AS dan Iraq akan membincangkan kehadiran tentera masa depan dalam minggu-minggu akan datang: pegawai Pentagon

(SeaPRwire) –   Pegawai tentera dan pertahanan dari Amerika Syarikat dan Iraq dijangka akan terus berbincang mengenai masa depan kehadiran tentera Amerika Syarikat di Iraq dalam minggu-minggu akan datang, kata seorang pegawai Amerika Syarikat kepada . Dijangka akan mengumumkan perbincangan semula ini pada hujung minggu ini, kata pegawai tersebut.

Amerika Syarikat kini mempunyai kira-kira 2,500 tentera di Iraq untuk misi Memerangi ISIS. Tentera-tentera ini ditempatkan di beberapa pangkalan di seluruh negara dan telah menghadapi lebih daripada 60 serangan daripada kumpulan proksi Iran sejak Oktober 17. Amerika Syarikat telah melancarkan beberapa serangan menargetkan kumpulan proksi Iran ini, termasuklah serangan udara pada Selasa, menargetkan dua bangunan ibu pejabat Kataib Hezbollah dan sebuah kemudahan perisikan, menurut pegawai pertahanan Amerika Syarikat.

Serangan-serangan ini telah meningkatkan tekanan ke atas kerajaan Iraq untuk mempersoalkan kehadiran Amerika Syarikat di rantau ini. Pada 4 Januari, Amerika Syarikat melancarkan serangan drone di Baghdad yang membunuh seorang pemimpin kumpulan proksi Iran Harakat al Nujaba yang terlibat dalam merancang dan melaksanakan serangan terhadap anggota perkhidmatan Amerika Syarikat di Iraq.

Serangan khusus ini antara sebab utama mengapa Perdana Menteri Iraq, Mohammed Shia’ Al-Sudani meminta Amerika Syarikat menarik balik tentera mereka dari negara itu hanya sehari selepasnya pada 5 Januari.

“Kami sedang dalam proses menetapkan tarikh untuk memulakan dialog melalui jawatankuasa tripartit yang dibentuk untuk menentukan susunan untuk menamatkan kehadiran ini. Ini adalah komitmen yang kerajaan tidak akan menarik balik dan tidak akan mengabaikan sebarang perkara yang melengkapkan kedaulatan ke atas tanah, langit, dan perairan Iraq kami yang kami sayangi,” kata Al-Sudani.

Setiausaha Akhbar Pentadbiran Pertahanan Maj. Jen. Pat Ryder memberitahu para wartawan dalam satu sidang akhbar Pentadbiran Pertahanan sejurus selepas pemimpin militia itu dibunuh dalam serangan Amerika Syarikat, “Fokus kami akan terus kekal ke atas misi Memerangi ISIS. Tetapi sekali lagi, kami tidak akan ragu-ragu untuk melindungi pasukan kami jika mereka terancam.”

Pentadbiran Pertahanan belum menerima sebarang permintaan untuk menamatkan kehadirannya di rantau ini, walaupun kata-kata daripada perdana menteri Iraq, beberapa pegawai pertahanan memberitahu .

Apabila ditanya sama ada Amerika Syarikat telah diminta menarik balik tentera mereka dari Iraq, Ryder memberitahu para wartawan, “Saya tidak mengetahui sebarang rancangan. Kami terus kekal sangat fokus ke atas operasi di bawah CJTF-OIR, sebagaimana kami nasihati dan membantu Iraq. Dan seperti yang anda dengar kami katakan berulang kali sebelum ini, kami berada di undang-undang kerajaan Iraq.”

Perbincangan antara Amerika Syarikat dan Iraq yang akan datang telah dirancang pada Ogos, jauh sebelum Hamas menyerang Israel dan serangan ke atas pasukan Amerika Syarikat di Iraq bermula. Hasil perbincangan mungkin berbeza daripada yang dijangka pada bulan Ogos.

Pada Ogos 2023, sebelum konflik di Timur Tengah bermula, Amerika Syarikat dan Iraq bersetuju untuk memulakan “Suruhanjaya Tentera Tinggi” atau HMC untuk perbincangan. Menurut satu kenyataan dari Pentadbiran Pertahanan pada masa itu, “Amerika Syarikat dan Republik Iraq bercadang untuk berunding mengenai proses masa depan, berasingan daripada JSCD dan termasuk Koalisi, untuk menentukan bagaimana misi tentera Koalisi akan berkembang mengikut jadual berikut: ancaman daripada ISIS, keperluan operasi dan alam sekitar, dan tahap keupayaan ISF.”

Perbincangan akan diadakan dalam bentuk kumpulan kerja dengan pegawai pertahanan dan tentera dari Pentadbiran Pertahanan, kata pegawai Amerika Syarikat tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.