AS menghantar senjata Iran yang dirampas ke Ukraine, memberi lampu hijau untuk $138 juta dalam sistem misil HAWK

(SeaPRwire) –   Paket bantuan tentera $60 bilion yang tertangguh tidak menghalang pentadbiran Biden daripada mendapatkan senjata dan bantuan tentera lain ke negara yang dilanda perang itu ketika ia berjuang balik menentang pencerobohan Rusia.

Pada Selasa, Jabatan Negara meluluskan jualan tentera asing kecemasan $138 juta untuk Ukraine bagi menyediakan pembaikan kritikal dan alat ganti penting untuk sistem peluru berpandu HAWK Kyiv, menegaskan Ukraine mempunyai keperluan segera untuk sokongan penyelenggaraan bagi mengekalkan sistem peluru berpandu berjalan.

HAWK ialah sistem peluru berpandu permukaan-ke-udara jarak sederhana yang menyediakan pertahanan udara, yang merupakan salah satu keperluan keselamatan utama Ukraine.

“Ukraine mempunyai keperluan segera untuk meningkatkan keupayaannya untuk mempertahankan diri terhadap serangan peluru berpandu Rusia dan keupayaan udara pasukan Rusia,” kata Jabatan Negara dalam memo yang menggariskan jualan itu. “Mengekalkan dan mengekalkan Sistem Senjata HAWK akan meningkatkan keupayaan Ukraine untuk mempertahankan rakyatnya dan melindungi infrastruktur negara yang penting.”

Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin berkata tanpa sokongan, AS berisiko

“Ukraine penting dan hasil konflik di Ukraine akan mempunyai implikasi global bagi keselamatan negara kita,” kata Austin semasa perbicaraan di Capitol Hill Selasa.

MIM-23 HAWK – nama yang bermula sebagai akronim untuk “Homing All the Way Killer” – diperkenalkan pada 1950-an ketika tentera AS mencari cara untuk menewaskan serangan oleh pesawat pengebom strategik berkelajuan tinggi. Ia dinaik taraf selama tahun untuk menangani gangguan dan langkah balas lain, dan akhirnya dieksport ke lebih daripada satu dozen negara, menurut Pemerintah Tentera Darat AS untuk Pengurusan Hayat Siklus Penerbangan dan Peluru Berpandu.

Berita itu datang pada hari yang sama tentera AS mengumumkan ia telah memindahkan beribu-ribu senjata infantri dan lebih daripada 500,000 butir peluru ke Ukraine. Senjata dan peluru itu dirampas lebih daripada setahun lalu ketika mereka dihantar ke pasukan Houthi di Yemen, melanggar Resolusi Majlis Keselamatan PBB 2216.

Peralatan tentera, yang dipindahkan ke Kyiv pada 4 April “membentuk cukup bahan untuk” menggalakkan briged Ukraine, kata Pusat Pemerintah Tentera Pusat AS (CENTCOM) dalam kenyataan dipaparkan di X.

Sebuah briged infantri biasanya terdiri daripada 3,500 hingga 4,000 askar, tetapi angka sebenar tidak diketahui.

CENTCOM berkata peralatan itu termasuk lebih daripada 5,000 senapang serbu AK-47, mesingan, senapang penembak hendap dan granat peledak berpandu roket dan lebih daripada 500,000 butir peluru.

“Senjata ini akan membantu Ukraine mempertahankan diri terhadap pencerobohan Rusia,” kata kenyataan CENTCOM di X.

“CENTCOM AS berkomitmen untuk bekerjasama dengan sekutu dan rakan kongsi kami untuk menentang aliran bantuan bersenjata Iran di rantau ini dengan semua cara sah termasuk sanksi AS dan PBB serta melalui penghalang.”

“Sokongan Iran untuk kumpulan bersenjata mengancam keselamatan antarabangsa dan serantau, pasukan kami, kakitangan diplomatik, dan warganegara di rantau ini, serta mereka yang merupakan rakan kami. Kami akan terus berbuat apa saha untuk mendedahkan dan menghentikan aktiviti mengganggu Iran.”

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.