Askar darat Israel menarik diri dari selatan Gaza, tinggalkan satu briged IDF dalam wilayah perkampungan

(SeaPRwire) –   Israel Defense Forces mengumumkan penarikan sepenuhnya pasukan darat dari selatan Gaza pada Ahad, meninggalkan briged tentera darat IDF yang lebih kecil untuk mengekalkan operasi di seluruh jalur itu.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu juga memberikan ucapan pada permulaan mesyuarat kabinet pada Ahad, mengulangi bahawa Israel tidak akan bersetuju dengan sebarang gencatan senjata melainkan Hamas melepaskan semua tebusan yang tinggal. Kebanyakan tentera yang menarik diri dalam beberapa hari akan datang akan meninggalkan Khan Younis, yang telah menjadi kubu pusat Hamas di selatan.

“Hari ini, Ahad 7 April, divisyen komando ke-98 IDF telah menyempurnakan misinya di Khan Yunis. Divisyen itu meninggalkan jalur Gaza untuk memulihkan diri dan menyediakan operasi masa depan,” kata kenyataan IDF.

“Pasukan besar diketuai oleh divisyen ke-162 dan briged Nahal terus beroperasi di Jalur Gaza, dan akan memelihara kebebasan tindakan IDF dan keupayaannya untuk menjalankan operasi berdasarkan maklumat yang tepat,” kenyataan itu terus.

Netanyahu berjanji kepada kabinetnya bahawa perang di Gaza akan berterusan, bagaimanapun, dengan mengatakan “tiada perang yang lebih adil daripada ini.”

“Saya telah menjelaskan kepada masyarakat antarabangsa: Tidak akan ada gencatan senjata tanpa pulangan tebusan. Ia hanya tidak akan berlaku. Ini adalah dasar Kerajaan Israel dan saya mengalu-alukan fakta bahawa pentadbiran Biden menyatakan dengan jelas pada Jumaat bahawa ini masih kedudukan mereka juga,” kata Netanyahu.

“Saya ingin menjelaskan sesuatu lagi: Bukan Israel yang menghalang persetujuan. Hamas menghalang persetujuan. Tuntutan ekstrem mereka dirancang untuk membawa kepada gencatan senjata dan meninggalkannya utuh, untuk memastikan kelangsungan hidup, kewujudan dan keupayaannya untuk membahayakan warga kita dan askar. Menyerah kalah kepada tuntutan Hamas akan membenarkan mereka cuba mengulangi jenayah 7 Oktober sekali lagi, seperti yang telah dijanjikan mereka,” tambahnya.

Peperangan balas Israel terhadap Hamas berterusan pada Ahad, dan masih tiada penghujung yang kelihatan.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant menyatakan minggu lepas bahawa Hamas “telah berhenti berfungsi sebagai di kebanyakan bahagian Jalur Gaza,” tetapi masih ada kerja yang perlu dilakukan di tempat lain.

IDF telah menekan selama berminggu-minggu untuk menyerbu Rafah, sebuah bandar bersempadan dengan Mesir yang menjadi tuan rumah kepada kira-kira 1 juta penduduk Palestin yang dipindahkan dan, menurut Israel, sisa-sisa terakhir Hamas.

Biden dan Netanyahu kekal berbeza pendapat mengenai rancangan untuk menyerbu kawasan itu, bagaimanapun, dengan Amerika Syarikat bimbang ia boleh berlaku dengan kos nyawa awam yang besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.