Bagaimana Keamanan dan Kemakmuran di Timur Tengah Masih Boleh Dicapai

Israel-conflict-flags-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-FLAGS

Sebagai tiga penyokong jangka panjang untuk keamanan di Timur Tengah, dari kedua-dua pentadbiran presiden Demokratik dan Republikan, kami percaya bahawa terdapat peluang yang mungkin timbul daripada serangan mengejut oleh Hamas terhadap Israel dan pembunuhan tragis lebih daripada 1,300 orang awam. Walaupun niat Hamas untuk menghalang perdamaian lebih luas di Timur Tengah daripada berlaku daripada usaha pentadbiran Biden untuk menjadi pengantara antara Israel dan Arab Saudi, dan isyarat bercampur-campur Arab Saudi tentang kesediaan mereka untuk bergerak ke hadapan, kami percaya perjanjian antara Israel dan Arab Saudi masih boleh terjadi dan serangan kejam Hamas mungkin secara paradoks mempercepatkan perdamaian serantau sebaik sahaja Hamas dikalahkan. Berikut adalah bagaimana Israel, Arab Saudi, dan Palestin masih boleh bersatu untuk persetujuan perdamaian yang lebih meluas.

Israel

Jelas, keutamaan paling penting bagi Israel sekarang adalah untuk menghapuskan dan mengusir Hamas sebagai syarat awal yang perlu bagi sebarang perdamaian yang berkekalan. Pembunuhan kanak-kanak di hadapan ibu bapa mereka, menyeret mayat di jalan-jalan Gaza, rogol dan penyiksaan wanita, pembakaran hidup orang tua, dan pembunuhan beramai-ramai beratus-ratus peserta konsert tidak boleh mewakili rakyat Palestin, tetapi ia sedihnya mewakili Hamas, yang mengusir Pihak Berkuasa Palestin 18 tahun yang lalu dan memerintah Gaza sejak itu.

Selepas bertahun-tahun secara tersirat menerima kawalan wilayah Gaza oleh pengganas ini, perubahan besar kini berlaku kerana pemimpin Amerika Syarikat dari kedua-dua belah pihak dan ketua negara Eropah kini secara meluas bersetuju bahawa Israel perlu menetralkan Hamas sekali dan selamanya. Konflik itu akan menelan kos yang tinggi, lama dan mencabar, tetapi jika Israel berjaya mengalahkan Hamas, menghapuskan kepimpinannya, dan membubarkan senjatanya, terdapat peluang transformatif di hadapan untuk Israel dan rakyat Palestin.

Arab Saudi

Walaupun serangan Hamas terhadap Israel sementara ini memberi kuasa kepada ulama anti-Zionis garang di seluruh dunia Arab, ia tidak mengubah fakta bahawa pemimpin Arab semakin menyedari bahawa Israel akan kekal di Timur Tengah, tetapi tuntutan maksimum untuk negara Palestin tidak akan menjadikannya lebih mungkin untuk menjadi kenyataan. Mereka juga memahami bahawa Israel adalah sekutu serantau terbaik mereka terhadap musuh bersama mereka, Iran. Kekalahan Hamas akan memperdalam kesan itu.

Sudah tentu, Putera Mahkota Mohammed bin Salman Arab Saudi telah memulakan proses isyarat kesiapsediaannya untuk menormalisasikan hubungan dengan Israel dengan membenarkan delegasi perniagaan Israel datang ke Arab Saudi, membenarkan menteri Israel menghadiri mesyuarat di bawah naungan PBB di Riyadh, dan membenarkan atlet Israel mengambil bahagian dalam acara di negara itu.

