Bagaimana Episod 7 Ahsoka Menyediakan Akhir yang Berpotensi Membinasakan

STAR WARS: AHSOKA

Amaran: Post ini mengandungi spoiler untukAhsoka episod 7.

Ahsoka‘s musim pertama berkemungkinan menuju ke akhir yang kurang bahagia.

Walaupun Ahsoka Tano (Rosario Dawson), Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo), dan Ezra Bridger (Eman Esfandi) akhirnya berkumpul dalam minit-minit akhir episod 7, bertajuk “Dreams and Madness,” rancangan ini kelihatan meramalkan plot membuat hati patah yang menyedihkan.

Sejak Sabine menjejaki Ezra di planet luar galaksi Peridea dalam episod 6, dia telah menyebut berulang kali betapa teruja dia untuk pulang, sehingga mencurigakan. Sabine juga masih belum mendedahkan bagaimana dia mengambil risiko terhadap nasib galaksi demi mencari Ezra—pilihan yang bertentangan dengan segala pengorbanan Ezra pada mulanya.

Tambahan pula, dengan Grand Admiral Thrawn (Lars Mikkelsen) bakal membuat kemunculan semula ke galaxy yang amat jauh ini sama ada dengan atau tanpa bantuan lanun bayaran Baylan Skoll (mendiang Ray Stevenson) dan Shin Hati (Ivanna Sakhno), ancaman Thrawn mengambil tempat sebagai waris kepada Empire manakala trio Spectre terkandas di Peridea semakin besar. Semua faktor ini, digabungkan dengan hakikat bahawa Ezra enggan mengambil semula pedang cahayanya daripada Sabine untuk berlawan, nampaknya mengisyaratkan bahawa Ezra tidak akan terlepas daripada Peridea.

Banyak perbincangan mengenai keputusan Sabine untuk menyerahkan peta Peridea kepada Baylan dan bukannya memusnahkannya, dengan Ahsoka meratapi bahawa Sabine “ditakdirkan untuk membuat pilihan itu” kerana “tidak cukup masa untuk mempersiapkannya membuat pilihan yang betul,” dan Huyang (David Tenant) menganggarkan bahawa, “Mungkin, buat Sabine, itu satu-satunya pilihan.”

Dalam dunia Star Wars, perkara-perkara biasanya cenderung untuk berputar pusingan penuh—fikirkan jatuhnya Anakin ke sisi gelap yang membawa kepada penebusannya akhirnya. Memandangkan Ahsoka adalah watak utama rancangan ini dan Sabine muridnya yang masih belajar, watak yang paling mungkin plotnya akan berputar pusingan penuh di Peridea adalah Ezra. Itu berpotensi bermaksud dia sekali lagi terpaksa mengorbankan dirinya, kali ini selama-lamanya, untuk menghalang kembalinya Thrawn dan menyelamatkan kawan-kawannya.