Bagaimana Killers of the Flower Moon Menghuraikan Kisah Sebenar Pembunuhan Orang Osage

Amaran: Kandungan ini mengandungi maklumat mengenai filem Killers of the Flower Moon.

Berdasarkan buku terlaris tahun 2017 oleh wartawan David Grann yang bertajuk sama, Killers of the Flower Moon menceritakan semula kisah sebenar bagaimana seorang peniaga kulit putih dan yang mengaku sebagai “rakan sebenar” kepada Puak Osage telah merancang pembunuhan kejam terhadap beberapa ahli puak tersebut pada awal 1920-an di Oklahoma.

Dilukis dan ditulis bersama oleh Martin Scorsese, filem ini menumpukan kepada hubungan antara seorang wanita Osage, Mollie Kyle (Lily Gladstone), dan veteran Perang Dunia I kulit putih, Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio), anak saudara jutawan kaya, William K. Hale (Robert De Niro). Ia berlatarbelakangkan masa di mana Puak Osage dianggap sebagai orang terkaya per kapita di dunia berikutan penemuan simpanan minyak di bawah tanah mereka, filem ini mengikuti Ernest apabila dia berkahwin dengan Mollie atas arahan bapa saudaranya dan kemudian bersekongkol dengannya untuk membunuh keluarga Mollie dan beberapa orang Osage lain bagi mendapatkan hak minyak dan polisi insurans hayat mereka.

Buku Grann membaca seperti misteri siapa pembunuh yang menyiasat konteks sejarah yang lebih luas mengenai apa yang dikenali sebagai “Pemerintahan Kejam”—termasuk bagaimana jenayah terhadap Osage disiasat dan sebahagiannya diselesaikan oleh pasukan ejen medan kerajaan yang diketuai oleh bekas Ranger Texas Tom White (dimainkan oleh Jesse Plemons dalam filem). Tetapi dalam mengadaptasi buku itu, Scorsese berkata bahawa dia mahu mengalih tumpuan daripada “semua lelaki putih” dan membuat perkahwinan Mollie dan Ernest sebagai pemacu utama filem.

“Apa yang saya mahu tangkap akhirnya ialah sifat virus atau kanser yang mencipta rasa genosid mudah lalu ini,” katanya pada persidangan akhbar pada 16 Oktober. “Apabila terdapat pengkhianatan yang mendalam, dan kita tahu benar-benar cara ia, cerita kita adalah di sini.”

Berikut adalah bagaimana versi Scorsese mengenai kisah Killers of the Flower Moon dengan setia menangkap sejarah sebenar di sebalik pembunuhan Osage.

Sistem hak kepala

Pada tahun 1906, hampir 45 tahun selepas Puak Osage membeli dan menetap di kawasan simpanan kekal mereka di bahagian utara Oklahoma Territory, Ketua Puak James Bigheart dan peguam separa puak John Palmer telah merundingkan perjanjian dengan kerajaan AS di mana setiap Osage berdarah penuh menerima penempatan tanah seluas 657 ekar yang termasuk hak kepala dalam amanah mineral puak. Walaupun harta permukaan boleh dijual atau disewa, perjanjian itu menetapkan bahawa hak kepala mineral—hak untuk menerima agihan dana suku tahunan daripada harta mineral bawah tanah puak—hanya boleh diwarisi oleh waris sah pemilik.

JaNae Collins, Lily Gladstone, Cara Jade Myers and Jillian Dion in 'Killers of the Flower Moon'

Ini bermakna apabila medan minyak ditemui di bawah simpanan tidak lama kemudian, Osage menjadi antara orang terkaya di dunia. Walau bagaimanapun, terdapat kesulitan: Osage tidak bebas untuk menggunakan wang mereka sendiri.

Kerajaan AS meletakkan sistem penjagaan di mana mana-mana Osage yang dianggap “tidak layak” akan diberi penjaga (hampir selalu lelaki kulit putih) yang mengawal wang mereka. Sistem ini sering menyebabkan penjaga menyimpan atau secara terang-terangan mencuri wang daripada Osage.

Filem menunjukkan Mollie melawat penjaganya untuk meminta akses kepada wangnya sendiri untuk membayar bil perubatan.

Perkahwinan Mollie dan Ernest

Seperti yang ditunjukkan dalam filem, Ernest bertemu Mollie ketika bekerja sebagai pemandu teksi di Daerah Osage. Mereka berkahwin pada tahun 1917 atas desakan Hale dan akhirnya dikurniakan tiga orang anak, Elizabeth, James “Cowboy,” dan Anna. Beberapa tahun kemudian semasa Ernest diadili, Anna meninggal dunia pada usia 4 tahun akibat batuk kering.

