Bagaimana Five Nights at Freddy’s Mengadaptasi Video Game Horror Terkenal

Selamat datang ke Freddy Fazbear’s Pizza, di mana fantasi dan kesenangan menjadi nyata. Atau, sesuatu seperti itu.

Dalam filem seram terbaru Blumhouse Five Nights at Freddy’s, yang ditayangkan di pawagam dan disiarkan di Peacock pada 27 Oktober, seorang pengawal keselamatan berlesen baru yang bekerja di restoran tema yang ditinggalkan Freddy Fazbear’s Pizza mendapati sesuatu yang jahat sedang berlaku di pusat hiburan keluarga lama itu.

Filem ini telah dalam proses pembangunan sejak 2015 dan berdasarkan permainan video pertama siri popular Five Nights at Freddy’s karya Scott Cawthon—sebuah francais yang kemudian diperluas untuk merangkumi sembilan permainan utama, lima permainan spin-off, dan siri novel dan antologi. Permainan video asal mencabar pemain untuk bekerja sebagai pengawal malam Mike Schmidt (lakonan Josh Hutcherson dalam filem) di Freddy’s. Tetapi, pemain perlu menangkis penghibur animatronik panggung pizzeria yang membunuh: Freddy Fazbear, Bonnie kelinci, Chika ayam, dan Foxy si lanun.

Bagaimana Five Night’s At Freddy’s menjadi fenomena permainan video

Permainan video Five Night’s at Freddy’s—atau FNAF, seperti dirujuk oleh peminat—menjadi kejayaan serta-merta apabila dilancarkan pada 2014 berkat pendekatan minimalisnya dalam menggambarkan ketegangan meningkat menonton filem seram yang hebat.

FNAF juga muncul ketika rakaman video Let’s Play, di mana pemain merakamkan diri mereka bermain permainan video sambil memberikan ulasan pengalaman mereka, sedang meningkat populariti di YouTube. Permainan Cawthon membantu format itu meluas dan mendapat manfaat daripada kejayaannya. Video viral besar-besaran di mana YouTuber permainan terkenal seperti PewDiePie, Markiplier, dan Jacksepticeye bermain FNAF sambil bertindak balas kepada lompat seram terkenalnya dan membincangkan lorenya menyebabkan peningkatan besar peminat.

Francais ini kini mempunyai pengikut setia yang dikenali kerana teori intensif mereka mengenai dan membantu memperluas mitos alam semesta FNAF. Memuaskan pangkalan peminat adalah “keutamaan nombor satu” bagi pasukan di sebalik filem, menurut Cawthon, yang menghasilkan dan menulis skrip filem bersama Emma Tammi.

“Ya, penting untuk membuat filem menyeronokkan bagi orang yang tidak mengenali francais,” katanya dalam nota penerbitan filem. “Tetapi realitinya ialah filem ini tidak akan dibuat jika bukan kerana orang yang telah bersama sejak awal. Adalah berkat peminat saya boleh berada di sini membuat ini semua, dan filem ini dapat dibuat pada mulanya.”

Bagaimana filem membandingkan dengan permainan video

Dalam filem Five Nights at Freddy’s, kita mengetahui latar belakang tragis Mike’ has. Semasa bercuti kem bersama keluarganya ketika berusia 12 tahun, adiknya Garrett (lakonan Lucas Grant) diculik oleh seorang lelaki tidak dikenali ketika Mike seharusnya menjaga adiknya. Selepas ibunya meninggal dunia, bapanya tidak dapat menanggung kehilangan dan akhirnya meninggalkan Mike untuk menjaga adiknya Abby (Piper Rubio) seorang diri.

Apabila filem bermula, Mike berisiko kehilangan penjagaan Abby selepas dipecat dari pekerjaannya sebagai pengawal keselamatan di pusat membeli-belah kerana memukul bapa yang difikirkannya menculik seorang kanak-kanak. Terdesak mencari pekerjaan supaya dapat membuktikan dirinya sebagai penjaga yang sesuai untuk Abby, Mike mendapat pekerjaan sebagai pengawal malam di Freddy’s dengan bantuan Steve Raglan (lakonan Matthew Lillard), seorang kaunselor kerjaya mencurigakan.

Josh Hutcherson as Mike in Five Nights at Freddy's

“Mike ialah lelaki yang memikul beban dunia,” kata Hutcherson dalam nota penerbitan filem. “Dia berfungsi sebagai figura bapa, seraya menangani trauma peribadinya yang dalam.”

Setiap malam, Mike mengambil ubat tidur untuk kembali ke mimpi berulang yang dialaminya tentang penculikan Garrett. Dia cuba mengingati sesuatu yang baru tentang masa itu yang akan membantunya mengetahui siapa yang menculik adiknya. Apabila dia mula bekerja di Freddy’s, lima orang kanak-kanak tiba-tiba muncul dalam mimpinya.

Mike mengetahui daripada pegawai polis bernama Vanessa (lakonan Elizabeth Lail), yang datang melawatnya di Freddy’s, bahawa pizzeria itu ditutup pada tahun 1980-an selepas lima kanak-kanak hilang di dalamnya dan tidak pernah dijumpai. Apabila Mike membawa Abby bekerja pada satu malam, dia berkawan dengan kumpulan penghibur animatronik muzik Freddy’s, yang ternyata dihantui oleh roh lima kanak-kanak hilang—yang sama muncul dalam mimpi Mike.

Akhirnya jelas bahawa animatronik mahu mengubah Abby menjadi salah satu daripada mereka dan Vanessa berkongsi kebenaran penuh mengenai Freddy’s dengan Mike: Ia adalah bapanya, pemilik Freddy’s William Afton (nama sebenar Steve Raglan) yang menculik dan membunuh lima kanak-kanak itu dan meletakkan mayat mereka di dalam animatronik. William, yang kerap memakai kostum animatronik Kelinci Kuningnya, kini memegang kendali roh kanak-kanak itu dan menggunakannya untuk melakukan kerja kotornya. Oh, dan dia juga orang yang menculik dan membunuh Garrett.

Five Nights at Freddy's

Mike dan Vanessa, yang akhirnya memutuskan untuk berdiri menentang bapanya, mampu menangguhkan William—walaupun dia menikam Vanessa dalam proses itu—sementara Abby meyakinkan kanak-kanak animatronik bahawa sebenarnya mereka seharusnya mengejar William. Animatronik itu meninggalkan tuan mereka dan menyeretnya pergi, tetapi mengekalkannya hidup untuk menyiksanya. Filem berakhir dengan Vanessa dalam koma di hospital dan Mike serta Abby dalam keadaan lebih stabil. Tetapi ia juga membuka pintu untuk sekuel, dengan William masih hidup dan Abby berharap dia boleh melihat kawan-kawan animatroniknya lagi.

Walaupun Abby merupakan watak asli dan latar belakang Mike jauh lebih dibincangkan dalam filem, Five Nights at Freddy’s secara amnya mengikuti cerita permainan video pertama dengan agak rapat. Walau bagaimanapun, dalam permainan video, William sudah mati dan rohnya yang menghantui animatronik Kelinci Kuning. Nama anak perempuan William dalam permainan video juga Elizabeth dan bukan Vanessa.