Bagaimana Pertahanan Sam Bankman-Fried Mungkin Bermain Keluar

Former FTX CEO Sam Bankman-Fried

Selama tiga minggu yang lalu, pendakwaan dalam perbicaraan Sam Bankman-Fried telah memanggil beberapa saksi dan memaparkan puluhan bukti untuk membuktikan bahawa pengasas pertukaran mata wang kripto yang gagal FTX secara sengaja mengambil wang pelanggan dan berbohong mengenainya secara awam. Bankman-Fried telah didakwa dengan tujuh pertuduhan, termasuk penipuan wayar dan konspirasi untuk mencuci wang. Semasa perbicaraan, tiga rakan sekerjanya yang paling rapat memberikan keterangan yang menghakisnya, menyerang wataknya dan menuduhnya mengarahkan mereka untuk melakukan jenayah.

Perbicaraan kini menghampiri separuh jalan dan mahkamah akan berehat selama enam hari penuh, di mana pasukan pembelaan Bankman-Fried dijangka akan membentangkan kes mereka bermula 26 Oktober. Banyak media telah mengkritik strategi mereka sehingga kini, dan pakar undang-undang memberitahu TIME bahawa pasukan Bankman-Fried menghadapi cabaran yang sukar.

Kredibiliti Caroline Ellison

Halangan utama pertama yang pertahanan akan hadapi ialah keterangan Caroline Ellison, bekas CEO Alameda Research. Syarikat perdagangan mata wang kripto itu sebahagian besarnya dimiliki oleh Bankman-Fried dan meletakkan pertaruh berjumlah berbilion dolar pada pelbagai bahagian ekosistem kripto menggunakan wang pelanggan FTX. Ellison juga merupakan teman wanita Bankman-Fried, dan kedudukannya yang rapat dengannya telah menjadikannya sebahagian penting dari kedua-dua naratif pertahanan dan pendakwaan.

Peguam pembelaan Bankman-Fried, dalam ucapan pembukaan mereka, cuba menyalahkan Ellison atas runtuhnya syarikat, dengan mendakwa bahawa Bankman-Fried bergantung kepadanya, dan bahawa dia membuat keputusan kewangan yang buruk. Pendakwaan pula menggambarkan beliau sebagai rakan kongsi yang rela dan mengetahui yang melakukan jenayah kewangan atas arahan Bankman-Fried.

Pada 10 Oktober, Ellison menjadi saksi kerjasama. (Dia telah mengaku bersalah atas penipuan dan konspirasi.) Selama tiga hari di atas saksi, dia secara tegas menyalahkan Bankman-Fried atas pinjaman berbilion-bilion dolar Alamada dari wang pelanggan FTX, dan memaparkan bukti yang kelihatan menunjukkan bahawa kedua-dua dia dan Bankman-Fried mengetahui mengenai situasi itu dan bimbang mengenainya selama berbulan-bulan sebelum runtuhnya.

“[Bankman-Fried] berkata bahawa FTX akan menjadi sumber modal yang baik, dan dia menetapkan sistem yang membenarkan Alameda meminjam dari FTX,” kata Ellison ketika bersaksi.

Untuk menunjukkan pengetahuan Bankman-Fried mengenai pinjaman wang pelanggan dan risikonya, Ellison memaparkan beberapa spreadsheet yang telah dia cipta sepanjang tahun 2021 dan 2022, yang menunjukkan hutang besar Alameda kepada pelanggan FTX. Ellison menulis dalam salah satu spreadsheet bahawa kejatuhan kripto akan merosakkan Alameda, memandangkan keadaan kewangan mereka yang sudah rapuh. Bankman-Fried membalas dalam ulasan: “yup & could also get worse.”

Dalam ucapan pembukaan mereka, peguam pembelaan Bankman-Fried mendakwa bahawa dia kebanyakannya tidak berhubungan dengan tindakan Ellison. Tetapi Ellison dapat menunjukkan melalui benang percakapan bahawa dia mencari kelulusan dan panduan Bankman-Fried untuk keputusan utama.

