyeru Dbeibah meletak jawatan.

Awal Ogos, pertempuran sporadik meletus antara dua pasukan militia saingan di ibu kota, membunuh sekurang-kurangnya 45 orang, peringatan tentang pengaruh kumpulan bersenjata haram di seluruh Libya.

Libya telah menjadi titik transit utama bagi migran Timur Tengah dan Afrika yang melarikan diri dari konflik dan kemiskinan untuk mencari kehidupan yang lebih baik di Eropah. Militia dan penyeludup manusia telah mendapat manfaat daripada ketidakstabilan di Libya, menyeludup migran merentasi sempadan dari enam negara, termasuk Mesir, Algeria dan Sudan.

Sementara itu, rizab minyak kaya Libya sedikit membantu penduduknya. Pengeluaran minyak mentah, eksport paling berharga Libya, kadangkala melambat menjadi tetesan kerana sekatan dan ancaman keselamatan kepada syarikat-syarikat.

Kisah Sebuah Bandar yang Terabai

Kebanyakan Derna dibina ketika Libya di bawah pendudukan Itali pada separuh pertama abad ke-20. Ia menjadi terkenal dengan rumah pantai bercat putih indah dan taman kelapa.

Tetapi selepas penggulingan Gaddafi pada 2011, ia merosot menjadi hab bagi kumpulan ekstremis Islam, dibom oleh serangan udara Mesir dan kemudian dikepung oleh pasukan setia kepada Hiftar. Bandar itu diambil alih oleh pasukan Hiftar pada 2019.

Seperti bandar-bandar lain di timur negara itu, ia tidak banyak dibina semula atau dilaburkan sejak revolusi. Kebanyakan infrastruktur modennya dibina semasa era Gaddafi, termasuk empangan Wadi Derna yang runtuh, dibina oleh syarikat Yugoslavia pada pertengahan 1970-an.

Menurut Jalel Harchaoui, rakan kongsi kanan yang mengkhususkan Libya di Royal United Services Institute for Defence and Security Studies yang berpangkalan di London, Hiftar memandang bandar dan penduduknya dengan curiga, dan enggan membenarkannya terlalu banyak kemerdekaan. Tahun lalu, misalnya, rancangan pembinaan semula besar-besaran untuk bandar itu diketuai oleh orang luar dari Benghazi dan tempat lain, bukan penduduk asli Derna.

“Tragisnya, ketidakpercayaan ini mungkin terbukti membawa malapetaka semasa tempoh pascabencana yang akan datang,” kata Harchaoui.

— Penyumbang berita bersekutu Cara Anna dari Nairobi, Kenya.