Bagaimana Doona! Netflix Mengubah Webtoon Terkenal Menjadi Drama Romantis K-Deeply

Amaran: Pos ini mengandungi maklumat mengenai Doona!

Doona!, yang ditayangkan pada 20 Oktober di Netflix, mengadaptasi webtoon popular Korea Selatan The Girl Downstairs untuk drama K tentang hubungan asmara mengenai bekas penyanyi K-pop yang mungkin atau mungkin tidak jatuh cinta dengan rakan sebilik biasa. Bintang drama ini adalah pelakon Korea Selatan Bae Suzy (yang sebenarnya pernah menjadi ahli kumpulan penyanyi K-pop wanita) sebagai Doona yang menjadi tumpuan, siri ini diarahkan oleh Lee Jung-hyo—pengarah drama romantik 2019 yang mendapat sambutan antarabangsa Crash Landing on You.

Doona! merupakan sebahagian daripada usaha Netflix memasuki pasaran webtoon—dan salah satu daripada sekurang-kurangnya empat drama K berdasarkan webtoon yang akan tayang di platform itu pada 2023. Webtoon ini, yang sesuai untuk platform mudah alih, telah menarik puluhan juta pembaca di Korea sejak mendapat populariti pada awal 2000-an dan menjadi inspirasi banyak drama K yang berjaya, termasuk filem seram zombi tahun lepas All of Us Are Dead dan komedi romantik 2018 What’s Wrong With Secretary Kim.

Doona! mengikuti Lee Doona, penyanyi utama kumpulan penyanyi wanita K-pop Dream Sweet. Ketika berada di puncak kerjaya, Doona membuat keputusan mengejutkan untuk menarik diri daripada industri dan menetap di rumah berkongsi di bandar kolej, di mana dia bertemu Lee Wonjun, pelajar tahun pertama berusia 20 tahun yang tinggal di tingkat atas dan hampir tidak mengenalinya.

Pertemuan pertama mereka menjadi canggung selepas Doona, yang dilihat sebagai ikon kebaikan di mata awam, bertindak di luar sifat sebenarnya dengan menuduh Wonjun sebagai pengintip. Namun begitu, Doona cepat-cepat mengganggu Wonjun untuk makan bersama dan menghabiskan masa lebih kerap. Wonjun menyedari bahawa Doona tiada konsep tentang kehidupan di luar kerjaya selebriti, dan kini sedang belajar tentang dunia sebenar. Selama sembilan episod, kedua-dua watak ini menavigasi tarikan bersama dan isu peribadi masing-masing: Doona perlu memutuskan sama ada mahu terus bergiat cergas sebagai selebriti, manakala Wonjun sedang berusaha mendapatkan pekerjaan dan kehidupan stabil sebagai penyara keluarganya dan menghadapi cinta lama yang muncul kembali di universitinya.

DOONA! Bae Suzy sebagai Lee Doona di DOONA! Cr. Kim Seung-wan/Netflix © 2023

Membawa Doona! ke skrin TV

Pengarah Lee Jung-hyo mahu Bae Suzy memegang watak Doona, memandangkan latar belakangnya sebagai penyanyi K-pop. Dari 2010 hingga 2017, Suzy beraksi bersama kumpulan China-Korea Miss A di bawah JYP Entertainment. Ketika memegang watak Doona, Suzy memberitahu TIME beliau kadang-kadang merasa iri dengan watak itu apabila memikirkan pengalaman peribadi sebagai penyanyi idola.

“Terdapat beberapa momen di mana saya tidak dapat mengesan keadaan sukar yang sedang saya hadapi,” katanya. “Doona pula dapat mengetahui dia sedang berada dalam keadaan sukar kerana dia begitu jujur.”

Industri K-pop terkenal kerana ketat dan sukar bagi pelatih muda, selain dilanda skandal dan kematian berkaitan masalah kesihatan mental. Dalam siri ini, Doona keletihan dengan tekanan untuk sentiasa memenuhi jangkaan orang ramai sambil gagal berbuat demikian.

“Selebriti dan orang dalam industri hiburan masih manusia biasa,” kata Suzy. “Saya dapat menunjukkan perasaan dan emosi mentah yang dialami watak. Saya gembira dapat memaparkannya dengan baik.”

Perbezaan antara Doona! dengan webtoon asal The Girl Downstairs

Bahan asal, The Girl Downstairs, ialah webtoon mingguan karya Min Song-a yang disiarkan selama lebih tiga tahun bermula 2019 dan mendapat ikutan besar. Dengan 41 juta tontonan di platform WEBTOON, ia diterbitkan dalam lapan bahasa yang berbeza, dan 150 episodnya telah dibukukan kepada tiga jilid.

The Girl Downstairs penuh dengan pertemuan yang tidak diduga, pengakuan cinta, ketegangan dengan pihak ketiga (bahkan keempat), yang semuanya berkembang menjadi kisah cinta yang disedut dan menyayat hati.

Memandangkan formatnya yang lebih panjang, plot The Girl Downstairs cenderung melencong: untuk seketika, pembaca dibiarkan menebak siapakah yang akan Wonjun jatuh cinta. Gaya webtoon juga lebih komedi dan melampau, dengan watak sampingan yang bertindak seperti karikatur.

DOONA! (L to R) Bae Suzy sebagai Lee Doona, Yang Se-jong sebagai Lee Won-jun di DOONA! Cr. Kim Seung-wan/Netflix © 2023

Doona! tidak sepenuhnya terlepas daripada unsur komedi, tetapi memberi lebih banyak ruang untuk membangunkan dinamik antara Wonjun dan Doona, serta mengambil gaya hidup ringan berseling dengan momen romantis yang lebih tenang.

“Jumlah cerita asal perlu disusun semula untuk siri TV jadi saya dapat memberi tumpuan kepada watak utama,” kata pengarah Lee Jung-hyo kepada TIME. “Daripada menjadi komedi romantik, kami memberi tumpuan lebih kepada aspek romantisnya.”