Peguam undang-undang juga mencadangkan dalam persilangan soalannya terhadap Ellison bahawa dia telah dilatih oleh pendakwa, dan cerita beliau mempunyai ketidakserasian. Tetapi versi peristiwa yang Ellison beritahu di mahkamah sebahagian besarnya selari dengan naratif yang beliau beritahu kepada pekerja Alameda ketika runtuhnya November lalu, yang mana sebelum pendakwa telah terlibat.

Kenyataan yang bertentangan

Peguam undang-undang Bankman-Fried juga telah berkata mereka akan membuktikan bahawa dia bertindak dengan niat baik, dan “secara munasabah” percaya bahawa dia bertindak demi kepentingan terbaik pelanggan dan pelabur. Pendakwaan cuba menghalang ini dengan menunjukkan bagaimana Bankman-Fried kelihatan terlibat dalam amalan perniagaan yang mengelirukan dan membuat kenyataan awam yang berbeza dengan tindakan peribadinya.

Sebagai contoh, Ellison berkata Bankman-Fried mengarahkannya menghasilkan lembaran kewangan palsu untuk pemberi pinjaman yang menyembunyikan hutang Alameda. Nishad Singh, ketua jurutera FTX, berkata Bankman-Fried memberitahunya untuk mengembalikan tarikh transaksi untuk membuat pendapatan FTX kelihatan lebih besar.

Bankman-Fried menghantar tweet pada 31 Julai 2019 bahawa akaun mata wang kripto Alameda di FTX “hanyalah seperti milik semua orang.” Tetapi pengasas FTX Gary Wang memberi keterangan bahawa pada hari itu juga, Bankman-Fried telah mengarahkannya untuk membuat Alameda satu-satunya akaun di FTX yang boleh mempunyai baki negatif, iaitu meminjam dari pelanggan lain.

Dan pada 7 November 2022, ketika FTX runtuh, Bankman-Fried menghantar tweet “FTX mempunyai cukup untuk menampung semua pegangan pelanggan.” Tetapi pada hari itu juga, dia menghantar teks kepada Ellison dan orang lain yang mengakui jurang tunai sebanyak $8.1 bilion dalam wang pelanggan.

Mencacat keterangan saksi

Tetapi kes ini jauh dari selesai. Bankman-Fried tidak bersalah sehingga didapati bersalah, dan juri perlu memilih sebulat suara untuk mengutuknya. Pendekatan pertahanan terhadap persilangan soalan memberikan petunjuk mengenai strategi yang mungkin diambil minggu depan, menunjukkan mereka berkemungkinan besar akan cuba mencacat keterangan tiga saksi utama, dan membisikkan bahawa mereka dilatih oleh kerajaan.

Semasa persilangan soalannya terhadap Wang dan Singh contohnya, peguam undang-undang Bankman-Fried cuba menunjukkan bagaimana kisah dua eksekutif FTX itu berubah sepanjang berbulan-bulan bertemu dengan pendakwa. Sebarang ketidakserasian yang mereka dapatkan boleh digunakan sebagai loncatan untuk meragukan keseluruhan naratif mereka, kata Tim Howard, rakan kongsi firma undang-undang Freshfields dan bekas pendakwa persekutuan. “Selama mereka meletakkan asas soalan kepada prasangka, mereka kemudian boleh menyerang mereka dengan keras untuk hujah penutup,” katanya. “Mereka hanya mahu pastikan rekod ada.”

Sebenarnya, Howard berkata bahawa mungkin ada sebab strategik mengapa peguam undang-undang pertahanan memilih untuk tidak mengambil pendekatan yang terlalu agresif ketika soal saksi persilangan. “Kadang-kadang ada risiko jika anda terlalu keras, terutamanya terhadap, katakanlah, Caroline Ellison, ia mungkin memanggil simpati juri,” katanya.

Walaupun peguam undang-undang Bankman-Fried kebanyakannya mengelakkan menyerang Ellison, mereka bergerak keras terhadap Singh, dalam cubaan untuk meragukan imejnya sebagai benteng moral syarikat. Singh memberi keterangan bahawa selepas mengetahui Alameda mengambil cu