AS memperingatkan dasar AI penting E.U. hanya akan manfaatkan Syarikat Besar

GERMANY-G7-SUMMIT

AS memperingatkan EU bahawa undang-undang cadangan untuk mengawal kecerdasan buatan akan hanya memberi manfaat kepada syarikat teknologi besar sementara menyakiti firma yang lebih kecil, menurut dokumen yang sebelum ini tidak didedahkan.

Analisis AS kebanyakannya memberi tumpuan kepada versi Parlimen Eropah Akta AI, yang merangkumi peraturan tentang AI generatif. Beberapa peraturan dalam undang-undang parlimen adalah berdasarkan terma yang “kabur atau tidak ditakrifkan,” menurut dokumen itu, yang diperoleh oleh Bloomberg News.

Analisis ini adalah kedudukan Washington yang paling terperinci mengenai undang-undang EU yang boleh menetapkan nada untuk negara-negara lain yang menulis peraturan untuk AI. Satu kebimbangan AS adalah bahawa Parlimen Eropah memberi tumpuan kepada bagaimana model AI dibangunkan, manakala AS lebih suka pendekatan yang memberi tumpuan kepada risiko yang terlibat dalam bagaimana model ini sebenarnya digunakan.

Analisis itu memberi amaran bahawa peraturan EU berisiko “meredakan peningkatan produktiviti yang dijangkakan dan berpotensi membawa kepada migrasi pekerjaan dan pelaburan ke pasaran lain.”

Peraturan baru itu juga mungkin akan menghalang “pelaburan dalam R&D AI dan pengkomersialan di EU, mengehadkan daya saing firma Eropah,” kerana melatih model bahasa besar memerlukan sumber yang intensif, katanya.

Maklum balas Jabatan Negara AS, termasuk suntingan baris demi baris tentang peruntukan tertentu dalam undang-undang, telah dikongsi dengan rakan Eropah dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menurut orang yang mengetahui perkara itu yang meminta untuk tidak dikenal pasti membincangkan dokumen peribadi.

Salah seorang daripada orang itu berkata komen itu ditawarkan dalam semangat kerjasama dan penjajaran nilai. Beberapa kebimbangan AS telah disuarakan oleh negara anggota EU sebagai respons kepada versi Parlimen Eropah, kata orang itu.

Jabatan Negara dan Suruhanjaya Eropah enggan berkomentar.

Akta AI Parlimen EU, yang ahli parlimen mengundi pada bulan Jun, akan memerlukan lebih banyak ketelusan tentang bahan sumber yang digunakan untuk melatih model bahasa besar yang mendasari kebanyakan produk AI generatif. Undian itu membersihkan jalan untuk rundingan antara parlimen, Suruhanjaya Eropah dan negara anggota, dan para pegawai berharap mencapai perjanjian menjelang akhir tahun untuk peraturan akhir.

Analisis AS sejajar dengan panggilan Jabatan Negara untuk pendekatan yang lebih longgar terhadap teknologi supaya tidak menyekat inovasi. Setiausaha Negara Antony Blinken membantah beberapa cadangan Parlimen EU untuk mengawal AI generatif semasa mesyuarat dengan pegawai suruhanjaya di Sweden pada akhir Mei.

Pada masa yang sama, Washington telah memberi mesej bercampur-campur kepada pembuat dasar EU mengenai pandangannya tentang peraturan. Walaupun AS menentang apabila suruhanjaya mula-mula mencadangkan Akta AI pada tahun 2021, beberapa pegawai Amerika telah mula melihat peraturan mandatori lebih baik kerana pembangun AI dan ahli etika memberi amaran tentang kemungkinan bahaya daripada teknologi itu.

Aaron Cooper, ketua dasar global di BSA The Software Alliance, sebuah kumpulan perdagangan yang terlibat dengan pegawai AS dan EU mengenai peraturan AI, berkata adalah penting bagi peraturan AI negara untuk bersetuju tentang asas, termasuk definisi.

“Perkara paling penting yang pentadbiran Biden boleh lakukan adalah terus mempunyai perbualan terus terang yang baik dengan rakan sejawat Eropah mereka tentang apa objektifnya untuk dasar AI,” kata Cooper.