Askar British bekas didakwa atas pembunuhan 1972 di Ireland Utara

(SeaPRwire) –   Seorang bekas tentera British akan didakwa atas pembunuhan seorang lelaki di Belfast semasa tempoh yang dikenali sebagai “Kesulitan” setengah abad lalu, peguamcara utara Ireland berkata Khamis.

Mantan tentera itu, yang tidak dinamakan, dituduh membunuh Patrick McVeigh, 44, yang ditembak di bandar Belfast pada 13 Mei 1972. Beliau dan tiga veteran lain juga menghadapi tuduhan membunuh cubaan berkaitan insiden pada tahun yang sama.

Askar-askar itu semua menganggotai unit tindak balas tentera sementara, dikenali sebagai Military Reaction Force, yang beroperasi di Belfast pada masa itu.

Peguamcara membuat pengumuman berikutan siasatan kegiatan unit tentera itu.

Kes-kes itu tidak akan terjejas oleh undang-undang kontroversi yang akan memberi kekebalan daripada prosiding bagi semasa Kesulitan, tiga dasawarsa keganasan di Utara Ireland di mana lebih daripada 3,500 orang mati.

Rang Undang-Undang Peninggalan dan Rekonsiliasi dijangka akan berkuatkuasa mulai 1 Mei. Perdana Menteri Britain yang lalu, Boris Johnson, yang mencadangkan rang undang-undang itu, berkata ia akan membolehkan Utara Ireland “menarik garis di bawah Kesulitan.”

Tetapi keluarga mereka yang dibunuh dan ahli politik tempatan telah mengkritik dengan keras, dengan berkata ia akan mengaburi masa lalu dan menutup akses kepada keadilan bagi mangsa dan mereka yang terselamat. Berpuluh kes siasatan warisan masih belum didengar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.