Bagaimana Penyebaran Salah Maklumat Perang Israel-Hamas Secara Online

Israel-Hamas-Misinformation

Pada minggu ini, Marc Zell, wakil untuk Republicans Overseas Israel, sebuah organisasi politik berpangkalan di Amerika Syarikat, berkongsi video di X yang mendakwa menunjukkan seorang militan Hamas bersama kanak-kanak perempuan Yahudi diculik ke Gaza. “Terroris Hamas bersama kanak-kanak bayi perempuan Yahudi di Gaza. Keterangan bahasa Arab membaca ‘Gadis tersesat’,” Zell muat naik.

Klip video itu ditonton 1.1 juta kali dan menerima hampir 2,000 kongsi. Tetapi sejurus selepas dimuat naik ke X, pengguna menunjukkan bahawa video asal berasal dari TikTok dan bertarikh September. Pengguna asal kemudiannya memadamkan video itu tetapi ia terus beredar di media sosial. Satu Nota Komuniti—satu ciri pengesahan fakta berdasarkan komuniti di platform itu—kini muncul di bawah pos Zell yang menyatakan “tiada petunjuk” bahawa video, yang diterbitkan sebelum serangan Hamas, menunjukkan “‘gadis Yahudi’, bahawa kanak-kanak itu diculik, bahawa video dirakam di Gaza.”

Video itu adalah antara banyak contoh maklumat tidak disahkan, palsu atau mengelirukan yang beredar di media sosial sejak Hamas melancarkan serangan tidak diduga dan belum pernah berlaku terhadap Israel pada 7 Oktober yang menyebabkan sekurang-kurangnya 1,300 orang maut di negara itu. Di Gaza pula, lebih 1,400 orang Gaza terbunuh akibat serangan udara membalas Israel.

Kebanyakan imej grafik dan rakaman yang muncul di media sosial menggambarkan bukti yang nyata dan boleh dipercayai mengenai keganasan yang dilakukan semasa peperangan Israel-Hamas. Tetapi pakar-pakar menyatakan platform media sosial juga telah dibanjiri dengan kumpulan maklumat salah dan maklumat palsu, menambah kekeliruan mengenai apa yang sebenarnya berlaku di tanah air. Ini termasuk dakwaan yang tidak tepat dan pemalsuan, serta penyebaran semula rakaman perang lama dan rakaman permainan video yang tidak berkaitan.

“Pada masa kekeliruan dan konflik amnya, kita sering melihat banyak maklumat salah dan maklumat palsu,” kata Lisa Kaplan, pengasas Alethea, syarikat yang menjejak maklumat salah dan maklumat palsu. “Ini benar semasa serangan ke atas Ukraine, penarikan balik tentera dari Afghanistan, dan kini, dengan konflik antara Israel dan Hamas.”

Apakah skop maklumat salah di media sosial mengenai peperangan Israel-Hamas?

Sekurang-kurangnya 14 dakwaan palsu berkaitan peperangan itu mendapat 22 juta tontonan di X, TikTok dan Instagram dalam tempoh tiga hari serangan Hamas, mengikut laporan sulit yang dikongsi dengan TIME oleh NewsGuard, sebuah organisasi yang menjejak maklumat salah.

Penyebaran maklumat salah sangat meresahkan di X. Dalam banyak kes, akaun berkad biru, yang diperoleh pengguna dengan berlangganan perkhidmatan premium X, meningkatkan dakwaan yang tidak disahkan.

Sebaik sahaja serangan Hamas, contohnya, satu nota pejabat Putih yang diubah suai secara digital mula beredar di X yang Amerika Syarikat menghantar $8 bilion bantuan tentera ke Israel. Ia mendapat sambutan selepas satu pos dari @PunishDem1776, akaun X berkad biru dengan 245,000 pengikut yang NewsGaurd sebelum ini dikenal pasti sebagai penganut teori konspirasi QAnon. (Amerika Syarikat pada Khamis bersetuju hampir $2 bilion bantuan tentera ke Israel.)

