AS Serangan Balasan ke Tapak-Tapak Berkaitan Iran di Syria atas Serangan ke Tentera AS

The al-Tanf military outpost in southern Syria is seen on Oct. 22, 2018.

WASHINGTON – Tentera Amerika Syarikat melancarkan serangan udara awal Jumaat ke atas dua lokasi di timur Syria yang berkaitan dengan Pasukan Pengawal Revolusi Iran, kata Pentagon, sebagai balasan terhadap siri serangan drone dan peluru berpandu ke atas pangkalan dan peribadi tentera Amerika Syarikat di rantau ini yang bermula awal minggu lepas.

Serangan balas AS mencerminkan keengganan pentadbiran Biden untuk mengekalkan keseimbangan halus. AS mahu menyerang kumpulan berkaitan Iran yang disyaki menyerang AS sekuat mungkin untuk mencegah keganasan masa depan, mungkin disebabkan oleh perang Israel menentang Hamas, seraya juga bekerja untuk mengelakkan mengapi-apikan rantau dan memrovokasi konflik lebih besar.

Menurut Pentagon, sekurang-kurangnya 12 serangan ke atas pangkalan dan peribadi tentera AS di Iraq dan empat di Syria sejak 17 Oktober. Briged Jeneral Tentera Udara Pat Ryder berkata 21 anggota tentera AS cedera dalam dua serangan itu yang menggunakan drone untuk menyerang pangkalan udara al-Asad di Iraq dan kubu al-Tanf di Syria.

Dalam kenyataan, Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin berkata “serangan tepat untuk membela diri ini adalah tindak balas kepada siri serangan yang kebanyakannya gagal oleh kumpulan militia berkaitan Iran terhadap peribadi tentera AS di Iraq dan Syria yang bermula pada 17 Oktober.”

Beliau berkata Presiden Joe Biden mengarahkan serangan yang ditujukan secara sempit “untuk menunjukkan bahawa Amerika Syarikat tidak akan dibiarkan serangan sedemikian dan akan mempertahankan dirinya, anggotanya, dan kepentingannya.” Dan beliau menambah bahawa operasi itu berasingan dan berbeza daripada perang Israel menentang Hamas.

Austin berkata AS tidak mahukan konflik lebih besar, tetapi jika kumpulan proksi Iran terus, tentera AS tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan tambahan untuk melindungi pasukannya.