AS serang peluru berpandu permukaan ke udara Houthi yang sedang bersiap untuk dilancarkan di dalam Yemen, kata pegawai

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai Amerika Syarikat memberitahu bahawa AS telah menyerang peluru berpandu permukaan ke udara anti-pesawat Houthi yang sedang bersiap untuk dilancarkan dari kawasan yang dikawal oleh Houthi di Yemen pada petang hari Rabu mengikut masa Yemen.

Ini merupakan kali pertama AS telah menyerang peluru berpandu anti-pesawat di Yemen dan kali kesebelas AS telah melaksanakan serangan terhadap sasaran sejak 11 Januari.

Peluru berpandu permukaan ke udara itu berada di atas tanah dan “merupakan ancaman segera” kepada pesawat Amerika Syarikat yang berpatroli di kawasan itu, kata pegawai Amerika Syarikat itu. Ia berjaya dimusnahkan.

Belum jelas bagaimana peluru berpandu permukaan ke udara anti-pesawat itu diserang.

Serangan itu datang selepas Houthi yang disokong Iran, yang AS anggap sebagai kumpulan pengganas, melancarkan peluru berpandu balistik ke arah USS Carney di Teluk Aden pada hari Jumaat.

Projektil itu berjaya ditembak jatuh oleh kapal peronda Amerika Syarikat dan tiada laporan kecederaan, menurut CENTCOM.

Houthi telah menyerang kapal-kapal di Laut Merah selama beberapa minggu sebagai tanda sokongan untuk rakyat Palestin dalam peperangan Israel-Hamas.

Serangan itu menyaksikan jumlah kapal menurun di kawasan itu dengan 39% kurang kapal melalui terusan itu berbanding awal Disember, menyebabkan penurunan 45% dalam tonaj kargo.

Serangan itu juga datang beberapa hari selepas tiga anggota perkhidmatan Amerika Syarikat terbunuh dan sekurang-kurangnya 40 lagi cedera dalam serangan di timur laut Jordan berhampiran sempadan Syria ketika ketegangan di rantau itu meningkat.

Presiden Biden pada Selasa menunjukkan beliau telah membuat keputusan bagaimana untuk bertindak balas selepas tiga askar Amerika Syarikat terbunuh dalam serangan drone. AS menyandarkan serangan drone itu kepada Kumpulan Pertahanan Iraq, satu payung bagi militia yang disokong Iran termasuk kumpulan militan Kataib Hezbollah.

Berbicara kepada wartawan sebelum meninggalkan untuk acara kempen di Florida pada Selasa, presiden itu berkata ya apabila ditanya sama ada beliau telah membuat keputusan mengenai tindak balas, tetapi beliau tidak memberikan sebarang butiran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.