Peluang potensi untuk MBS kekal tidak berubah hari ini walaupun serangan pengganas Hamas, dengan pembukaan generasi untuk mengukuhkan pengaruh Arab Saudi di serantau dan mengandungi agresif Iran ketika Hamas lemah. Mengapa Putera Mahkota ingin dunia berfikir Hamas dan Iran boleh menakut-nakutinya untuk menyerah dari apa yang terbaik untuk Arab Saudi? Menurut semua laporan, Arab Saudi sudah berada dalam perbincangan maju dengan Amerika Syarikat untuk menjamin beberapa keutamaan yang lama diingini, daripada bantuan nuklear awam hingga pakatan tentera, pertahanan dan perdagangan. Peluang bagi MBS untuk terus usahanya untuk mengukuhkan kedudukannya dengan Barat dan mengurangkan kecaman terhadap keutamaan transformasinya, termasuk pelaburan dalam sukan, menawarkan lebih banyak manfaat daripada mengambil hati ulama Islam garang. Perjanjian potensi akan menjadi angin segar ekonomi bagi MBS, kerana permintaan Amerika Syarikat untuk meningkatkan pengeluaran minyak akan meningkatkan secara mendadak bahagian pasaran minyak Arab Saudi berbanding pengeluar minyak saingan, terutamanya Rusia dan Iran. Pilihan untuk memeluk perjanjian mungkin lebih mudah baginya dengan penghapusan Hamas di Gaza.

Palestin

Jika Hamas boleh dikalahkan, maka peluangnya tidak terhingga bagi rakyat Palestin untuk merangka masa depan baharu. Rakyat Gaza perlu memahami bahawa nasib Gaza tidak boleh dipisahkan daripada Hamas, tetapi kemiskinan teruk Gaza yang diwujudkan oleh Hamas tidak perlu berterusan. Rakyat Gaza lama mengharapkan pekerjaan di Israel. Mereka mahukan peluang ekonomi sebenar dan bukannya simbol-simbol kesengsaraan sejarah. Dan peluang ekonomi tidak bermakna penyelewengan wang bantuan sia-sia oleh pemimpin korup seperti yang dilihat di Gaza, salah satu penerima bantuan antarabangsa terbesar selama bertahun-tahun dengan sedikit hasilnya. Itulah di mana rancangan terdahulu untuk perdamaian yang kami kerjakan, Rancangan Damai Untuk Kemakmuran, diketuai oleh Jared Kushner dan sebahagian daripada Perjanjian Abraham yang transformasi, menjadi relevan semula.

Kami tidak bercakap tentang idea damai ekonomi sebagai pengganti untuk damai politik. Realitinya ialah damai ekonomi hanya akan datang dengan damai politik, tetapi sebaliknya juga benar: tiada damai politik yang boleh berkekalan tanpa damai ekonomi dan peluang. Dengan itu di fikiran, rancangan itu menetapkan wawasan $50 bilion ekonomi yang boleh dicapai untuk pembangunan ekonomi Palestin berdasarkan kestabilan politik dan pelaburan sektor swasta. Apabila kami melancarkan Rancangan Damai Untuk Kemakmuran di satu summit ekonomi khas di Bahrain pada 2018, pemimpin sektor swasta daripada Blackstone dan AT&T hingga pelabur serantau terkemuka berkata bahawa mereka tidak akan melabur di Gaza selama Hamas kekal berkuasa, walaupun bersemangat tentang potensi Gaza dan kelebihannya ekonominya. Seperti yang dikatakan Schwarzman kepada kami, “kami melabur di mana terdapat kedaulatan undang-undang, bukan undang-undang pemerintah.”

Itu adalah mesej yang rakyat Palestin perlu dengar. Semakin lemah Hamas, semakin besar masa depan ekonomi Gaza, Tebing Barat, dan rakyat Palestin boleh berkembang. Seperti yang dikatakan Mohamed Allabar dari Emiriah Arab Bersatu, salah satu pembina komersial terbesar di dunia, “generasi muda Arab tidak akan membiarkan kita terus terperangkap oleh masa lalu kita. Dengan menjana pekerjaan, peluang pendapatan, dan mengisi kekurangan dalam penyediaan perkhidmatan asas, sektor swasta boleh membantu membina momentum di sebalik ekonomi rapuh dan memberi harapan.”

Kekejaman dan keganasan serangan pengganas Hamas masih terlalu segar untuk membayangkan sebarang kesiapsediaan untuk bergerak ke hadapan lagi pun bersalaman. Tetapi serangan Hamas tidak mengubah perubahan tektonik yang melanda seluruh Timur Tengah. Sekiranya apa-apa, kekalahan Hamas yang berkekalan mungkin akan menghapuskan halangan yang lama menghalang jalan ke arah perdamaian yang lebih luas di Timur Tengah.