Bagaimana Hospital AS Mengurangkan Kesihatan Awam

Pintu masuk bilik kecemasan hospital bandar kecil, Pusat Perubatan Gritman di bandar utara Idaho Moscow.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan dalam Undark Magazine.

Penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat – industri terbesar di ekonomi terbesar dunia – terkenal tidak cekap kos, menggunakan wang per kapita yang jauh lebih banyak untuk menyampaikan hasil yang jauh lebih rendah berbanding negara sejawat. Apa yang kurang dikenali ialah bahawa industri penjagaan kesihatan juga luar biasa tidak cekap tenaga. Dalam era hubungan yang semakin rapat antara kemusnahan alam sekitar dan penyakit, realiti yang secara meluas diabaikan ini merupakan penyebab utama banyak penyakit yang dirawat oleh hospital kita dan hasil kesihatan yang buruk yang mereka pantau.

Purata keamatan tenaga hospital AS lebih daripada dua kali ganda hospital Eropah, tanpa kelebihan kualiti yang setanding. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kurang daripada 2 peratus hospital disahkan sebagai cekap tenaga oleh program Bintang Tenaga Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS, dan hanya 0.6 peratus, atau 37 kesemuanya, telah disahkan untuk 2023. Akibatnya, pada 2018, industri penjagaan kesihatan AS melepaskan kira-kira 610 juta tan gas rumah hijau, atau GRH – bersamaan dengan pembakaran 619 bilion paun arang batu. Ini mewakili 8.5 peratus daripada pelepasan GRH AS pada tahun itu, dan kira-kira 25 peratus daripada pelepasan penjagaan kesihatan global.

Jika penjagaan kesihatan AS merupakan negara sendiri, ia akan menduduki tempat ke-11 di seluruh dunia dalam pencemaran GRH. Jika setiap negara menghasilkan jumlah pelepasan penjagaan kesihatan per kapita yang setara, ia akan serta-merta menggunakan hampir keseluruhan bajet karbon global yang diperlukan untuk mengehadkan pemanasan global kepada 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) menjelang 2030. Tanpa mempertimbangkan kesan global mereka, pencemaran udara daripada pelepasan AS menyumbang kepada anggaran 77,000 kematian berlebihan setiap tahun di AS sahaja. Dan menurut satu kajian 2016, pelepasan daripada sistem penjagaan kesihatan AS membawa kepada kehilangan lebih daripada 400,000 tahun kehidupan sihat di kalangan rakyat Amerika. Tahap kerosakan ini setanding dengan puluh ribu kematian yang boleh dikaitkan dengan kesilapan perubatan setiap tahun, di sekitar mana pergerakan keselamatan pesakit besar-besaran telah dianjurkan sebagai tindak balas. Tetapi walaupun kos kemanusiaan ini – bersama dengan kos kewangan yang besar – tidak ada pergerakan dasar selari untuk menangani peranan industri penjagaan kesihatan dalam merosakkan kesihatan melalui pelepasan GRH-nya.

Krisis iklim bukan sahaja satu lagi masalah antara banyak masalah. Sebaliknya, ia adalah masalah meta yang melapisi masalah lain yang tidak terkira, memperburuk akibatnya terhadap kesihatan. Penyelidikan mencadangkan bahawa zarah halus yang terhasil daripada pembakaran bahan api fosil boleh merosakkan setiap organ dalam tubuh manusia. Memandangkan ini, usaha untuk memperbaiki kesihatan awam, kualiti penjagaan kesihatan, dan keselamatan pesakit tanpa menangani peranan pelepasan adalah, pada yang terbaik, terjejas setelah mengambil kira sumbangan industri penjagaan kesihatan yang besar kepada krisis iklim yang mendorong kepupusan massa keenam yang berterusan dan semakin meningkat.

Selain daripada bencana umum yang ia hadirkan untuk kesihatan awam global, ia juga merupakan masalah khusus untuk dasar kesihatan AS, kerana kerosakan kesihatan yang dikaitkan dengan pelepasan GRH secara tidak sekata memudaratkan populasi yang merupakan kira-kira 145 juta benefisiari Medicare dan Medicaid, termasuk 30 juta pesakit yang dirawat di Pusat Kesihatan Berkualiti Persekutuan komuniti. Sistem penjagaan ini bertujuan untuk melindungi populasi miskin dan terdedah, tetapi cara mereka cuba lakukannya menyebabkan bahaya yang mereka cuba atasi. Selaras dengan apa yang dijelaskan Ivan Illich dalam bukunya 1975 “Medical Nemesis: The Expropriation of Health” sebagai iatrogenesis budaya – suatu fenomena di mana cara rawatan penyakit yang kononnya di bawah rejim penjagaan kesihatan kapitalis menjadi bukan penawar tetapi sebaliknya penyebab kelemahan yang ia dakwa untuk meringankan – apa yang kita lihat sekarang adalah bentuk iatrogenesis alam sekitar.

Sebahagian besarnya kerana pembakaran bahan api fosil, hampir keseluruhan populasi global kini bernafas udara yang melebihi had kualiti udara Pertubuhan Kesihatan Sedunia, tetapi pendedahan kepada udara tidak sihat dan risiko kesihatan yang berkaitan tidak diagihkan secara sama rata. Di AS, benefisiari Medicare, yang berusia 65 tahun ke atas dan lebih cenderung menghidap penyakit paru-paru kronik, terutamanya terancam oleh kualiti udara yang buruk. Ini tidak terpisah daripada hakikat bahawa pencemaran udara berkaitan bahan api fosil, penyebab alam sekitar utama kematian manusia, menyumbang kepada 58 peratus kematian berlebihan tahunan di AS, yang menyertai 8.7 juta – atau satu daripada lima, sebelum Covid-19 – kematian berlebihan global, menurut kajian 2021.

Selain daripada bernafas udara tercemar, warga emas Medicare, yang sudah terjejas dengan kejadian komorbiditi yang lebih tinggi, juga berisiko lebih tinggi mengalami kesan serius daripada penyakit bawaan artropod, makanan, dan air akibat iklim. Krisis iklim boleh memperburuk penyebaran lebih separuh patogen manusia yang diketahui. Dan risiko daripada haba melampau adalah terutamanya teruk: Secara global, dalam tempoh 20 tahun yang lalu, kematian berkaitan haba di kalangan warga emas telah meningkat sebanyak 50 peratus.

Kanak-kanak, 46 peratus daripada mereka adalah benefisiari Medicaid, juga sangat terdedah. Zarah halus yang boleh disedut yang terhasil daripada pembakaran hidrokarbon, dipanggil PM 2.5 (zarah 2.5 mikrometer atau kurang diameternya), adalah sangat memudaratkan kerana kanak-kanak bernafas lebih banyak udara berbanding orang dewasa relatif kepada berat badan mereka. Ini tidak terpisah daripada hakikat bahawa pencemaran udara berkaitan bahan api fosil, penyebab alam sekitar utama kematian manusia, menyumbang kepada 58 peratus kematian berlebihan tahunan di AS, yang menyertai 8.7 juta – atau satu daripada lima, sebelum Covid-19 – kematian berlebihan global, menurut kajian 2021.