Azerbaijan Mungkin Menyerang Armenia. Amerika Syarikat Perlu Campur Tangan

ARMENIA-AZERBAIJAN-CONFLICT-ANNIVERSARY

“Sejarah telah mengajar kita bahawa apabila pengganas dan diktator tidak membayar harga, mereka akan menyebabkan lebih banyak kematian dan kemusnahan,” kata Presiden Joe Biden pada 20 Oktober, menerangkan sokongan Washington terhadap Israel dan Ukraine.

Tepat sebulan sebelum komen itu, sebuah diktator kaya minyak telah melancarkan operasi jangkaan dan boleh dielakkan terhadap wilayah demokratik dipertikaikan, melakukan kekejaman—termasuk terhadap wanita dan kanak-kanak—dan memaksa seluruh penduduk melarikan diri. Tetapi pentadbiran Biden masih belum menuntut Azerbaijan yang menyerang bulan lepas bertanggungjawab atas serangan dan pembersihan etnik Nagorno-Karabakh.

Lebih daripada 100,000 orang Armenia asli di Nagorno-Karabakh menghadapi kepungan kelaparan zaman pertengahan Azerbaijan selama lebih sembilan bulan. Pada 19 September, ketika mereka menunggu dalam barisan panjang untuk roti, orang Armenia kelaparan mendengar bunyi letupan bom. Selama 24 jam berturut-turut, Azerbaijan meletupkan Nagorno-Karabakh dengan peralatan senjata buatan Israel dan Turki sehingga penduduk Armenia terpaksa menyerah untuk menghentikan pembunuhan beramai-ramai. Dalam masa beberapa hari, setiap keluarga yang terselamat meninggalkan rumah dan kehidupan mereka—dan budaya kuno berusia dua setengah ribu tahun—melarikan diri melalui laluan yang sama yang telah ditutup Azerbaijan untuk keluar sekali.

Kini, dengan mata dunia tertumpu ke Gaza, pakar percaya Armenia berdaulat adalah sasaran seterusnya Turki-Azerbaijan—dan Amerika Syarikat sedar tentang perkembangan ini.

Tanda paling jelas serangan penjajahan segera adalah latihan tentera bersama Turki-Azerbaijan yang berlangsung pada 23-25 Oktober di Nagorno-Karabakh, di timur Armenia, dan Nakhichevan, kawasan lain yang dahulunya diduduki Armenia di barat, dengan kedatangan yang mencolok pesawat pejuang F-16 Turki ke Azerbaijan. Kali terakhir latihan besar-besaran sedemikian berlaku, pada 2020, ia mendahului perang 44 hari terhadap Armenia-Nagorno-Karabakh, mempersiapkan tanah untuk penyelesaian “akhir” bulan lepas.

Tanda lain serangan penjajahan yang bakal berlaku adalah laporan kemunculan simbol “!” pada trak tentera Azerbaijan yang menuju Armenia. Simbol itu kasar menyerupai Armenia yang dipotong dan kelihatannya berfungsi sebagai kesimpulan slogan perang “Karabakh adalah Azerbaijan!” 2020-2023.

Walaupun menyambut Armenia sebagai demokrasi, Amerika Syarikat telah berhati-hati untuk mengutuk pengganas petronya. Malah selepas pembersihan etnik bulan lepas di Nagorno-Karabakh, pentadbiran Biden hanya memperpanjang ketidakmemperbaharui sanksi berkanun terhadap Azerbaijan, bukan mengenakan sanksi kewangan tertumpu. Minggu-minggu akan datang mungkin membuktikan ujian seterusnya.

