Bagaimana Perang Israel-Hamas Boleh Menarik Negara-Negara Arab

Volunteers and NGOs staff are seen at the Rafah border with Gaza on Oct. 17, 2023 in North Sinai, Egypt.

Ketika peperangan Israel-Hamas berlanjut untuk minggu kedua, tekanan semakin meningkat terhadap kerajaan-kerajaan Arab jiran untuk mengambil peranan yang lebih aktif dalam konflik ini – sama ada sebagai pengantara damai atau sekutu.

Sejak serangan mengejutkan dan belum pernah berlaku sebelumnya oleh Hamas terhadap Israel pada 7 Oktober – yang menyebabkan sekurangnya 1,400 orang terbunuh, dengan kira-kira 199 orang lagi diambil sebagai tebusan – Israel telah melancarkan beribu-ribu serangan udara terhadap Jalur Gaza yang padat penduduk. Lebih daripada 3,300 orang telah terbunuh di Gaza, dengan pekerja bantuan Islamic Relief melaporkan bahawa sekurang-kurangnya 1,000 kanak-kanak telah terbunuh.

Berikutan letupan maut di Hospital Baptist Al-Ahli, Jordan membatalkan summit dengan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, yang tiba di Israel untuk lawatan yang dirancang pada hari Rabu untuk bertemu pemimpin Jordan, Mesir dan Pihak Berkuasa Palestin.

Israel pada mulanya mengenakan sekatan keseluruhan terhadap bekalan air, bahan api dan elektrik ke Jalur Gaza. Koordinator Bantuan Kecemasan PBB Martin Griffiths berkata pada hari Rabu bahawa sehingga 100 lori bantuan sehari diperlukan, merujuk kepada tahap pra-perang. Serangan udara Israel memaksa penyeberangan Rafah antara Gaza dan Mesir ditutup minggu lepas, apabila beribu-ribu orang beratur di sempadan cuba melarikan diri.

Selepas desakan dari kumpulan hak asasi manusia dan pemerhati diplomatik, Biden mengesahkan pada hari Rabu bahawa Israel telah bersetuju membuka semula penyeberangan Rafah untuk membenarkan laluan 20 lori membawa makanan, air dan bekalan perubatan ke Gaza, dengan syarat Hamas tidak menghalang penghantaran yang dibuat di bawah penyeliaan PBB.

Biden menjanjikan $100 juta dalam bantuan kemanusiaan untuk menyokong rakyat awam di Gaza dan Tebing Barat. Pentadbiran Biden juga akan meminta Kongres untuk bantuan tambahan $2 bilion dalam bantuan gabungan untuk Israel dan Ukraine.

Ketika kemungkinan serangan darat oleh Israel masih tinggi, ini adalah bagaimana kuasa-kuasa jiran mungkin bertindak balas terhadap peperangan yang sedang berlangsung.

Lebanon

Lebanon, yang berkongsi sempadan selatannya dengan Israel, mempunyai sejarah hubungan paling tegang dengan Israel di kalangan negara-negara Arab baru-baru ini. Tetapi terdapat keadaan tenang sejak 2006, apabila Hezbollah melancarkan serangan rentas sempadan ke Israel, membunuh tiga askar dan menculik dua orang lain. Sekurang-kurangnya 1,000 orang Lubnan dan 165 orang Israel terbunuh dalam konflik selama 34 hari sebelum gencatan senjata PBB dipersetujui, menurut New York Times.

Oleh itu, ketakutan besar mengenai eskalasi bergantung kepada sama ada milisia Lubnan yang berpengalaman dan bersenjata kuat Hezbollah akan terlibat dalam konflik. Pertembungan maut antara milisia Iran yang disokong Lubnan dan Israel telah berlaku di sempadan Israel-Lubnan. Pada 15 Oktober, menteri pertahanan Israel berkata bahawa Israel tidak berminat dalam peperangan di barisannya utara asalkan Hezbollah juga menunjukkan keterbatasan. Tetapi pertembungan meletus sepanjang sempadan pada Selasa, meninggalkan lima pejuang Hezbollah mati, di tengah siri pertembungan rendah sejak permulaan peperangan Israel-Hamas.

Lubnan, negara paling pelbagai agama di dunia Arab, telah mempunyai kerajaan penjaga dengan kuasa terhad sejak November, apabila ahli-ahli parlimen Lubnan gagal memilih presiden baru untuk kali kesebelas. Hezbollah, sebagai kumpulan militan dan parti politik, adalah kuasa dominan di Lubnan. Kumpulan itu muncul pada tahun 1982, semasa perang saudara negara itu, sebagai tindak balas kepada pencerobohan Israel ke Lubnan selatan. Keterlibatannya dalam peperangan boleh memperburuk perpecahan agama di negara itu.

