Bagaimana Nasionalis Hindu India Menjadikan Sejarah Sebagai Senjata Terhadap Muslim

right-wing Hindu groups burn an effigy and shout slogans in Ahmedabad, India

Sekitar sebulan yang lalu, sebuah video muncul seorang guru memberitahu pelajar untuk menampar rakan sekelas berusia 7 tahun. Budak lelaki itu telah mendapat jawapan darabnya salah, tetapi jenayah sebenarnya adalah dia seorang Muslim India.

India dahulu sebuah demokrasi sekular, tetapi pemimpin semasa, Narendra Modi daripada parti pemerintah Bharatiya Janata (BJP), memajukan visi yang sangat berbeza. Modi mahu India menjadi sebuah negara Hindu, di mana minoriti agama India (lebih kurang 20% penduduk) adalah warganegara kelas kedua dan Muslim terutamanya (lebih kurang 14% orang India) dipaksa menerima keganasan majoriti yang semakin meningkat. Malah, cerita menakutkan Muslim India telah menjadi perkara biasa dalam India Modi, dengan kumpulan hak asasi manusia mendokumenkan peningkatan keganasan setiap tahun.

BJP sejak dahulu memandang Muslim kurang India berbanding Hindu. Parti politik itu ditubuhkan pada 1980 sebagai cabang daripada Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), sebuah organisasi paramiliter lelaki yang ditubuhkan pada 1925 dan dimodelkan berdasarkan kumpulan fasis Itali seperti Blackshirts Mussolini. Kedua-dua BJP dan RSS memandang India sebagai sebuah negara untuk Hindu, oleh Hindu, dan berusaha untuk menggabungkan dan memobilisasikan identiti Hindu yang secara historinya berporos dan berbeza-beza.

Pemimpin nasionalis Hindu awal menyokong keganasan terhadap Muslim India. Sebagai contoh, pada Disember 1938—beberapa minggu selepas Kristallnacht—pemimpin nasionalis Hindu V. D. Savarkar mengisytiharkan bahawa Muslim yang menentang kepentingan Hindu “akan bermain sebagai Yahudi Jerman”. Pemimpin RSS kedua, M. S. Golwalkar, mengisytiharkan bahawa Jerman “membersihkan negara daripada Bangsa Semitik – Yahudi” adalah “pelajaran yang baik untuk kita di Hindusthan untuk belajar dan mengambil faedah”. Seruan genosida sedemikian kekal sehingga hari ini. Pada 2021, seorang pemimpin nasionalis Hindu mendesak pengikutnya bersedia membunuh berjuta-juta Muslim India.

Gujarat Chief Minister Narendra Modi waves to supporters in Kadi in 2002

Perang buku teks

Satu bahagian utama agenda BJP melibatkan memutarbelitkan sejarah untuk menjadikan Muslim jahat, dan nasionalis Hindu sering menumpukan perhatian kepada Mughal, sebuah dinasti yang memerintah bahagian utara dan tengah India semasa kegemilangannya dari kira-kira 1560 hingga 1720. Antara salah maklumat nasionalis Hindu utama mengenai Mughal ialah bahawa raja-raja ini meniupkan konflik Hindu-Muslim, satu fenomena yang sebahagian besarnya berkembang semasa pemerintahan kolonial British (1757–1947). Dengan memfitnah raja-raja India terdahulu, British mengalihkan perhatian daripada usaha penjajahan mereka yang mengeksploitasi dan memudaratkan.

Nasionalis Hindu kontemporari mengikuti idea kolonial British mengenai sejarah India—tetapi mereka pergi lebih jauh dalam menyerang Mughal. Kadangkala nasionalis Hindu secara palsu menuduh Mughal melakukan genosida. Pada masa lain mereka secara palsu mencemarkan Mughal sebagai penjajah, yang menggambarkan mereka—dan secara lanjutan semua Muslim hari ini—sebagai ancaman asing kepada India.

Nasionalis Hindu seterusnya menyerang Taj Mahal sebagai monumen dibina Mughal, menghapuskannya daripada buku panduan pelancong dan mempromosikan teori konspirasi bahawa ia dahulunya sebuah Kuil Shiva. Mereka mengeluarkan bahagian sejarah Mughal daripada buku teks sekolah. Ini menyebabkan ramai kanak-kanak India tidak mengetahui bahagian utama sejarah mereka sendiri, termasuk bahawa Mughal membina sebuah empayar multibudaya, menjadi pelindung kumpulan agama Hindu dan Muslim, dan bergantung kepada elit Hindu dikenali sebagai Rajput untuk memerintah.

Nasionalis Hindu juga meratakan masjid bersejarah. Yang paling menonjol, pada 1992, sebuah