Austria mengatakan ia mesti menghalang penyusupan Rusia selepas dakwaan pengintipan muncul

(SeaPRwire) –   WIEN (AP) — Penangkapan baru-baru ini terhadap seorang bekas pegawai perisikan Austria atas tuduhan serius mengintip untuk Rusia menunjukkan bahawa perlu meningkatkan keselamatan untuk menghalang penyusupan Rusia, kata Canselor Austria Karl Nehammer pada Isnin.

Tuduhan terhadap Egisto Ott, yang bekerja untuk agensi perisikan yang kini tidak beroperasi dan penangkapannya diumumkan Jumaat, adalah “serius” dan telah mendorong Nehammer untuk mengadakan mesyuarat Majlis Keselamatan Negara Austria minggu depan, kata canselor itu. Ott menafikan salah laku.

“Di satu pihak, tuduhan ini perlu ditangani oleh badan kehakiman. Di pihak yang lain, penilaian dan penjelasan situasi keselamatan republik diperlukan,” kata Nehammer dalam kenyataan. “Kita perlu mengelakkan rangkaian perisikan Rusia mengancam negara kita dengan menyusup atau memperdayakan parti politik dan rangkaian.”

Nehammer berkata beliau akan memanggil Majlis Keselamatan Negara pada hari Selasa minggu depan. Majlis itu, yang terdiri daripada menteri kerajaan serta ahli semua parti politik, adalah panel penasihat utama mengenai hal ehwal keselamatan dan pertahanan.

Mahkamah Jenayah Vienna pada Isnin meluluskan lanjutan selama 14 hari untuk menahan Ott atas tuduhan terhadapnya. Pejabat pendakwa raya awam Vienna enggan memberikan butiran mengenai tuduhan mengintip, tetapi menyatakan bahawa ia berkaitan dengan “penyalahgunaan jawatan” dan “merosakkan Austria”.

Britain telah menangkap lima warganegara Bulgaria tahun lalu dan yang keenam pada Februari dan menuduh mereka didakwa menjadi ahli rangkaian perisikan Rusia bekerja bersama-sama Jan Marsalek, bekas ketua operasi Wirecard yang melarikan diri, syarikat pemprosesan pembayaran Jerman yang runtuh pada 2020.

Laporan bersama oleh Der Spiegel, penyiar awam Jerman ZDF, akhbar Austria Der Standard dan platform siasatan Rusia The Insider bulan lalu mendakwa bahawa Ott dan bekas pegawai perisikan Austria yang lain disyaki telah mengintip sasaran potensi di Eropah dan telah menyerahkan maklumat kepada Jan Marsalek, yang mereka dakwa mempunyai kaitan dengan perisikan sejak sekurang-kurangnya 2014.

Mereka juga melaporkan bahawa Ott dan rakannya didakwa membantu Marsalek melarikan diri secara rahsia dari Austria dalam pesawat persendirian pada 2020 selepas runtuhnya Wirecard.

Ott menafikan tuduhan terhadapnya sebagai tidak berasas dalam temu bual terbaru dengan majalah Jerman Der Spiegel.

Terdapat dakwaan sebelumnya terhadap Ott. Pada 2017, agensi perisikan Barat memperingatkan rakan sejawat Austria mereka tentang kemungkinan Ott mengintip untuk Rusia. Ott digantung tugasnya di BVT pada 2017 dan secara ringkas ditahan pada 2021, tetapi dibebaskan semula selepas tempoh masa yang singkat.

Austria mengusir dua diplomat Rusia dari kedutaan Rusia di Vienna bulan lalu dalam apa yang berkata pegawai Austria berkaitan dengan pengintipan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.