AS menaikkan jumlah kematian kepada 9 warga Amerika terbunuh dalam serangan Hamas ke Israel

Israel Palestinians

WASHINGTON (AP) – Jabatan Negara berkata Isnin bahawa sekurang-kurangnya sembilan warganegara Amerika telah terbunuh dalam serangan Hamas pada hujung minggu lalu ke atas Israel, meningkatkan korban kepada empat.

Ia berkata bilangan warganegara Amerika yang masih hilang dan tidak diketahui keberadaannya tidak dapat dipastikan. Pada hari Ahad, seorang pegawai berkata bahawa bilangan itu berubah-ubah antara enam hingga 12. Tidak jelas sama ada yang hilang itu telah dijadikan tebusan, terbunuh atau bersembunyi.

Jabatan Negara berhubung dengan keluarga “dan memberikan semua bantuan konsular yang sesuai,” kata jurucakap Matthew Miller.

Serangan Hamas telah mengorbankan lebih 1,000 nyawa di kedua-dua belah pihak.

Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata Ahad bahawa beliau telah memerintahkan kumpulan serangan Ford untuk berlayar ke Mediterranean Timur untuk bersedia membantu Israel. USS Gerald R. Ford, kapal induk dan pesawat terbang tercanggih Tentera Laut AS, dan kira-kira 5,000 pelaut serta dek pesawat perangnya akan ditemani oleh kruiser dan pemusnah dalam tunjuk kekuatan yang bertujuan untuk bersedia bertindak balas terhadap apa sahaja, dari menghalang senjata tambahan daripada sampai ke Hamas dan melakukan pengawasan.

Kumpulan serangan di Norfolk, Virginia itu sudah pun berada di Mediterranean. Minggu lepas ia menjalankan latihan tentera laut dengan Itali di Laut Ionian. Kapal induk itu dalam penggunaan penuh pertamanya.

Pegawai kanan dari Pentagon dan Jabatan Negara memberi taklimat kepada senator pada malam Ahad, dan Ketua Majoriti Chuck Schumer berkata mereka diyakinkan bahawa Amerika Syarikat memberikan Israel “segala yang mereka perlukan.”