Bagaimana Isteri Rumah Tangga Memegang Peranan Penting Dalam CIA

Amateur sleuth.

Apabila berkaitan wanita dan mengintip, budaya popular menumpukan pada femme fatale: jenis wanita ejen, ingin dan – tentu sahaja – sinis, menggunakan seks untuk mencuri rahsia. Stereotaip “madu” baru-baru ini muncul dalam The Sun, tabloid British, dalam sekeping mendakwa bahawa Rusia sedang mengumpulkan “tentera” “cantik maut” untuk membantu memenangi pertandingannya dengan Barat. Kembali ke intrik menggairahkan jika ragu-ragu Perang Dingin era, artikel menyatakan sejumlah model kecil dan pakar kecantikan yang ditangkap di pelbagai pinggir bandar London sebagai bukti “rangkaian” mata-mata besar. Vladimir Putin, kelihatannya, sedang mengendalikan “sekolah merayu” untuk melatih “mata-mata glamor” dan melepaskannya ke AS dan Britain. Sudah pasti bukan kebetulan bahawa kepingan tipis sumber itu berjalan bersama-sama rentetan menggairahkan gambar cantik bikini kelihatan kejam.

Benar bahawa kecerdasan manusia (HUMINT) kekal sebahagian penting daripada lanskap mata-mata, bahkan dalam era kita bot ladang Rusia dan serangan drone berkuasa AI. Tetapi secara sejarah, apabila berkaitan wanita dan pengintipan, agen paling berkesan biasanya bukan “bom Bulgaria”, tetapi wanita yang tidak akan anda berikan pandangan kedua. Secara sejarah, wanita mata-mata telah berdagang bukan pada seksualiti tetapi kehinaan yang dirasakan. Oleh itu berguna trappings kehidupan domestik yang suram – kereta bayi yang berderit, mengangkat beg belanja – bahawa CIA mempunyai istilah untuk keselamatan yang diberikan: ia dipanggil “liputan isteri”. Dan banyak orang yang menggunakan liputan ini sebenarnya isteri sebenar.


Selama dekad semasa Perang Dingin, beribu-ribu wanita mengekalkan Agensi Perisikan Pusat berjalan. Di antara ini adalah isteri lelaki agen, yang sering berkhidmat bersama suami mereka, menerima latihan tradecraft tetapi sedikit atau tiada bayaran sama sekali. Pada masa itu, buruh sukarela suami adalah biasa dalam perkhidmatan kerajaan: semasa kebanyakan Perang Dingin, bahkan sehingga 1980-an, isteri diplomat dan politik dijangka berkhidmat sebagai adjunk penuh masa. Di Jabatan Negara AS, penilaian prestasi diplomat lelaki mengambil kira kesediaan isteri untuk melilit perban dan menganjurkan potluck. Dalam tentera, isteri membentuk auxiliaries, bahkan memecahkan kod musuh, mengikuti hierarki ketat bergantung pada pangkat suami mereka.

Tetapi CIA mengambil harapan buruh sukarela suami ke tahap baru. Banyak isteri berfungsi sebagai lanjutan terselindung suami pengurus kes. Di CIA, gelaran rasmi untuk mata-mata adalah “pegawai kes”. Kerja itu melibatkan bekerja di luar negara dan meyakinkan “aset” asing untuk menyerahkan rahsia negara mereka. Pegawai kes bekerja di bawah tutup, sering berpura-pura sebagai eksekutif atau diplomat. Dan inilah jenis peranan rahsia tetapi sosial di mana pasangan adalah sekutu semula jadi; di jamuan diplomatik, siapa lagi selain isteri untuk berjalan di sekitar isteri potensi aset, berbual dengannya, dan mengeluarkan jemputan makan malam, memecahkan pintu ke perekrutan?

Mata-mata isteri Perang Dingin juga perlu tahu bagaimana bertindak balas dalam kecemasan. Pada bila-bila masa siang atau malam, seorang isteri mungkin mendengar ketukan pintu dan mendapati dirinya dihadapkan dengan “masuk”, istilah untuk warganegara asing yang tiba-tiba tanpa dijemput, dengan rahsia untuk diserahkan. “Anda menjawab pintu, dan ia adalah orang Rusia yang mahu membelot,” ingat Lisa Harper, pegawai kes bersara yang, pada tahun 1970-an, terpaksa berkhidmat sebagai isteri tidak dibayar sebelum meningkat ke pangkat pegawai kes. Sering kali, suami akan pergi ke misi, dan isteri perlu menangani masuk. “Suami bijak telah mempersiapkan isterinya untuk kejadian ini. Siapa yang anda panggil di kedutaan? Apakah kata kunci yang anda katakan?”

