Bagaimana Kiri Aktivis Menolak Israel

Opposing groups protest in support of Palestine and Israel near the Israeli Consulate in New York City, on Oct. 8, 2023.

Daniel Sokatch telah menghabiskan kebanyakan kerjayanya berjuang untuk hak yang sama bagi orang Israel dan Palestin. Sebagai CEO New Israel Fund, beliau mengurus organisasi global terbesar yang mempromosikan demokrasi dan keadilan bagi semua yang tinggal di bawah kawalan Israel. Sokatch terkejut mendengar berita tentang pembunuhan beramai-ramai orang awam Israel oleh Hamas pada 7 Oktober. Tetapi yang lebih mengejutkannya ialah tindak balas segera daripada sesetengah rakan sejawatnya yang menyokong hak Palestin. “Tindak balas itu menghidu antisemitisme,” kata Sokatch. “Anda boleh merayakan pembunuhan orang-orang itu, hanya kerana mereka orang Israel, cara yang tidak akan dibenarkan di mana-mana tempat lain di dunia.”

Sebaliknya daripada mengutuk dan berkabung terhadap “hari paling membunuh bagi orang Yahudi” sejak penubuhan Israel, beberapa kumpulan kiri akar umbi kelihatan merayakan serangan itu sebagai tindakan heroik Palestin. Bab kebangsaan Pelajar untuk Keadilan di Palestin menamakannya “kemenangan bersejarah bagi rintangan Palestin.” Satu gabungan 34 pertubuhan pelajar di Universiti Harvard mengeluarkan kenyataan yang menyatakan mereka “meletakkan tanggungjawab penuh ke atas rejim Israel terhadap semua keganasan yang berlaku.” Pertubuhan Demokrat Sosialis Amerika mempromosikan perhimpunan pro-Palestin di New York di mana peserta dilaporkan berteriak “rintangan dibenarkan apabila orang diduduki.” Seorang ditunjukkan memaparkan swastika. Satu akaun Twitter yang kelihatan milik Black Lives Matter Chicago memuat naik imej layang-layang dengan bendera Palestin “pada X,” kelihatan merayakan pengganas Hamas yang turun untuk membunuh beratus-ratus orang Israel dalam festival muzik.

“Pengglorifikasian dan pembenaran keganasan terhadap orang awam bukan sesuatu yang pernah saya lihat dalam gerakan ini dalam 25 tahun saya melihatnya,” kata Oren Segal, naib presiden Pusat Keganasan ADL.

Gaya berfikir yang kurang peka terhadap keadaan oleh pelajar kolej dan aktivis sayap kiri telah disamakan dengan kenyataan daripada para pemimpin yang sama kejam terhadap nyawa Palestin. “Kami sedang berperang dengan haiwan manusia dan kami bertindak mengikutnya,” kata Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant. “Ratakan tempat itu,” kata Senator Lindsey Graham dari South Carolina tentang Gaza.

Tetapi tindak balas anti-Israel yang sangat kuat daripada sebahagian kiri juga mencerminkan perkembangan ideologi yang signifikan dalam isu ini, terutamanya di kalangan generasi muda. Dari 2011 hingga 2014, tinjauan pendapat oleh Gallup mendapati Demokrat muda lebih cenderung menyokong orang Israel berbanding Palestin dengan selisih 25 mata apabila ditanya pandangan mereka terhadap konflik berjangka panjang itu. Menjelang 2023, kumpulan yang sama lebih cenderung menyokong Palestin berbanding Israel dengan selisih 11 mata – perubahan 36 mata. Pusat Penyelidikan Pew mendapati tahun lalu bahawa 56% orang Amerika bawah 30 tahun mempunyai pandangan negatif terhadap Israel.

Pada masa yang sama, antisemitisme di Amerika Syarikat telah meningkat. Menurut ADL, insiden antisemitik mencapai tahap tertinggi pada 2022 sejak kumpulan itu memulakan pencatatan di AS pada 1979, meningkat 36% dalam setahun. Penyelidikan yang dikeluarkan awal tahun ini oleh ADL mendapati peningkatan dalam kepercayaan antisemitik di kalangan orang awam Amerika, dengan 85% orang Amerika mempercayai sekurang-kurangnya satu trope anti-Yahudi, meningkat daripada 61% pada 2019.

Dalam minggu kebelakangan ini, banyak orang Yahudi Amerika merasakan sentimen anti-Israel dan peningkatan antisemitisme kelihatan dalam tindak balas terhadap pembunuhan beramai-ramai. “Ia kembali ke idea bahawa orang Yahudi yang dibunuh itu layak mendapatnya, bahawa mereka sebahagian daripada bangsa penjajah, ia menyalahkan orang Yahudi atas kemalangan mereka sendiri,” kata Mike Rothschild, seorang wartawan dan penulis yang menulis tentang antisemitisme.”Ia sentiasa hadir dalam wacana sayap kanan, tetapi saya melihatnya lebih banyak di sayap kiri daripada yang pernah saya lihat.”