TOPSHOT-ARMENIA-AZERBAIJAN-CONFLICT

Armenia adalah buah yang paling mudah dicapai bagi pemimpin Turki, Presiden Recep Tayyip Erdoğan, yang sangat mengharapkan tindakan kuasa. 29 Oktober menandakan tarikh penting bagi negara—ulang tahun ke-100 penubuhan Republik Turki—tanpa sebarang sambutan besar yang dirancang. Erdoğan, yang baru-baru ini memanjangkan pemerintahan dua dekadnya, sangat ingin menjadikan ulang tahun ini semua tentang dirinya: daripada sembilan poster rasmi yang menyambut kurun, pengasas Republik, Mustafa Kemal Atatürk, hanya digambarkan sekali. Tidak hairan—Erdoğan telah berazam untuk menjadi tokoh lebih besar daripada Atatürk yang dihormati dalam sejarah, tetapi beliau tidak menepati janji-janji besar sedemikian. Serangan berjaya ke atas Armenia akan merealisasikan matlamat zaman Genosid Armenia untuk menyambung Azerbaijan dan Turki secara berterusan—sesuatu yang tidak dapat dicapai oleh Atatürk sekalipun.

Walaupun Rusia adalah sekutu Armenia di atas kertas, Presiden Vladimir Putin berkemungkinan untuk mendapat manfaat daripada serangan itu juga. Putin telah jelas bahawa kerajaan Armenia yang dipilih secara demokratik perlu dihukum kerana cabaran pro-Baratnya, termasuk langkah terkini untuk menyelesaikan keahliannya dalam Mahkamah Jenayah Antarabangsa; minggu lepas, seorang pegawai Rusia kanan merujuk kepada Armenia sebagai Ukraine seterusnya. Tetapi ini lebih mengenai perniagaan daripada peribadi: dijangka sambungan darat Turki-Azerbaijan atas kos Armenia yang terpecah akan diawasi oleh Rusia, dengan itu menawarkan kedua-dua kelebihan ekonomi dan geopolitik yang besar. Dan akhirnya, memberi pelajaran kesetiaan kepada Armenia boleh memberikan Putin kepuasan serta-merta di tengah operasinya yang gagal di Ukraine.

Azerbaijani President Ilham Aliyev

Apabila pelarian Nagorno-Karabakh melarikan diri bulan lepas, media asing dan delegasi Barat datang ke selatan Armenia. Di kalangan mereka adalah Yuri Kim, pegawai tinggi Amerika Syarikat yang lima hari sebelum serangan Azerbaijan memberi amaran bahawa Amerika Syarikat tidak akan dapat diterima. Apabila ditekan dengan ancaman kosong itu, pegawai itu mengelak soalan.

Amerika Syarikat mempunyai alat untuk mencegah pembersihan etnik Nagorno-Karabakh. Ia mempunyai alat yang lebih banyak untuk mencegah serangan ke atas Armenia berdaulat dan demokratik. Hanya tanya Joe Biden.

“Semasa dia berbangga tentang kemahiran perundingannya di rali kempen,” calon Joe Biden mengkritik lawannya pada 2020, “Trump belum terlibat secara peribadi untuk menghentikan peperangan ini.” Rujukan itu berkaitan dengan serangan Azerbaijan pada 2020 terhadap Armenia-Nagorno-Karabakh yang menyaksikan pihak bekas mencatat kemenangan separa, membina asas apa yang berlaku hari ini.

Secara menarik, serangan Azerbaijan pada 2020 tidak sahaja bertepatan—berlaku pada masa pilihan raya Amerika Syarikat, malah juga pandemik global—tetapi juga bertepatan pada ulang tahun ke-100 serangan Turki ke atas Armenia. Ini adalah sebabnya ulang tahun kurunan kemerdekaan Turki tidak boleh diabaikan. Turki tidak halus dengan niatnya untuk menandakan ulang tahun itu dengan keganasan. Latihan tentera minggu ini di kedua-dua belah Armenia telah dinamakan Mustafa Kemal Atatürk 2023, menjadikan jelas bahawa impak yang dimaksudkan, pada dasarnya, adalah untuk menandakan ulang tahun ke-100 Republik Turki dengan kejayaan penjajahan Armenia.