AS keluar balikan artifak diraja yang dicuri kepada Ghana 150 tahun selepas penjarahan British

(SeaPRwire) –   Tujuh artifak diraja yang dicuri 150 tahun dahulu oleh tentera kolonial British dari kerajaan Asante kuno Ghana dan disimpan oleh sebuah muzium telah dikembalikan dan diserahkan kepada kerajaan pada hari Khamis, terkini daripada siri barang-barang berharga yang dicuri yang dikembalikan ke beberapa negara Afrika.

Dicuri dari Ghana yang dikolonisasi British pada abad ke-19 sebelum dipindahkan ke Fowler Museum di Universiti California, Los Angeles, pada tahun 1960-an, artifak itu termasuk ekor gajah pengusap, kerusi hiasan yang diperbuat daripada kayu, kulit dan besi, dua hiasan takhta emas, rantai emas dan dua gelang.

“”Kami di sini … (kerana) orang putih datang ke Asanteman untuk merampas dan memusnahkannya,” Otumfuo Osei Tutu, raja kerajaan Assante di bandar terbesar Ghana Kumasi, berkata dalam upacara penyampaian yang membawa kegembiraan dan lega kepada kerajaan.

Selepas dekad rintangan daripada kerajaan Eropah dan Barat, usaha negara-negara Afrika untuk mengembalikan artifak yang dicuri memberi pulangan dengan pengembalian semakin banyak benda berharga. Aktivis, bagaimanapun, mengatakan beribu-ribu lagi masih jauh dari jangkauan.

Item diraja pertama kali diterima oleh kerajaan pada Isnin, yang menandakan ulang tahun ke-150 apabila tentera kolonial British menyerang bandar Asante pada 1874. Ia ketika empat daripada item itu dicuri manakala tiga lagi adalah sebahagian daripada pembayaran ganti rugi yang dibuat oleh kerajaan Asante kepada, muzium itu berkata.

Pengembalian artifak ke Ghana “menandakan kembalinya roh kami,” kata Kwasi Ampene, pensyarah yang membantu rundingan pengembalian mereka.

Semua tujuh item dikembalikan secara tidak bersyarat dan kekal walaupun kerajaan membenarkan replika mereka dibuat, tambah muzium itu.

“Kami secara global berpaling daripada konsep muzium sebagai simpanan tidak boleh dipersoalkan seni, sebagai institusi pengumpul yang berhak memiliki dan mentafsirkan seni berdasarkan kepakaran akademik terutamanya, kepada konsep muzium sebagai penjaga dengan tanggungjawab etika,” kata Silvia Forni, pengarah Fowler Muzium.

Item-item itu dianggap sebagai simbol kehormatan dan kasih sayang untuk pemerintah Asante dan mempunyai mereka kembali adalah impian menjadi kenyataan, menurut Samuel Opoku Acheampong, staf istana Asante.

“Para leluhur kami dan bapa kami memberitahu kami tentang artifak,” kata Acheampong. “Dan sejak itu, sebagai kanak-kanak, saya mempunyai visi bahawa suatu hari nanti kami akan mempunyai semua artifak ini kembali ke negara kami Asante.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.