Filem menggambarkan Mollie dan Ernest mempunyai hubungan cinta walaupun beliau merancang untuk membunuh keluarga Mollie. Walaupun mustahil untuk mengetahui perasaan sebenar Ernest dan Mollie, Scorsese berkata cucu sebenar mereka, Margie Burkhart, telah meyakinkannya bahawa perkahwinan mereka harus menjadi intipati filem.

Lily Gladstone and Leonardo DiCaprio in 'Killers of the Flower Moon'

“Dia berkata kita perlu ingat bahawa Ernest menyayangi Mollie, dan Mollie menyayangi Ernest,” katanya semasa persidangan akhbar pada 16 Oktober. “Ia adalah kisah cinta. Jadi apa yang berlaku adalah skrip berubah ke arah itu dan menjadi kasar.”

Walau bagaimanapun, cadangan bahawa Ernest sebenarnya menyayangi Mollie adalah kontroversi bagi sesetengah yang terlibat dalam projek itu. Semasa tayangan perdana filem itu, pegawai bahasa Osage Christopher Cote memberitahu Hollywood Reporter bahawa sebagai seorang Osage, dia berharap Killers of the Flower Moon akan diceritakan dari perspektif Mollie dan keluarganya.

“Saya fikir ia akan mengambil seorang Osage untuk melakukannya,” katanya. “Martin Scorsese bukan Osage saya fikir dia melakukan pekerjaan yang baik mewakili kami. Tetapi sejarah ini hampir diceritakan daripada perspektif Ernest Burkhart. Dan mereka memberikan beliau ini hati nurani dan mereka agak menggambarkan cinta. Tetapi apabila seseorang merancang untuk membunuh keseluruhan keluarga anda, itu bukan cinta. Itu jauh melampaui penderaan.”

Pemerintahan Kejam

Pemerintahan Kejam bermula pada tahun 1921 dengan kematian adik perempuan Mollie, Anna Brown (lakonan Cara Jade Myers) dan Charles Whitehorn (Anthony J. Harvey), yang kedua-duanya ditemui ditembak di kepala di kawasan luar bandar yang terpencil dalam masa yang singkat. Dalam tempoh empat tahun berikutnya, sekurang-kurangnya 24 ahli Puak Osage dan sekutu mereka—termasuk ibu Mollie, Lizzie (Tantoo Cardinal), adik-adik Minnie (Jillian Dion) dan Rita (JaNae Collins), adik ipar Bill (Jason Isbell), dan sepupu Henry Roan (William Belleau)—mati dalam keadaan ganas atau mencurigakan.

Filem menunjukkan Ernest dengan perlahan meracuni Mollie, yang menghidap kencing manis, dengan memberinya suntikan apa yang dikatakan sebagai insulin untuk mengekalkannya lemah dan kurus di atas katil semasa tahun-tahun akhir Pemerintahan Kejam, satu cubaan nyawa yang didakwa terhadapnya yang Mollie terselamatkan.

Siasatan FBI dan perbicaraan

Apabila Rita dan Bill Smith serta pembantu rumah mereka Nettie Brookshire (Shonagh Smith) terbunuh dalam letupan di rumah mereka pada tahun 1923, ia mendorong kepada Majlis Puak Osage merayu kepada kerajaan persekutuan untuk bantuan.

Ialah pada masa ini Agensi Siasatan baru ditubuhkan (agensi yang kemudian menjadi FBI) menugaskan White ke kes itu dan menjadi siasatan pembunuhan pertama Biro. White memimpin pasukan ejen medan, beberapa daripada mereka menyamar di kalangan masyarakat, untuk mengumpul bukti dan mendedahkan kebenaran: bahawa Hale, bersama beberapa kaki tangan, telah merancang pembunuhan lebih 20 Osage sebagai sebahagian daripada rancangan untuk memperoleh keuntungan daripada kematian mereka.

Robert De Niro and Jesse Plemons in 'Killers of the Flower Moon'

Selepas Hale dan Ernest ditahan pada Januari 1926 kerana pembunuhan Rita, Bill dan Nellie, Ernest akhirnya mengaku peranannya dalam jenayah itu dan mengenal pasti Hale sebagai dalang di sebalik plot itu. Beliau juga menamakan pencuri tempatan dan pengedar arak haram John Ramsey (Ty Mitchell) sebagai rakan sekerja.