AS tidak bersedia menghadapi ancaman nuklear yang semakin meningkat dari Rusia dan China, laporan mengatakan

AS menguji peluru berpandu balistik antara benua yang tidak bersenjata pada 2017.

Apabila Rusia dan China terus memperluaskan arsenal nuklear mereka, AS tidak bersedia untuk prospek berhadapan dengan dua kuasa nuklear yang sama buat kali pertama, amaran laporan dwipartisan Kongres baru. Laporan itu menggambarkan ancaman yang semakin meningkat dari Rusia dan China, dan menyeru rombakan dramatik arsenal nuklear dan postur strategik Amerika.

“Ini adalah cabaran eksistensial yang tidak AS bersedia, kecuali pemimpinnya membuat keputusan sekarang,” kata laporan itu.

“Jelas daripada laporan bahawa banyak lagi yang perlu kita lakukan untuk memastikan tentera kita, terutamanya pasukan nuklear kita, mampu menghalang dua saingan nuklear serentak pada masa yang sama,” kata Roger Wicker, seorang Republikan kanan Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Senat AS, dalam satu kenyataan berikutan laporan dikeluarkan.

Penilaian 145 halaman, yang dibentangkan dalam laporan yang dikeluarkan pada Khamis oleh Suruhanjaya Kongres mengenai Postur Strategik Amerika Syarikat, diketuai oleh kumpulan pakar nuklear dwipartisan terkemuka dan merupakan hasil usaha setahun.

Bagi Republikan, laporan itu mungkin akan digunakan sebagai peluru politik terhadap Presiden Joe Biden. “Dasar dan keutamaan pentadbiran yang dinyatakan sebenarnya tidak setimpal dengan masa berbahaya yang kita alami,” kata seorang penasihat Republikan kepada TIME, yang berbicara tanpa nama kerana membincangkan isi kandungan laporan sebelum keluarannya.

China akan mencapai kesamaan dengan AS dalam hulu ledak nuklear terpasang menjelang pertengahan 2030-an jika ia terus memperluaskan arsenal nuklearnya pada kadar semasa, laporan itu memperingatkan. Di samping itu, Rusia mungkin akan terus menjadi pasukan nuklear terbesar di dunia. AS dianggarkan mempunyai stok sebanyak 3,708 hulu ledak nuklear, sementara Rusia mempunyai lebih daripada 4,000, menurut laporan oleh Persekutuan Saintis Amerika, sebuah pemikir AS. Stok Cina yang dianggarkan termasuk kira-kira 410 hulu ledak nuklear, menurut FAS.

Walaupun laporan itu memberi tumpuan kepada skenario terburuk penyelarasan agresi Rusia dan China, Ankit Panda, pakar nuklear di Carnegie Endowment for International Peace, berkata bahawa suruhanjaya itu terlalu tunggal dalam ancaman ini. Ini perlu “disokong dengan bukti yang lebih baik tentang bagaimana Moscow dan Beijing bekerjasama dalam krisis,” katanya, sambil menambah: “yang lain di sini jika preskripsi diikuti, Amerika Syarikat, saya rasa, sangat mungkin mendapati dirinya dalam perlombaan senjata baru. “

Pentadbiran Biden telah berusaha untuk meredakan ketakutan menghadapi dua saingan nuklear utama. “Amerika Syarikat tidak perlu meningkatkan pasukan nuklear kita untuk melampaui jumlah gabungan pesaing kita untuk berjaya menghalang mereka,” kata Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan berkata pada bulan Jun. Sullivan juga berkata bahawa persenjataan bukan nuklear AS yang maju mungkin akan kekal jauh lebih mampu daripada saingannya.

Beberapa pakar memberitahu TIME bahawa inisiatif sedia ada untuk menaik taraf arsenal nuklear AS—dengan anggaran kos lebih $1 trilion dalam tempoh tiga dekad akan datang—sudah mencukupi untuk tujuan keselamatan negara. “Keutamaan saya bukanlah untuk pergi melebihi rancangan pemodenan semasa,” kata Lynn Rusten, naib presiden untuk Program Dasar Nuklear Global pemikir Nuclear Threat Initiative.

Rusten berkata keutamaannya “adalah hanya mempunyai pencegah yang masuk akal, mengejar diplomasi untuk mengekalkan Rusia di bawah had, berdialog dengan China untuk memahami apa yang mereka lakukan, dan melihat jika kita dapat menghentikan apa yang boleh menjadi perlumbaan senjata nuklear di Asia Pasifik. “

Mendapatkan dana untuk program pemodenan kadang-kadang menjadi cabaran. “Sekarang, anda tahu, dana diluluskan tetapi tidak diperuntukkan,” kata Rose Gottemoeller, salah seorang pesuruhjaya laporan dan bekas Timbalan Setiausaha Agung NATO. “Adalah sangat penting bahawa Kongres terus memberi tumpuan kepada dana yang diperlukan.”

Selain mempercepatkan program pemodenan, laporan itu menyeru peningkatan pengeluaran senjata termasuk pengebom furtif B-21 dan peluru berpandu antara benua, serta memperluaskan pangkalan industri senjata nuklear negara untuk menaik taraf kemudahan Projek Manhattan tahun 1940-an.

“Walaupun ia memerlukan pelaburan yang besar untuk mengekalkan postur strategik yang mencukupi untuk mencegah perang dengan kuasa besar, ia akan jauh lebih mahal, dalam nyawa dan sumber, untuk berperang sedemikian,” kata laporan itu.