Bagaimana Netflix’s Neon Bekerja untuk Mendapatkan Reggaeton Betul

Amaran: Kisah ini mengandungi maklumat plot untuk Neon

Beberapa tahun yang lalu, La Gata, wanita di sebalik platform Reggaeton Con La Gata, telah mengadakan pesta quinceañera. Majlis itu terdiri daripada dua kumpulan: ahli keluarga ugama tua dan orang muda “perreando ke tanah.” Lelaki yang pernah dijadikan teman waktu itu datang, dan dia benar-benar mahu menari dengan dia ke lagu Jowell & Randy yang eksplisit “Sácala a Bailar,” tetapi dia tahu ibunya akan campur tangan.

“Jadi kawan-kawanku berkata, ‘Dinding!’ ” kata La Gata. “Dan mereka membuat dinding dan mereka benar-benar menghalang pandangan dari viejitos beragama.”

Beberapa tahun kemudian, kisah ini diabadikan dalam Neon, komedi baharu Netflix tentang tiga kawan yang berpindah ke Miami untuk mencapai kejayaan dalam reggaeton. Santi (Tyler Dean Flores), Ness (Emma Ferreira), dan Felix (Jordan Mendoza) bersedia untuk merealisasikan impian mereka – terutamanya kerana lagu Santi “Exagaro” menjadi viral dan kumpulan itu telah mendapat mesyuarat di bandar raya itu dengan seseorang yang mereka percayai sebagai eksekutif label rakaman. Dalam adegan flashback quinceañera, kawan-kawan Ness membentuk dinding supaya dia boleh menari dengan bebas dengan gadis yang disukainya.

Dicipta bersama oleh Shea Serrano dan Max Searle, Neon berdetak dengan penghormatan terhadap sejarah dan pengaruh reggaeton. Dalam lapan episod, dipenuhi dengan penampilan bintang reggaeton hebat, dari Daddy Yankee ke Jhayco, rancangan itu menjejak roller coaster cuba berjaya dalam industri muzik sambil mengekalkan persahabatan yang kukuh. Tetapi ia adalah, terutamanya, komedi.

“Saya suka bahawa [Serrano] mendekati ini dari perspektif kegembiraan, komedi,” kata La Gata. “Satu perkara yang saya sentiasa perhatikan ialah muzik ini dicipta sebagai medium penentangan. Kepuasan ialah medium penentangan.”

Diletakkan terhadap latar belakang indah Miami, Neon tidak mengelakkan diri daripada sisi yang lebih keras industri muzik juga. La Gata berkonsultasi dengan Neon bersama-sama penulis akhbar Los Angeles Times Suzy Exposito dan dua orang bekerja untuk memastikan rancangan itu mencerminkan realiti sambil mengekalkan plot bergerak. Dalam rancangan itu, rancangan awal Santi, Ness dan Felix cepat jatuh.

Mia (Courtney Taylor), pembantu muda kepada eksekutif di label rakaman, menghubungi kumpulan itu dengan berpura-pura sebagai eksekutif sendiri, seseorang dengan keupayaan untuk menawarkan mereka perjanjian rakaman dan menandatangani mereka ke label. Apabila bosnya mendapati, dia memecatnya – walaupun dia masih menawarkan untuk bertemu dengan Santi, yang hanya diberi peluang melalui ketekunan Mia. Dalam bilik penulisan, La Gata berasa bertembung tentang momen itu.

“Tetapi saya berkata, ‘Tidak, dunia perlu melihat ini,'” katanya. “Kerana gadis hitam dalam muzik Latin, di mana kita berada? Mari kita jujur.”

Sering kali, terdapat banyak tentangan terhadap wanita hitam dalam industri muzik, terutamanya dalam reggaeton, fakta yang La Gata tahu terlalu baik secara pertama tangan. Dalam rancangan itu, Mia menerima sokongan untuk semangatnya walaupun rahsianya terdedah. “Ia adalah beberapa orang yang berhenti” yang membuat perbezaan terbesar, kata La Gata. “Berhenti itu adalah segalanya.”

Neon, yang “kreatif dan lucu dan menghormati,” tidak semestinya dokumentari, kata Exposito. Pada masa yang sama, “Saya mahu memberi cahaya tidak hanya kepada aspek menyenangkan bekerja dalam industri muzik, tetapi juga cabaran yang diperlukan oleh seorang pemuzik,” katanya. “Terutamanya jika anda mahu berjaya secara komersial, terdapat beberapa halangan yang akan menghalang anda, dan kami sangat realistik tentang itu. Dan terutamanya jika anda Latino muda, jika anda kelas pekerja.”

Kedua-dua Exposito dan La Gata telah membuat muzik dan menulis secara meluas tentang reggaeton. Exposito, yang berasal dari Miami – satu-satunya tempat rancangan itu boleh diatur, benar-benar – bekerja dengan penulis TV Amerika Cuba Adriana Caballero untuk mendapatkan perasaan bandar raya yang betul. Terdapat banyak “kemewahan dan mitos” mengenai Miami, kata Exposito, tetapi dia juga mahu menyampaikan aspek yang kurang memberi ampun – baik bandar raya dan industri.

Exposito, dilahirkan di AS, juga merupakan warganegara Cuba dan Belize. “Memiliki pengalaman ketrikultural, reggaeton muncul ketika saya remaja, ia adalah sesuatu yang membantu saya merasa terhubung,” katanya. “Dan saya rasa saya menghubungkan diri dengan reggaeton khususnya kerana kedudukannya yang menentang budaya dalam budaya pop yang lebih luas.”

Akar reggaeton bergerak kembali ke awal abad ke-20, ketika 50,000 orang Barat India berhijrah ke Panama untuk membina Terusan Panama. Mereka membawa reggae, yang menjadi reggae bahasa Sepanyol dan bergabung dengan bomba, hip-hop, rap-soca, dancehall, salsa dan calypso untuk membentuk reggaeton. Genre itu telah berkembang – untuk lebih baik atau lebih buruk – ke tempat jauh dari asalnya, menjadi global dan semakin dekat dengan arus perdana pop, tetapi ia akan kekal.

“Reggaeton, bagi saya – ia mungkin kedengaran klise atau terlalu pasti – tetapi ia adalah masa depan,” kata La Gata. “Sebagai sejarawan, saya kagum dengan bagaimana ia terus berevolusi. Reggaeton berada di sini kerana ia terus memperbaharui diri, 30 tahun kemudian.”