AS mengatur pengevakuasian warganegara Amerika dari Haiti melalui helikopter kerana bilangan mereka yang mencari bantuan hampir dua kali ganda

(SeaPRwire) –   Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat mengatakan pada hari Rabu bahawa ia sedang mengatur penerbangan evakuasi warga Amerika keluar dari Haiti dengan menggunakan helikopter kerana bilangan warga Amerika yang mencari bantuan di Haiti, yang telah ditawan oleh kumpulan ganas, hampir dua kali ganda.

mengatakan semasa brifing, “Setakat 20 Mac, kerajaan Amerika Syarikat sedang memudahkan keluaran selamat warga Amerika dari Port-au-Prince, Haiti.”

“Kami sedang dalam proses mengatur penerbangan helikopter khas yang disewa kerajaan dari Port-au-Prince ke Santo Domingo di Republik Dominika, di mana kakitangan kerajaan Amerika Syarikat hadir untuk memberikan bantuan konsular. Dan dari Santo Domingo, warga Amerika akan bertanggungjawab terhadap perjalanan mereka sendiri ke Amerika Syarikat,” beliau teruskan.

“Jadi, untuk sebab-sebab keselamatan operasi – dan mereka sedang berjalan, saya tidak mahu berbicara dengan lebih terperinci – tetapi kami mengharapkan pergerakan helikopter ini akan membuat beberapa perjalanan untuk cuba mengeluarkan sebanyak mungkin warga Amerika hari ini sementara juga terus melihat apa pilihan yang mungkin tersedia untuk pergerakan berulang pada hari-hari mendatang dan bahkan melepasi itu,” Patel tambah.

Beliau juga berkata bilangan warga Amerika yang telah mengisi borang di laman web Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat mencari bantuan di Haiti kini “menghampiri 1,600” selepas mengatakan bilangan itu kira-kira 1,000 awal minggu ini.

“Sesetengah berminat untuk meneliti pilihan keluar. Sesetengah hanya mahu berhubung dengan Amerika Syarikat. Sesetengah mahu kepakaran atau nasihat bagaimana mereka mungkin dapat kekal selamat dan yang lain mungkin tidak berada di tempat untuk keluaran selamat sekarang tetapi mungkin pada masa hadapan,” menurut Patel.

Penerbangan evakuasi dirancang itu datang selepas Rep. Cory Mills, R-Fla., berkata pada Selasa bahawa beliau membantu 13 warga Amerika lagi melarikan diri dari Haiti berikutan .

‘ Gillian Turner menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.