Dalam satu contoh lain, seorang pengguna berkongsi rakaman yang mendakwa menunjukkan Hamas menembak jatuh helikopter tentera Israel—video yang diambil dari permainan simulasi video “Arma 3”.

Alethea, yang juga menjejak maklumat salah mengenai peperangan Israel-Hamas, berkata pelaku termasuk kumpulan bermotif untung dan bermotif politik. “Kami nampak pelaku komersial memanfaatkan liputan berita dan memainkan kedua-dua belah konflik untuk mendapatkan perhatian dan membina pengikut untuk iklan atau kempen spam,” kata Kaplan. Sebaliknya, beliau berkata bahawa pelaku bermotif politik merasa “sangat defensif” terhadap kedudukan ideologi mereka, yang pula menyebabkan mereka terlibat dalam penyebaran maklumat palsu. Dalam beberapa kes, pengguna akhirnya memuat naik perkara salah kerana “ia sepadan dengan prasangka prakonsepsi atau bias pengesahan mereka.”

Bagaimana X menangani kritikan?

X telah mengalami perubahan meluas sejak Elon Musk mengambil alih pemilikan Twitter, seperti yang dikenali platform media sosial itu, pada Oktober 2022, termasuk melonggarkan dasar keselamatan kandungan, mengurangkan pekerja keselamatan amanah dan kebenaran, mengembalikan akaun yang pernah dilarang, dan memperkenalkan perkhidmatan premium yang membenarkan pengguna membayar untuk lencana pengesahan. Pakar-pakar menyatakan perubahan ini telah menghalang keupayaan pengguna untuk menentukan akaun yang boleh dipercayai dan memisahkan fakta daripada khayalan. Semasa jam awal serangan kejutan Hamas, Musk sendiri berkongsi—dan kemudian memadam—satu pos X mengenai “laporan masa nyata” mengenai konflik itu yang mencadangkan pengguna X mengikuti dua akaun yang sebelum ini dikenali menyebarkan dakwaan palsu.

“Ini adalah badai sempurna maklumat salah disebabkan oleh kebanjiran pelaku buruk di platform yang semakin buruk,” kata Imran Ahmed dari Pusat Membendung Bahaya Digital, sebuah pertubuhan bukan untung yang dituntut oleh X selepas menerbitkan kajian pada Jun yang menunjukkan peningkatan ucapan kebencian di platform sosial itu di bawah pemilikan Musk.

Pada Isnin, X menyatakan lebih 50 juta pos berkaitan peperangan Israel-Hamas telah dikongsi di platform itu, tambahnya telah menyingkirkan akaun baru yang berkaitan Hamas, meningkatkan “puluhan ribu pos” untuk berkongsi media grafik dan ucapan kebencian kepada pasukan keselamatan kandungan, dan mengemaskini dasar yang mendefinisikan apa yang dianggap platform itu sebagai “berita.”

Ia juga menunjuk kepada Nota Komuniti sebagai mekanisme, yang kemudiannya menanda beberapa pos menyebarkan dakwaan palsu. Tetapi NewsGuard berkata ia masih mengenal pasti pos yang tidak ditanda yang mendapat jutaan tontonan, suka, dan kongsi semula. (X tidak menjawab permintaan ulasan TIME.)

Pegawai Eropah kini campur tangan dalam isu ini. Pada Khamis, EU melancarkan siasatan terhadap X mengenai dakwaan “penyebaran kandungan haram dan maklumat salah, khususnya penyebaran kandungan keganasan dan kebencian.”

Pengumuman itu datang beberapa hari selepas Komisioner Eropah Thierry Breton menulis surat kepada Musk pada Selasa, yang dikongsi di X, yang membaca: “Kami menerima laporan daripada sumber berwibawa mengenai kandungan haram yang mungkin beredar di perkhidmatan anda walaupun diberi isyarat oleh pihak berkuasa berkenaan.”