Bagaimana Perang Yom Kippur Mengubah Israel

Perang Yom Kippur 1973

Selepas serangan oleh kumpulan pengganas Hamas yang bermula pada 7 Oktober menarik Israel ke perang di jalur Gaza, Meron Medzini, 91, berasa deja vu di Jerusalem. Perang semasa bermula sehari selepas ulang tahun ke-50 permulaan perang Yom Kippur, dan Medzini telah mengalami flashback.

Sebagai setiausaha akhbar kepada Perdana Menteri Golda Meir semasa perang yang Israel berperang dengan Mesir dan Syria pada 1973, Medzini menghadiri mesyuarat kabinet perang di Tel Aviv, di mana beliau berkata Meir menjalankannya dengan dua pek Chesterfield rokok dan cawan kopi yang tidak terkira. Medzini melakukan perjalanan dengan wartawan asing ke garisan depan, dan sehingga hari ini, beliau berkata beliau masih boleh melihat mayat dan kereta kebal yang terbakar dengan jelas.

Medzini berkata satu perbezaan antara ketika dan sekarang adalah rasa “marah” yang orang Israel rasakan tentang betapa tingginya kiraan mangsa sudah dan liputan media sosial yang meluas tentang tebusan awam dan kematian wanita dan bayi. Setakat ini, terdapat lebih daripada 1,200 mangsa Israel dalam tempoh kira-kira empat hari – jumlah yang mungkin melebihi 2,600 mangsa dalam perang Yom Kippur, yang berlangsung selama 19 hari. Lima puluh tahun yang lalu, Medzini berkata, “Kami lebih marah pada hakikat bahawa kami ditangkap tidak bersedia. Kali ini kami merasa bahawa ada musuh yang sama sekali berbeza.”

TIME bercakap dengan pakar sejarah perang Yom Kippur, pengajaran yang keluar daripadanya, dan bagaimana ia membentuk semula Israel dan rantau ini. Abraham Rabinovich, penulis The Yom Kippur War: The Epic Encounter That Transformed the Middle East, menggambarkan Perang Yom Kippur sebagai “kemenangan tentera terbesar yang pernah Israel capai” dan “peristiwa paling traumatik dalam sejarah Israel.”

Satu persamaan antara perang 1973 dan perang 2023 adalah idea bahawa Israel ditangkap lengah. Perang 2023 bermula pada hari Sabtu, ketika ramai orang Israel tinggal di rumah untuk mematuhi hari Sabat, sementara perang 1973 bermula pada Yom Kippur, hari suci ketika banyak perniagaan Israel ditutup supaya mereka dapat pergi ke synagogue dan berpuasa. Seperti yang TIME gambarkan tentang meletusnya perang Yom Kippur dalam isu majalah 15 Oktober 1973:

Pertempuran meletus apabila tentera Mesir membanjiri Terusan Suez dan tentera Syria menyerang di utara di Golan Heights. Kedua-dua pasukan menyapu garis depan Israel dan memukul jalan mereka ke wilayah Israel di bawah sinar matahari petang. Disokong oleh artileri berat dan jet menyapu, mereka bergerak dengan kereta kebal dan kenderaan berperisai. Helikopter membawa sebahagian tentera Arab ke medan perang. Pemerhati Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melaporkan melihat orang Mesir menyeberangi Gurun Sinai di lima titik sepanjang garis depan terusan 103 batu; tentera Syria dilihat bergerak ke Israel melalui bahagian tengah talian gencatan senjata Golan Heights oleh pasukan PBB yang lain. Orang Syria segera dihentikan, tetapi orang Mesir mendakwa bahawa dalam beberapa jam mereka menduduki hampir keseluruhan tebing timur terusan – tuntutan yang dengan cepat dinafikan oleh orang Israel. Walaupun kedua-dua Mesir dan Syria menegaskan bahawa tentera Israel yang menyerang telah memulakan perang, bukti jelas menunjukkan bahawa perang Arab-Israel keempat dalam 25 tahun telah dilancarkan oleh serangan Arab yang besar. Dalam tempoh 24 jam, tentera Israel telah menghentikan dorongan Arab dan memberikan serangan balas yang kejam.

Berita tentang pencerobohan itu menyebabkan orang awam Israel membersihkan tempat perlindungan bom mereka, mengisi bakul air mereka dan melekatkan tingkap mereka untuk blackout.
Di beberapa synagogue, perkhidmatan diganggu apabila seksyen berdiri dan memanggil nama pemuda yang dipanggil untuk tugas; jemaah lain, mendengar berita itu, dengan cepat melipat selendang doa mereka dan berangkat; beberapa kembali kemudian, dalam seragam, untuk berpamitan dengan keluarga mereka. Hari itu, pesawat perang Israel berdengung di atas bandar-bandar utama Israel, mungkin sebagai isyarat untuk panggilan angkatan udara; tetapi kejadian itu agak pelik, kerana pesawat tidak pernah terbang di atas Israel semasa Yom Kippur sebelum ini.

Israel akhirnya akan memenangi perang kira-kira tiga minggu itu, diberi kuasa oleh senjata dan bantuan tentera dari Amerika Syarikat. Pasukan Israel berbaris merentasi terusan Suez ke Mesir dan menolak balik orang Syria dari Golan Heights, melancarkan serangan di Syria. Buat masa ini, kemungkinan bantuan untuk Israel terkandas kerana Dewan Perwakilan Rakyat AS kekal tanpa Speaker.

Pada tahun 1973, matlamat Mesir menyeberangi Terusan Suez adalah untuk memaksa Israel ke meja rundingan untuk membuat perjanjian damai dan mendapatkan kembali kawalan Semenanjung Sinai. Menurut Avi Shilon, seorang sejarawan yang mengajar di Kolej Tel-Hai di Israel, “Orang Mesir dan Syria tidak merancang untuk menakluki Israel. Mereka merancang untuk memukul Israel dan memaksa Israel berunding. Bagi mereka, memadai untuk memukul Israel untuk menunjukkan bahawa mereka boleh mengalahkan Israel pada hari-hari pertama, dan mereka lebih suka berhenti, jadi lebih mudah bagi Israel melancarkan serangan pembalasan.”

Selepas perang Yom Kippur, Perdana Menteri Meir dari parti Buruh meletak jawatan, dan kerajaan sayap kanan dipilih buat pertama kali, didominasi oleh Likud (parti yang kini diketuai oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu). Sebagai sebahagian daripada perjanjian damai kekal yang ditandatangani pada tahun 1979, yang dimediasi oleh Presiden AS Jimmy Carter, Israel mengembalikan Semenanjung Sinai kepada Mesir.

Perjanjian damai itu akan terus membentuk “asas perjanjian damai masa depan antara negara Arab lain dan Israel,” kata Alexander Burns, pakar sejarah perang Yom Kippur dan profesor sejarah di Universiti Franciscan Steubenville.

Legasi perang Yom Kippur berlangsung dengan cara lain. Selepas perang Yom Kippur, Israel kehilangan rasa keselamatan yang tidak pernah dapat dipulihkan sepenuhnya. “Ia memecah imej ketidakbolehhancuran Israel dan menjadikan Israel lebih rendah hati,” kata Boaz Atzili, ahli sains politik di Sekolah Perkhidmatan Antarabangsa Universiti American.

Seperti yang Rabinovich gambarkan trauma yang berpanjangan bagi orang Israel, dihidupkan semula dalam beberapa hari kebelakangan ini: “Anda tertanya-tanya, ‘Oke, kita memenangi perang. Tetapi bolehkah ia berlaku lagi?'”