Bagaimana Kami Memilih 100 Buku Misteri dan Thriller Terbaik Sepanjang Masa

Sebuah mayat ditemui di bawah tangga. Seorang kanak-kanak diculik. Seorang isteri lenyap tanpa jejak. Apa yang berlaku? Siapa yang melakukannya? Dan, mungkin yang paling penting, mengapa? Ini adalah soalan-soalan yang membimbing buku-buku misteri dan thriller – dan proses menyingkap jawapan-jawapan itulah yang menjadikan genre ini begitu menarik. Ini adalah novel-novel yang menjemput pembaca untuk menyiasat bersama-sama detektif keras kepala, penyiasat aspirasi, dan suami yang malang, antara lain. Dalam dunia ini, sesiapa sahaja boleh menjadi wira atau penjahat.

Itulah sebabnya TIME bertujuan untuk mewujudkan senarai definitif 100 Buku Misteri dan Thriller Terbaik Sepanjang Masa dalam Bahasa Inggeris. Kami memulakannya pada awal 2023 dengan merekrut penulis terkemuka untuk duduk dalam panel kami: Megan Abbott, Harlan Coben, S.A. Cosby, Gillian Flynn, Tana French, Rachel Howzell Hall, dan Sujata Massey. Kumpulan ini menyertai kakitangan TIME dalam menamakan buku-buku terbaik genre ini dan menilai lebih daripada 250 pencalonan mengikut skala. (Panelis tidak memajukan karya mereka sendiri.) Menggunakan maklum balas, editor TIME mewujudkan peringkat, kemudian menilai setiap finalis, serta judul tambahan, berdasarkan faktor-faktor utama termasuk ganjaran plot, suspens, ambisi, keaslian, penerimaan kritikal dan popular, dan pengaruh ke atas genre misteri dan thriller serta kesusasteraan secara lebih luas.

Senarai yang terhasil menampilkan buku-buku yang diterbitkan seawal 1860 dan sebaru-baru ini pada 2022, pada asalnya diterbitkan di 15 buah negara yang berbeza, dan ditulis oleh 100 penulis berbeza – tiada penulis tunggal muncul lebih daripada sekali. Secara keseluruhan, senarai ini meraikan buku-buku yang menawarkan peluang untuk melarikan diri, tetapi juga untuk menyoal bahagian paling gelap kemanusiaan – terlibat dalam kisah-kisah ini bermakna memasuki dunia yang familiar dan asing, menyusun kepingan plot yang membingungkan, berfikir secara kritikal tentang apa maksudnya untuk menjadi baik dan apa yang diperlukan untuk menjadi jahat, dan semua yang wujud dalam kekacauan di antara kedua-duanya.

Dalam pengenalan kepada projek ini, panelis dan penulis buku laris Tana French mengingatkan kita akan kesan genre ini, terutama dalam zaman yang semakin bergolak. “Dalam dunia yang sering kacau dan tidak masuk akal, kita memerlukan kisah-kisah ini,” tulisnya. “Kita perlu percaya bahawa kadang-kadang perkara boleh sesuai dan masuk akal, walaupun itu kelihatan mustahil; bahawa suatu hari krisis kita akan berakhir dan kita akan dapat meninggalkannya.”


Untuk mencatatkan buku-buku misteri dan thriller terbaik sepanjang zaman bermakna mempertimbangkan sejarah dan evolusi genre ini. Penciptaan misteri moden secara meluas dikaitkan dengan Edgar Allen Poe, yang menetapkan banyak konvensi yang kita hubungkaitkan dengan kisah detektif – dari genius, penyiasat amatur hingga pencerita yang mesra – apabila dia menerbitkan cerita pendek 1841 “The Murders in the Rue Morgue”. Jenayah dan suspens hadir dalam fiksyen sebelum Poe, tetapi rangkaian cerita-cerita pendeknya yang menampilkan penyiasat eksentrik C. Auguste Dupin pada asalnya menekankan penyelesaian misteri dengan mengumpul bukti. Oleh kerana Poe kebanyakannya menulis cerita pendek dan sajak, tiada judulnya termasuk dalam senarai novel ini. Tetapi pengaruhnya terhadap perkembangan misteri kesusasteraan jelas dalam setiap pilihan.

Pada 1860, Wilkie Collins menerbitkan apa yang dianggap sebagai novel misteri pertama, The Woman in White. Genre itu berkembang dari situ, maju dari kisah detektif awal abad ke-19 (di mana seorang penyiasat menyelesaikan jenayah menggunakan logik dan alasan), ke zaman keemasan detektif fiksyen antara perang (di mana subgenre “whodunnit” mendapat populariti), hingga kegemilangan jenayah keras tahun 1930-an hingga 1950-an (yang menampilkan protagonis dengan eksterior yang amat teguh), dan seterusnya. Setiap tempoh ini menyaksikan kebangkitan tuan-tuan misteri masing-masing, dari Arthur Conan Doyle ke Agatha Christie ke Raymond Chandler.

Dengan garis panduan ini di fikiran, kami juga berhadapan dengan hakikat bahawa genre ini luas merangkumi segala-galanya dari noir klasik ke prosedur polis ke misteri selesa ke thriller moden – subset yang kebangkitan ketara diperlihatkan dalam kehadiran kuatnya dalam senarai ini.

Asal-usul thriller kesusasteraan boleh ditelusuri kembali ke teks-teks kuno seperti The Odyssey, The Epic of Gilgamesh, dan The Arabian Nights, sementara karya-karya abad ke-19 seperti novel Perang Revolusi James Fenimore Cooper 1821 The Spy dan klasik balas dendam Alexandre Dumas 1844 The Count of Monte Cristo meletakkan asas untuk bentuk moden. Thriller domestik kontemporari menjadi sangat popular pada 2010-an dengan Gone Girl Gillian Flynn, kelas master dalam seni penceritaan yang tidak boleh dipercayai yang mengikuti kemusnahan perkahwinan yang kelihatan sempurna dan memicu gelombang peniru.

Sambil berusaha untuk mewujudkan senarai yang mencerminkan tren sepanjang sejarah ini, kami juga berusaha untuk berhadapan dengan kisah-kisah yang kurang diwakili dalam penerbitan arus perdana. Sepanjang abad ke-20 dan ke dalam abad ke-21, buku-buku misteri telah lama didominasi oleh penulis kulit putih yang menceritakan kisah-kisah yang berpusat pada watak kulit putih. Genre ini, seperti bakinya industri, telah menjadi lebih inklusif dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi seperti yang dibahaskan oleh panelis dan penulis buku laris Rachel Howzell Hall dalam esainya untuk projek ini, masih ada perjalanan panjang yang perlu dilalui. “Penerbitan dan pemasaran penulis yang lebih pelbagai akan membantu dunia buku menjadi lebih kaya, lebih penuh,” tulisnya. “Jika anda bersetuju, tarik kerusi. Kami ada banyak kisah untuk diceritakan.”