Bagaimana Rejim Autoritarian Meningkatkan Penindasan Jauh Melampaui Sempadan Mereka

TURKEY-SAUDI-DIPLOMACY-CRIME-DEMO-PRESS

Sudah lima tahun sejak pembunuhan wartawan Saudi Jamal Khashoggi, dan tidak banyak yang berubah. Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman, yang dipercayai telah memerintahkan pembunuhannya yang kejam, terus dirayakan di seluruh dunia. Seruan untuk penyiasatan bebas terhadap pembunuhan itu telah diabaikan. Penindasan kerajaan terhadap pembangkang terus berlaku.

Sementara itu, penindasan merentas sempadan terus berlaku di tempat lain. Bulan lalu, kerajaan Kanada mengumumkan bahawa ia sedang menyiasat “tuduhan kredibel” bahawa kerajaan India berada di belakang pembunuhan Hardeep Singh Nijjar, seorang aktivis Sikh dan warganegara Kanada. Tuduhan itu mencetuskan badai diplomatik. Kanada, selepas semuanya, menuduh sebuah negara demokrasi rakan (walaupun cacat) merekayasa pembunuhan ekstrateritorial di tanahnya dalam pelanggaran kedaulatan Kanada yang jelas, untuk tidak menyebut undang-undang hak asasi manusia antarabangsa. India telah menafikan dengan tegas tanggungjawabnya, dan mengusir seorang diplomat Kanada kanan sebagai pembalasan.

Walaupun kesalahan India masih belum dibuktikan (kerajaan Kanada tidak menyiarkan risikan yang menyokong tuntutannya). Tetapi tuduhan yang telah dilemparkan mencerminkan satu trend baru yang suram: satu di mana negara penindas berusaha untuk membungkam suara diaspora pembangkang—termasuk wartawan, aktivis hak asasi manusia, dan kumpulan minoriti—menggunakan taktik ugutan, penculikan, dan lebih buruk lagi.

Dari 2014 hingga 2022, pemantau demokrasi Freedom House merekodkan 854 insiden penindasan merentas sempadan yang dilakukan oleh 38 kerajaan di 91 negara. (Pangkalan data mereka yang dikemas kini setiap tahun, akan menggabungkan kes dari 2023 kemudian tahun ini.) Penahanan, di mana individu ditahan selama lebih daripada 12 jam atas permintaan negara asal mereka, adalah taktik penindasan merentas sempadan yang paling biasa, membentuk kira-kira 40% daripada kes yang direkodkan oleh Freedom House. Pendeportasian secara haram, yang melibatkan pemulangan paksa seseorang individu ke negara asal mereka di mana mereka berkemungkinan menjadi sasaran penganiayaan, adalah yang kedua paling biasa (21%). Serangan ganas, termasuk pembunuhan dan percubaan pembunuhan, adalah lebih jarang berlaku, membentuk hanya 10% daripada kes.

Apakah penindasan merentas sempadan?

Walaupun penindasan merentas sempadan adalah istilah yang agak baru, fenomena yang digambarkannya bukanlah baru. “Selagi ada buangan politik, kerajaan telah cuba untuk mengesan mereka,” kata Yana Gorokhovskaia, pengarah penyelidikan untuk strategi dan reka bentuk di Freedom House dan pakar dalam penindasan merentas sempadan. Malah, penindasan merentas sempadan berlangsung berdekad lamanya, dari pembunuhan Leon Trotsky pada 1940 di Mexico atas arahan Joseph Stalin hingga rejim Pinochet pembunuhan bekas diplomat Chile Orlando Letelier dalam pengeboman kereta di Washington, D.C pada 1973. Tetapi jangkauan dan skala penindasan merentas sempadan telah berkembang dalam dekad lebih, dibantu dan disokong oleh taktik dan teknologi baru yang memudahkan negara penindas untuk mencapai buangan yang menetap di negara yang paling selamat dan paling terpencil sekalipun.

Antara pelaku penindasan merentas sempadan yang paling prolifik, China berada di liga tersendiri. Kira-kira suku daripada kes yang direkodkan oleh Freedom House berasal dari China dan merangkumi pelbagai taktik, dari penculikan (yang melibatkan individu dipulangkan secara paksa ke negara asal mereka tanpa proses undang-undang) dan penahanan hingga pengawasan digital dan paksaan oleh proksi (di mana ahli keluarga atau orang tersayang individu yang menetap di negara asal mereka disasarkan oleh negara). “Ia adalah kempen penindasan merentas sempadan yang paling komprehensif dan luas,” kata Gorokhovskaia. Walaupun banyak usaha Beijing memberi tumpuan kepada individu—termasuk wartawan dan aktivis pro-demokrasi serta keluarga mereka—komuniti seluruh seperti Uyghur, Tibet, dan Hong Kong juga menjadi sasaran. “Itu mencerminkan apa yang berlaku di dalam negara,” tambah Gorokhovskaia, mencatat bahawa “biasanya kumpulan yang kita lihat ditindas di dalam negara juga kumpulan yang disasarkan di luar negara.”

Walaupun taktik yang disebutkan di atas adalah biasa, seringkali bentuk penindasan merentas sempadan yang paling ekstrem menarik perhatian dan pengutukan paling banyak. Ingatlah, sebagai contoh, racun Kremlin terhadap pembelot Rusia Alexander Litvinenko dan, kurang berjaya, Sergei Skripal di Britain. Contoh penindasan merentas sempadan paling menonjol dalam beberapa tahun kebelakangan ini mungkin pembunuhan Khashoggi di konsulat Arab Saudi di Istanbul—pembunuhan yang menonjol kerana kekejamannya, dan juga keberaniannya. Khashoggi lama menjadi pengkritik berhati-hati Arab Saudi asalnya dalam media Barat. Selain daripada membungkam kritikannya, pembunuhannya juga bertujuan memberi amaran kepada yang lain.

“Setiap tindakan individu [penindasan merentas sempadan] jelas memberi kesan kepada orang itu dan keluarga mereka, tetapi ia juga menghantar mesej,” kata Gorokhovskaia. “Ia mengatakan bahawa anda terdedah, anda boleh dibungkam, anda boleh dicapai; bahawa inilah harganya.”

Apa yang boleh dilakukan demokrasi

Lima tahun selepas kematian Khashoggi, dan dua tahun sejak AS mengeluarkan penilaian risikan bahawa MBS telah meluluskan pembunuhan Khashoggi (keputusan yang ditolak oleh kerajaan Arab Saudi), janji Presiden AS Joe Biden untuk menjadikan Arab Saudi sebuah “negara paria” masih belum dipenuhi. Penaja penindasan merentas sempadan lain, seperti China dan Turki, terus menikmati hubungan diplomatik dan perdagangan dengan demokrasi Barat sambil secara serentak menyasarkan diaspora mereka dalam negara-negara tersebut.

“Tidak banyak akauntabiliti untuk tindakan-tindakan ini,” kata Gorokhovskaia, mencatat bahawa walaupun tuduhan kerajaan Kanada terhadap kerajaan India terbukti benar, ia tidak mungkin mengakibatkan sebarang akibat, terutamanya memandangkan status New Delhi sebagai rakan strategik dan perdagangan penting kepada banyak negara, serta juga