AS memindahkan warga AS pertama dari Port-au-Prince ketika krisis Haiti semakin parah

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mengevakuasi lebih daripada sedozen warganegara Amerika dari Haiti pada hari Rabu dengan penerbangan helikopter ke ibu negara Dominican Republic.

Helikopter kerajaan yang disewa meninggalkan ibu negara Haiti, Port-au-Prince dengan 15 warganegara AS, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri AS.

Helikopter itu mendarat di Santo Domingo, Dominican Republic, di mana kakitangan kerajaan AS hadir untuk memberikan bantuan konsular.

Ini menandakan penerbangan helikopter pertama dari siri penerbangan helikopter yang dirancang dari Port-au-Prince ke Santo Domingo, mengikuti usaha AS awal minggu ini untuk mengangkut 30 warga Amerika dari bandar Haiti Cap-Haïtien – yang lebih jauh ke utara dan agak selamat – ke Lapangan Terbang Antarabangsa Miami.

Jabatan Negara sedang bertujuan untuk mengevakuasi lebih daripada 30 warganegara AS dari Haiti setiap hari apabila ia menyewa penerbangan helikopter yang dianjurkan kerajaan.

“Kami akan terus memantau permintaan dari warganegara AS untuk bantuan dalam meninggalkan Haiti secara masa nyata. Keseluruhan keadaan keselamatan, ketersediaan dan kebolehpercayaan pengangkutan komersial, dan permintaan warga negara AS akan mempengaruhi tempoh bantuan keluar ini,” kata jurucakap Jabatan Negara. “Kami juga akan terus meneliti operasi dari Cap-Haïtien untuk membolehkan orang meninggalkan dari sana.”

Pengungsian itu datang selepas beberapa minggu keganasan kumpulan yang telah menghantar Haiti ke dalam kekacauan. Kumpulan bersenjata melancarkan gelombang serangan baru di pinggir bandar Port-au-Prince awal Rabu, dengan bunyi tembakan berat menggema di seluruh komuniti yang pernah aman berhampiran ibu negara Haiti.

Serangan itu datang dua hari selepas kumpulan melancarkan serangan di kawasan elit Laboule dan Thomassin di Pétion-Ville, dengan sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh.

Kekerasan itu memaksa penutupan bank-bank, sekolah-sekolah dan perniagaan di seluruh Pétion-Ville, yang sehingga kini terlepas dari serangan yang dilancarkan kumpulan pada 29 Februari.

Penjenayah telah membakar balai polis, memaksa penutupan bank pusat Haiti dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, membebaskan lebih daripada 4,000 tahanan. Puluh-puluh orang terbunuh dan kira-kira 17,000 orang lagi menjadi tunawarga akibat keganasan itu.

Warga Haiti menanti kemungkinan kepimpinan baharu ketika pegawai Caribbean tergesa-gesa membantu membentuk majlis peralihan sembilan ahli yang akan bertanggungjawab melantik perdana menteri sementara dan majlis menteri.

Perdana Menteri Ariel Henry, yang terkunci di luar Haiti apabila lapangan terbang ditutup, telah mengatakan beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja majlis itu dibentuk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.