Ayatollah Iran dikeluarkan dari Facebook, Instagram kerana menyokong Hamas

(SeaPRwire) –   telah dilarang daripada platform media sosial Meta ini minggu disebabkan retorik menyokong kumpulan pengganas Hamas.

Pemimpin tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei telah dihalang daripada Facebook dan Instagram.

“Kami telah menghapuskan akaun-akaun ini kerana berulang kali melanggar dasar Kumpulan dan Individu Berbahaya kami,” kata jurucakap Meta kepada media Agence France-Presse.

Dasar yang disebut mengawal retorik menyokong kumpulan ganas atau keganasan.

“Kami tidak membenarkan organisasi atau individu yang mengisytiharkan misi ganas atau terlibat dalam keganasan untuk mempunyai kehadiran pada platform kami,” baca dasar itu. “Itu termasuk mereka yang ditetapkan sebagai pengganas oleh kerajaan AS.”

Khamenei mula menyuarakan sokongan berkala untuk Hamas di media sosial berikutan serangan 7 Oktober ke atas Israel yang mengorbankan lebih seribu nyawa.

Iran dilaporkan membantu Hamas merancang serangan ke atas Israel, menurut ahli kanan .

Hanya beberapa hari selepas serangan kejutan Hamas ke atas Israel, Khamenei dilaporkan berkata semasa ucapan disiarkan, “Kami mencium tangan mereka yang merancang serangan itu.”

The Wall Street Journal melaporkan awal Oktober bahawa pegawai keselamatan Iran meluluskan rancangan Hamas menyerang Israel semasa mesyuarat terkini di Beirut. Pemimpin Hamas dan Hezbollah mengatakan Pengawal Revolusi Islam Iran telah bekerja dengan Hamas sejak Ogos atas rancangan serangan udara, darat dan laut.

Iran menyokong beberapa kumpulan pengganas di Timur Tengah, termasuk Kata’ib Hezbollah Iraq, pemberontak Houthi Yemen, Hezbollah Lubnan dan kumpulan pengganas Palestin Hamas.

Setiap kumpulan, yang menerima sokongan daripada Iran melalui beberapa kaedah, semakin menjadi ancaman kepada ahli-ahli , sekutu AS, pengangkutan komersial global dan rantau tempat mereka beroperasi.

Greg Norman dan Kyle Morris daripada Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.