Selama dekad, ia menjadi rahsia terbuka bahawa banyak pegawai CIA kanan membina kerjaya dengan bantuan isteri yang cekap dan setia. Biografi 1978 William Colby Honorable Men: My Life In the CIA penuh pujian untuk isteri pertamanya, Barbara Colby, yang, pada penempatan awal ke Sweden, “melakukan banyak untuk menguatkan liputan lemah saya” dengan melompat ke “pekerjaan isteri diplomat junior dengan semangat dan daya tarikannya yang biasa”. Di Vietnam, “keperibadian hangat dan terbuka” membawanya melalui makan malam dan jamuan.

Wanita membuat mata-mata hebat, tetapi CIA juga mendiskriminasi wanita yang mahu menyertai barisan pegawai kes; selama dekad, ia secara meluas dianggap bahawa mata-mata wanita tidak dapat beroperasi dalam budaya didominasi lelaki. Walhal pada masa yang sama, isteri mata-mata membuktikan sebaliknya: liputan isteri menukar kelemahan yang kelihatan – status rendah – menjadi kekuatan. Apa pun yang dilakukan seorang isteri – membeli-belah, makan tengah hari – pastinya bukan yang penting, pemikir musuh. Jika dia mencapai di bawah kerusi untuk mengambil mesej, siapa yang akan ambil peduli?

Perkhidmatan mata-mata Soviet, KGB, menjejak pegawai CIA yang disyaki ketika mereka berpindah dari satu penempatan diplomatik ke yang lain, sehingga menjelang masa seorang pegawai kes dipos ke Moscow, identiti sebenarnya mungkin diketahui oleh KGB. Semenit seorang pegawai kes CIA menarik keluar dari garaj atau ruang letak kereta, tiga atau empat kereta pengawasan Soviet – atau lebih – akan muncul.

Di negara-negara “sasaran sukar” ini – Kesatuan Soviet, Cuba, China – sebahagian besar kerja seorang pegawai kes adalah fizikal, rendah teknologi, melelahkan, dan memakan masa. Banyak masa dihabiskan cuba mengelak pengawasan. Kadang-kadang, matlamat adalah untuk membuat penurunan mati, yang melibatkan menempatkan mesej dalam batu palsu, batang pokok, atau tempat persembunyian lain; atau, tinggalkan isyarat berkod seperti tanda kapur pada dinding atau peti surat; atau membuat “sentuhan sikat”, di mana mesej atau bayaran boleh diserahkan, katakan, pada eskalator.

Dengan isteri membantu, semua prestasi ini menjadi lebih mudah dilakukan. Isteri, duduk dengan tidak bersalah di tempat duduk penumpang, mungkin menurunkan tingkap dan membuat lemparan. Atau dia boleh memandu supaya suaminya boleh melempar apabila belokan dalam jalan menyebabkan kereta pengawasan kehilangan pandangan mereka. Bukan sahaja rakan wanita membuat lelaki kurang mencolok, tetapi isteri yang peka boleh membantu mengesan ekor. Isteri yang bekerja di sasaran sukar menjalani latihan anti-pengawasan yang sama seperti suami mereka, dan sering terbukti lebih baik dalam mengesan orang asing yang dipalsukan.

Secara keseluruhan, isteri yang cekap adalah aset paling penting seorang pegawai kes. Ambil contoh Shirley Sulick, isteri CIA yang sangat dicintai yang merupakan salah satu yang terbaik. Shirley dan suaminya Michael (Mike) Sulick adalah pasangan antara bangsa awal: Mike, kini bersara, adalah orang putih, dan Shirley, yang meninggal dunia pada 2021, adalah orang Afrika Amerika. Semasa kerjaya CIA Mike – dia mengetuai perkhidmatan rahsia agensi itu – daya tarikan dan sifat baik Shirley sangat penting untuk kebajikan dan landasan kerjaya beliau. Bagi banyak isteri, “Jika mereka belum pernah ke luar negara sebelum ini, sama ada di Tokyo atau Peru, apa pun, ia mungkin menakutkan,” kata Mike Sulick kepada saya. Tetapi tiada aspek kerja luar negara menakutkan bagi Shirley, yang boleh bersosial dengan sesiapa sahaja. Dia gembira apabila mereka pergi ke Moscow dan dia boleh memberi tumpuan kepada kenikmatan seperti pemanduan mengelak. “Ini,” katanya, “keahlian saya.” Shirley mempunyai kaki berat dan menikmati mengacau pesaing Soviet. “Saya akan keluar dan bermain dengan budak-budak,” dia akan memberitahu suaminya, sebelum bergerak dalam kereta untuk memimpin pengawasan mereka dalam kejaran.

Bekerja di sasaran sukar membuatkan kerja yang berat. Tetapi dengan bantuan isteri yang setia, seorang pegawai kes boleh menjalankan tugasnya dengan lebih selamat dan berkesan. Isteri adalah aset yang tidak ternilai.