AS menghantar senjata bernilai $300 juta ke Ukraine walaupun kekurangan dana untuk mengisi semula bekalan sendiri

(SeaPRwire) –   Pentagon mengumumkan pada Selasa bahawa ia akan menghantar senjata bernilai kira-kira AS$300 juta ke Ukraine untuk membantu negara yang tertekan itu dalam perjuangannya yang berterusan.

Paket keselamatan ini adalah yang pertama untuk Ukraine sejak Disember, apabila ia mengakui bahawa ia telah kehabisan dana pemulihan, sangat berhutang dan memerlukan sekurang-kurangnya AS$10 bilion untuk memulihkan semua senjata yang telah ditarik dari stoknya untuk membantu Kyiv.

Apabila ditanya pada Selasa untuk menerangkan bagaimana Amerika Syarikat dapat menggali bantuan itu, Mejar Jeneral Pat Ryder berkata ia adalah hasil rundingan kontrak untuk memulihkan senjata-senjata tersebut dalam stok Pentagon.

“Kerana rundingan tersebut, kami telah meluluskan jumlah penuh dana yang diluluskan untuk kontrak tersebut. Tetapi kerana rundingan tersebut, kontrak-kontrak itu datang di bawah anggaran. Dan jadi kami mempunyai jumlah dana yang kecil yang tersedia,” kata Ryder, mengakui bahawa DOD masih kekurangan “dana pemulihan”.

“Kami dapat menggunakan simpanan kos ini untuk menyediakan sedikit bantuan keselamatan baru tanpa memberi kesan besar kepada kesiagaan tentera kerana situasi di Ukraine,” tambah Ryder. “Secara jelas, mereka berada dalam perjuangan eksistensial. Mereka memerlukan bantuan segera. Jadi, ini adalah cara kami boleh memberi sedikit bantuan segera sekarang.”

Beliau tidak dapat menyatakan bila bantuan itu akan tiba di Ukraine, tetapi meramalkan bahawa senjata itu akan berlarutan “dalam tempoh beberapa minggu” – “jauh daripada apa yang mereka perlukan untuk dapat terus mengekalkan perjuangan ini.”

Pegawai-pegawai Amerika Syarikat telah memperingatkan selama berbulan-bulan bahawa Ukraine sedang menghadapi kekurangan peluru yang teruk. Tetapi usaha-usaha telah terhenti di Dewan kerana tentangan Republikan terhadap usaha untuk mengikat bantuan Ukraine kepada keselamatan sempadan.

Dana pemulihan telah membolehkan Pentagon menarik munisi sedia ada, sistem pertahanan udara dan senjata lain dari persediaan simpanannya di bawah kuasa pengeluaran presiden, atau PDA, untuk menghantar ke Ukraine dan kemudian meletakkan kontrak untuk menggantikan senjata-senjata tersebut, yang diperlukan untuk mengekalkan kesiagaan tentera Amerika Syarikat.

Speaker Dewan Mike Johnson telah enggan membawa pakej AS$95 bilion, yang termasuk bantuan untuk Ukraine, Israel dan Taiwan, ke lantai.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy telah berulang kali merayu kepada Kongres untuk membantu melawan Rusia yang jauh lebih baik persediaannya, tetapi kepimpinan Republikan Dewan tidak bersedia untuk membawa bantuan Ukraine ke lantai untuk undian, dengan menyatakan bahawa sebarang bantuan terlebih dahulu perlu menangani keperluan keselamatan sempadan Amerika Syarikat.

Amerika Syarikat telah bersetuju lebih daripada AS$44.9 bilion dalam bantuan keselamatan kepada Ukraine sejak permulaan pentadbiran Biden, termasuk lebih daripada AS$44.2 bilion sejak permulaan serangan Rusia pada 24 Februari 2022.

Pemimpin Poland telah berada di Washington pada Selasa untuk menekan Amerika Syarikat untuk memecahkan kebuntuan mengenai pemulihan dana untuk Ukraine pada saat kritikal dalam perang. Presiden Poland Andrzej Duda bertemu dengan pemimpin Demokrat dan Republikan di Dewan dan Senat dan akan bertemu dengan Presiden Joe Biden lebih kemudian pada hari itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.