Oleh itu, kerajaan Lubnan berminat untuk “mengekalkan sempadan dengan Israel tenang,” kata Imad K. Harb, pengarah penyelidikan dan analisis di Pusat Arab Washington DC. Negara itu telah mengalami pelbagai krisis baru-baru ini, termasuk letupan pelabuhan Beirut Ogos 2020 dan kemelesetan ekonomi berterusan yang Bank Dunia kata mungkin antara tiga terburuk sejak abad ke-19. Tetapi Hezbollah yang akan memutuskan, tambah Harb.

Hezbollah berhubungan dengan Hamas melalui rangkaian Iran tentang militia sekutu serantau. “Berhubung dengan penglibatan Hamas dalam kempen skala besar terhadap Israel, ini bukan sesuatu yang Hezbollah akan berdiri dan menonton tanpa berbuat apa-apa,” kata Lina Khatib, pengarah Institut Timur Tengah SOAS.

“Sejak roket pertama yang dilancarkan oleh Hezbollah, kami telah melihat pengembangan skop geografi roket yang mencapai Israel… Walau bagaimanapun, saya masih berfikir kebarangkalian perang penuh antara Hezbollah dan Israel kekal rendah,” kata Khatib. Beliau merujuk kepada “perhitungan domestik” Hezbollah, memandangkan kos ekonomi dan betapa polarisasi campur tangan sedemikian akan menjadi.

Mesir

Mesir adalah satu-satunya negara selain Israel yang berkongsi sempadan dengan Gaza, dan telah lama menemui dirinya dalam peranan pengantara antara orang Israel dan Palestin.

“Mesir adalah salah satu pihak yang boleh bercakap dengan semua pihak,” kata Khaled Elgindy, felo senior di Institut Timur Tengah. Tetapi negara itu mendapati dirinya dilanda tekanan Barat, terutamanya dari UK dan AS, untuk menjadi tuan rumah kepada rakyat Gaza yang ingin melarikan diri dari konflik, tambah Elgindy.

“Pada kejadian ini, Mesir diminta untuk membawa pulang berpuluh-ribu rakyat Palestin yang melarikan diri,” kata Lina Khatib dari Institut Timur Tengah SOAS. “Kebimbangan adalah ini boleh menyebabkan kehadiran jangka panjang, jika tidak kekal, penduduk Palestin ini yang akhirnya tidak sebagai orang yang dievakuasi tetapi sebagai orang yang dipindahkan.”

Sebagai tuan rumah penyeberangan Rafah, satu-satunya pintu masuk ke Gaza yang tidak dikawal oleh Israel, kumpulan hak asasi menyatakan Mesir mempunyai tanggungjawab untuk bertindak sebagai laluan bantuan kemanusiaan penting. Tetapi Mesir juga berjuang dengan isu dalaman mendalam, termasuk ekonomi yang merosot yang menyaksikan mata wangnya kehilangan hampir setengah nilainya terhadap dolar sejak Mac 2022.

“Ini benar-benar situasi yang tidak dapat diterima dan bukannya mendesak Mesir menjadi injap pelampau tekanan, AS dan komuniti antarabangsa sepatutnya memberitahu Israel untuk berhenti meletakkan tekanan ke atas penduduk awam,” kata Elgindy.

Mesir selama bertahun-tahun mengekalkan bahawa membenarkan pelarian dari Gaza akan “menghidupkan semula idea bahawa Sinai adalah negara alternatif untuk orang Palestin,” kata Mustapha Kamel al-Sayyid, ahli sains politik di Universiti Kaherah, kepada New York Times.

Jordan

Jordan secara sejarah menyokong hajat Palestin dan lebih daripada separuh rakyat Jordan mendakwa keturunan Palestin, menurut Hak Asasi Manusia Watch. Jordan telah lama memainkan peranan penjagaan dalam konflik antara Israel dan wilayah Palestin, terutamanya berkaitan Tebing Barat yang pernah ditadbirnya yang menjadi rumah kepada tapak-tapak suci Islam dan Kristian, kebanyakannya di Baitulmuqaddis Timur .

Beberapa jam selepas permulaan serangan Hamas, kerajaan Jordan mengeluarkan kenyataan yang menyatakan Menteri Luar Ayman Safadi telah berbual mengenai situasi itu dengan Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell. “Al-Safadi menekankan perlunya melindungi rantau ini dari akibat kitaran keganasan baru, mencipta landasan politik yang sebenar untuk mengakhiri pendudukan, dan berhenti semua tindakan yang menyemarakkan ketegangan dan mengurangkan peluang mencapai penyelesaian dua negara,” baca kenyataan itu.

Kini, kata Harb, satu-satunya peranan Jordan boleh mainkan adalah sebagai penyokong. “Saya tidak pasti ia boleh memainkan peranan besar dalam