Bagaimana Saw X Masuk ke dalam Alam Semesta Saw

Saw X

Apabila siri Saw membunuh penjahat Pembunuh Jigsaw John Kramer pada akhir filem ketiga mereka pada tahun 2006, Saw III, ia meletakkan francais seram dalam kedudukan yang pelik. Walaupun Tobin Bell terus muncul sebagai Jigsaw dalam urutan kilas balik filem kemudian, Saw tidak lagi mempunyai penjahat utamanya.

Kini, siri ini melompat kembali dalam masa untuk filem baharu yang memberi tumpuan kepada Jigsaw semasa dia masih hidup dan bersemangat untuk menguji kemahuan mangsa-mangsa untuk hidup dengan cara yang luar biasa kejam. “Dengar, kami orang bodoh yang membunuh watak utama selepas Saw III,” penerbit francais Oren Koules memberitahu Entertainment Weekly. “[Tetapi] berapa lama kita boleh menggantung ketidakpercayaan apabila lelaki itu menghidap kanser terminal?”

Saw X

Saw X, di pawagam pada 29 September, bermula selepas peristiwa Saw tetapi sebelum Saw II, tempoh masa apabila Jigsaw sudah menubuhkan dirinya sebagai tuan seksaan sadis tetapi masih cuba mencari ubat untuk kanser otak terminalnya. Filem itu melihat Jigsaw pergi ke Mexico untuk prosedur perubatan eksperimen – hanya untuk menyedari keseluruhan operasi itu adalah penipuan.

“Filem ini dibuka dengan diagnosis kanser itu dan John Kramer belajar bahawa ada semacam rawatan eksperimen, separa haram yang tersedia di Mexico City,” kata pengarah Kevin Greutert kepada EW. “Dia mendapatkan pembedahannya dan mendapati, selepas berfikir dia telah disembuhkan, mungkin ia tidak semuanya kelihatan. Dan kita pergi dari sana.”

Apabila Kramer mendapati dia ditipu oleh sekumpulan penipu yang suka mengambil kesempatan terhadap pesakit yang putus asa, dia mengumpul mereka semua untuk perangkap Saw satu malam sahaja ekstravaganza. Dan begitulah permainan bermula.

Saw X

Dengan kisah ini ditetapkan selepas Dr. Lawrence Gordon (Cary Elwes) dan Adam (Leigh Whannell) terjaga terperangkap dalam bilik mandi neraka tetapi sebelum rumah gas saraf Saw II, Jigsaw mempunyai wanita tangan kanannya Amanda Young (Shawnee Smith) di sisinya untuk membantu plot balas dendamnya. Bekas penagih heroin, Amanda menyertai sebagai anak didik Jigsaw selepas menjadi orang pertama yang terselamat daripada salah satu perangkapnya – perangkap “reverse bear trap” yang kita lihat dalam Saw. Seperti tuannya, Amanda juga meninggal dunia semasa peristiwa Saw III.

Kali ini, kisahnya akan diceritakan dari perspektif Kramer dan bukannya mangsa-mangsa, menurut veteran francais Greutert. “[Saw X] adalah perjalanan emosi yang anda lalui bersama John Kramer, dan kurang rumah sembelihan yang anda alami dari sudut pandangan mangsa,” katanya kepada Empire. “Sudah pasti akan ada orang yang tidak dapat menanggungnya, tetapi saya fikir ia mempunyai peluang yang baik untuk menarik minat orang di luar gila gore.”