Walaupun trope, tindak balas terhadap pembunuhan beramai-ramai Hamas oleh unsur-unsur sayap kiri mengejutkan banyak orang Yahudi. “Saya sentiasa mempertahankan hak orang untuk mengkritik Israel, walaupun sangat keras, dan tidak dituduh antisemitisme,” kata Sokatch. “Ada perbezaan besar antara memberikan kritikan paling keras ke atas apa yang dilakukan Israel di Tebing Barat dan Gaza, dan merayakan pembunuhan, penyiksaan dan rogol orang awam yang tidak bersalah.”

Bukan antisemitik untuk mengkritik Israel atau dasar Israel- banyak orang Yahudi juga melakukannya. Tetapi keganasan sentimen anti-Israel dan tindak balas tidak berbelas kasihan terhadap pembunuhan beramai-ramai daripada sebahagian kiri progresif muda telah mendedahkan perbezaan politik dan generasi dalam isu ini. Ramai kiri muda yang menyamakan perjuangan untuk pembebasan Palestin dengan perjuangan untuk keadilan kaum di Amerika Syarikat, di bawah rubrik binari dan simplistik penindas dan tertindas. “Ia menjadi mustahil bagi seseorang untuk mengenal pasti sebagai progresif yang menghargai hak asasi manusia, dan terus bersetuju dengan idea bahawa Palestin boleh terus diperlakukan cara ini,” kata Omar Badder, seorang penganalisis politik Palestin-Amerika. “Ia tidak berbeza daripada apartheid Afrika Selatan, tidak berbeza daripada Jim Crow.”

Daya penarik gerakan Black Lives Matter, media sosial, dan Occupy yang sama yang telah menarik lebih banyak orang Amerika muda ke kiri dalam dasawarsa terakhir juga telah menarik mereka lebih dekat dengan gerakan pembebasan Palestin. Aktivis Palestin dan penunjuk perasaan Black Lives Matter membina persekutuan bersama semasa kebangkitan Ferguson pada 2014, apabila Palestin memberi nasihat kepada penunjuk perasaan keadilan kaum tentang cara untuk melawan polis bersenjata. “Terdapat gabungan penunjuk perasaan Occupy dan penunjuk perasaan Palestin yang mengajar kami apa yang perlu kami lakukan apabila kami digas air mata,” kata DeRay Mckesson, seorang aktivis keadilan kaum yang menjadi salah seorang penunjuk perasaan Ferguson paling terkenal.

Pada masa yang sama, media sosial telah mendemokrasikan perkongsian maklumat, membuka generasi aktivis Amerika muda ke lebih banyak kisah kekejaman Israel terhadap Palestin, dan mendengar lebih banyak suara Palestin daripada yang pernah dilihat ibu bapa mereka di televisyen kabel. Dengan cara yang sama video selular telah membuka mata satu generasi ke realiti keganasan polis terhadap orang Amerika hitam, media sosial telah menyebarkan kesedaran tentang realiti di atas tanah di Gaza. “Anda mempunyai generasi orang yang tumbuh besar dengan media sosial dan bukannya televisyen siaran,” kata Waleed Shahid, seorang strategis politik progresif yang pernah bekerja untuk Bernie Sanders dan Justice Democrats. “Terdapat generasi orang yang tumbuh besar dengan rakaman Palestin dipaksa keluar daripada rumah mereka oleh penduduk, atau kawalan periksa, atau dinding pemisah.”

Lenting ke kanan kerajaan Israel dalam tahun-tahun kebelakangan ini – dan sokongan tegas sayap kanan Amerika terhadap Israel – hanya menolak lebih ramai kiri muda ke solidariti Palestin. “Sukar untuk memikirkan Israel sebagai sesuatu yang baik, kerana kami hanya mengenalinya sebagai tempat di mana perkara buruk berlaku dan perkara terus menjadi lebih teruk,” kata Max Berger, seorang strategis progresif yang pernah bekerja untuk pertubuhan Yahudi liberal Jalan dan menubuhkan IfNotNow, gerakan orang Yahudi Amerika yang bekerja “untuk mengakhir sokongan AS terhadap sistem apartheid Israel.” “Saya hanya pernah mengenalinya sebagai tempat di mana orang menggunakan nama saya dalam kesalahan hak asasi manusia yang mengerikan.”

Terima kasih sebahagiannya kepada gerakan Occupy, ini juga merupakan generasi yang peka kepada kuasa wang dalam politik. Beberapa aktivis kiri muda – termasuk banyak orang Yahudi – mengatakan mereka menjadi semakin tertekan dengan sokongan pro-Israel yang kuat daripada lobi Yahudi di Amerika Syarikat. “Anda mempunyai generasi orang yang tumbuh besar dengan kesedaran bahawa wang memainkan peranan besar dalam politik,” kata Shahid. “Mereka melihat sokongan kuat untuk Israel sebagai sebahagian daripada sistem yang tidak adil.”