AS bina rangkaian perkongsian risikan di Asia untuk halang China

Abstract Globe With Glowing Networks - East Asia

AS membina rangkaian perkongsian perisikan yang mendalam dengan negara-negara di seluruh Asia ketika ia cuba menangani peralatan perisik China yang canggih dan melemahkan serangan siber China.

Pentadbiran Biden telah membangunkan satu set perkongsian berasingan tetapi bertindih di Asia, termasuk pengaturan perkongsian maklumat dengan kumpulan “Quad” yang terdiri daripada AS, India, Jepun dan Australia, menurut pegawai AS yang meminta untuk tidak dikenal pasti membincangkan perkara yang tidak diumumkan kepada umum.

Rangkaian hubungan juga merangkumi perkongsian trilateral antara AS, Jepun dan Korea Selatan, dan satu yang merangkumi AS, Jepun dan Filipina, kata pegawai itu.

Dorongan itu juga melibatkan perkongsian maklumat bilateral yang diperkuat dengan Jepun, India dan Vietnam, menurut pegawai itu, yang menambah bahawa fokus utama hubungan ini adalah untuk meningkatkan ketahanan terhadap operasi ofensif China dalam talian.

Perkongsian dan perkongsian yang diperkuat ini, yang dikenali secara rasmi sebagai hubungan perisikan perhubungan, sebahagiannya bertujuan untuk mengurangkan kuasa perisik China yang semakin meningkat, yang laporan parlimen UK baru-baru ini digambarkan sebagai yang terbesar di dunia. Usaha pentadbiran adalah sebahagian daripada dorongan yang lebih luas untuk memperdalam hubungan di seluruh rantau ini di tengah kebimbangan yang semakin meningkat tentang ancaman dari Beijing.

“Perisikan perhubungan boleh berfungsi sebagai pengganda kuasa yang penting,” kata Daniel Byman, pakar topik di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa di Washington. “Ia boleh memperluaskan pengumpulan keseluruhan kerana negara yang berbeza akan mempunyai akses kepada rahsia yang berbeza di bahagian dunia yang berbeza.”

Pejabat Pengarah Perisikan Negara enggan mengulas mengenai hubungan tersebut. Seorang jurucakap Rumah Putih berkata kerjasama AS di rantau ini termasuk berkongsi maklumat tetapi enggan mengulas tentang hubungan tertentu. Kementerian Hal Ehwal Luar India enggan memberi komen. Kerajaan Korea Selatan, Jepun, Australia, Filipina, dan Vietnam tidak membalas permintaan untuk komen.

Sikap China yang semakin agresif di rantau ini, ditambah dengan perubahan kepimpinan di beberapa ibu kota, telah menyebabkan negara seperti Korea Selatan dan Filipina lebih bersedia untuk bekerjasama baru-baru ini, kata pegawai AS itu. Beberapa rakan di rantau ini juga berharap ikatan itu akan memberi sedikit keselamatan sekiranya Donald Trump memenangi pilihan raya presiden AS tahun depan. Pegawai itu juga menyatakan bahawa hubungan yang lebih erat ini sudah mula menghasilkan keputusan.

Pada akhir tahun lalu, India dapat menghalau pencerobohan tentera China di Himalaya berkat perkongsian maklumat perisikan yang diperkuat dengan tentera AS, menurut U.S. News & World Report. Pada Mei 2022, negara-negara Quad mengumumkan satu pakatan yang menyediakan data dari satelit komersial kepada negara-negara di Pasifik, membolehkan mereka mengesan aktiviti militia maritim China, serta penyeludupan dan penangkapan ikan haram.

Ikatan yang diperdalam dengan Jepun dalam bidang ini datang selepas apa yang Washington lihat sebagai desakan senyap oleh Tokyo untuk menyelesaikan kebimbangan AS yang sudah lama tentang keupayaannya untuk merahsiakan sesuatu, kata pegawai AS itu. Pada bulan Mei, Angkatan Udara Angkasa AS mengumumkan penghantaran peralatan pemetaan satelit sensitif ke Jepun.

Dalam mesyuarat dengan Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin pada hari Rabu, menteri pertahanan Jepun Minoru Kihara berjanji untuk melaksanakan peningkatan drastik perlindungan maklumat dan keupayaan keselamatan siber dengan bantuan Amerika, menurut bacaan dari Kementerian Pertahanan Jepun.

Namun, halangan masih wujud – terutamanya kerana persoalan tentang keupayaan AS sendiri untuk merahsiakan sesuatu. Pada bulan April, Jabatan Kehakiman mengenakan tuduhan terhadap anggota Tentera Udara Kebangsaan berusia 21 tahun, Jack Teixeira, atas penyebaran maklumat sulit secara haram, termasuk data medan perang sensitif tentang serangan Rusia ke atas Ukraine dan pendedahan bahawa AS mengintip sekutu seperti Korea Selatan.

Perkongsian itu akan melengkapi pengaturan “Five Eyes” yang sudah lama menjadi tonggak utama perkongsian perisikan AS. Rangkaian tidak formal yang terdiri daripada AS, UK, Kanada, Australia dan New Zealand telah mengalih tumpuan kepada China dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi keahlian bertutur bahasa Inggeris secara eksklusif mengehadkan jangkauan dan kepentingannya di Asia.

Negara-negara Five Eyes telah berkongsi maklumat rahsia selama berdekad melalui rangkaian pegawai yang intim yang menembusi perisikan, pertahanan dan kementerian luar negeri mereka. Perjanjian mata-mata Asia yang muncul masih sangat baru dan mungkin memerlukan masa untuk menandingi Five Eyes.

“Dominasi Five Eyes agak mapan, tetapi apabila anda mula bekerja pada masalah yang berbeza anda mendapat keutamaan yang berbeza,” kata Byman. “Apabila kita beralih ke China, negara seperti Jepun dan Korea Selatan menjadi lebih penting, di samping rakan Five Eyes di rantau ini seperti Australia dan New Zealand.”

—Dengan bantuan Sudhi Ranjan Sen.