Bagaimana Killers of the Flower Moon Membandingkan dengan Buku Terlaris yang Disesuaikan

Amaran: Kandungan ini mengandungi maklumat berkaitan Killers of the Flower Moon.

Sepanjang masa tayangan hampir tiga setengah jam filem Killers of the Flower Moon, penerbit filem Martin Scorsese membentangkan versi cerita benar yang jauh berbeza berbanding buku terlaris tahun 2017 karya wartawan David Grann dengan judul yang sama.

Di tengah-tengah kedua-dua naratif adalah siri pembunuhan mengerikan terhadap ahli-ahli puak Osage yang berlaku pada awal 1920-an di Oklahoma. Dikenali sebagai “Pemerintahan Keganasan”, pembunuhan-pembunuhan itu dilakukan ketika puak Osage dianggap sebagai orang terkaya per kapita di dunia berikutan penemuan simpanan minyak di bawah tanah mereka.

Namun demikian, kisah Grann lebih memberi tumpuan kepada bagaimana jenayah terhadap puak Osage mula disiasat dan sebahagian daripadanya diselesaikan oleh pasukan ejen lapangan FBI di bawah pimpinan bekas Ranger Texas, Tom White (lakonan oleh Jesse Plemons dalam filem), manakala Scorsese mengalih tumpuan kepada kisah cinta dan pengkhianatan di sebalik tragedi itu.

Leonardo DiCaprio dan Lily Gladstone dalam 'Killers of the Flower Moon'

Filem ini, yang akan ditayangkan di pawagam pada 20 Oktober sebelum disiarkan di perkhidmatan streaming Apple TV+, menjejaki hubungan antara seorang wanita kaya minyak Osage, Mollie Kyle (lakonan Lily Gladstone), dan veteran Perang Dunia I keturunan putih, Ernest Burkhart (lakonan Leonardo DiCaprio), yang datang untuk tinggal di Kawasan Osage dan berkahwin dengan Mollie atas desakan bapa saudaranya, William K. Hale (lakonan Robert De Niro), yang menganggap dirinya “Raja Lembah-Lembah Osage”. Penonton mengikuti cinta bermasalah pasangan itu dari pertemuan pertama sehingga tahun-tahun awal perkahwinan mereka dan kemudian kemusnahan ikatan mereka yang tidak beruntung.

Bagaimana filem ini menyusun semula kisah Pembunuhan Osage

Buku ini dibaca seperti misteri, dengan Grann memaparkan fakta-fakta pembunuhan Osage – termasuklah ibu, tiga orang adik-beradik dan adik ipar Mollie – sebelum menerangkan bagaimana White mendedahkan kebenaran mengenai pembunuhan itu: bahawa Hale, dengan bantuan Ernest, telah mengatur kematian ahli-ahli keluarga Mollie serta beberapa orang Osage yang lain untuk mengaut keuntungan daripada hak kekayaan minyak dan polisi insurans mereka. Seperti yang disarankan dalam tajuk sampingannya, “Pembunuhan Osage dan Kelahiran FBI”, buku itu juga menjelaskan konteks sejarah yang lebih luas yang memainkan peranan dalam apa yang berlaku kepada puak Osage dan bagaimana J. Edgar Hoover yang baru menubuhkan Federal Bureau of Investigation (FBI) terlibat dalam kes itu.

Sebaliknya, filem ini jelas menunjukkan dari awal bahawa Hale dan Ernest adalah orang di sebalik rancangan jahat untuk memperoleh keuntungan daripada Osage. Scorsese mengalih tumpuan daripada siasatan FBI terhadap pembunuhan kepada hubungan antara Mollie dan Ernest – satu keputusan yang timbul apabila beliau sedar awalnya “membuat filem tentang semua lelaki putih.”

“Saya mengambil pendekatan dari luar ke dalam, yang membuat saya bimbang,” kata Scorsese kepada TIME.

Robert De Niro dan Leonardo Dicaprio dalam 'Killers of the Flower Moon'

Pada masa itu, DiCaprio, yang pada mulanya dilakonkan watak Tom White, menukar wataknya kepada Ernest, yang dilakonkannya sebagai penjenayah lemah gemuk dan mudah dipengaruhi. Namun demikian, Mollie yang bijak tetapi masih jatuh cinta kepada Ernest dan berdiri di sebalahnya selama bertahun-tahun, hanya kehilangan kepercayaan selepas Ernest akhirnya mengaku terlibat dalam pembunuhan sambil memberi keterangan menentang Hale dan konspirator lain.

Cadangan filem bahawa Ernest menyayangi Mollie adalah representasi kebenaran yang kontroversi bagi sesetengah pihak yang terlibat dalam projek itu. Ketika tayangan perdana filem itu, penasihat bahasa Osage, Christopher Cote, memberitahu Hollywood Reporter bahawa sebagai orang Osage, beliau benar-benar mahu filem itu diceritakan dari perspektif Mollie dan keluarganya.

“Saya fikir ia perlu seorang Osage untuk melakukannya,” katanya. “Martin Scorsese yang bukan Osage sudah melakukan kerja yang baik mewakili rakyat kami. Tetapi sejarah ini diceritakan hampir dari perspektif Ernest Burkhart. Dan mereka memberikan dia ini rasa bersalah dan mereka cuba menggambarkan ada cinta. Tetapi apabila seseorang merancang untuk membunuh seluruh keluarga anda, itu bukan cinta. Ia melampaui penderaan.”