AS berikrar untuk menutup loji arang batu semasa COP28

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden terus maju dengan agenda hijaunya dengan berikrar Amerika Syarikat tidak akan membina loji arang batu baru dan menghapuskan loji sedia ada.

Duta Khas Amerika Syarikat untuk Iklim John Kerry mengumumkan di Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke-28 yang dikenali sebagai COP28 dan sedang diadakan di Dubai, walaupun tiada tarikh diberikan bila loji sedia ada perlu ditutup.

“Kami akan bekerja untuk mempercepat penghapusan loji arang batu tanpa pengurangan pelepasan karbon di seluruh dunia, membina ekonomi dan komuniti yang lebih kukuh,” kata Kerry dalam kenyataan.

“Langkah pertama ialah berhenti memperburuk masalah: berhenti membina loji kuasa arang batu baru tanpa pengurangan pelepasan karbon.”

Kerry berkata Amerika Syarikat menyertai Pact Powering Past Coal Alliance, pakatan hampir 60 negara yang telah berjanji untuk mempercepatkan penghapusan loji kuasa arang batu, kecuali yang sangat sedikit yang mempunyai penangkapan dan penyimpanan karbon.

Kerry berkata tindakan itu membentuk sebahagian daripada rancangan Amerika Syarikat untuk mengehadkan pemanasan global kepada 1.5 Celsius.

Pada Oktober, hanya kira-kira 20% elektrik AS dipasang oleh arang batu, mengikut Jabatan Tenaga.

Pada bulan lepas Presiden Biden berkata bahawa loji arang batu “di seluruh Amerika” akan ditutup, untuk digantikan dengan tenaga bersih.

Langkah untuk menutup loji arang batu di AS sudah bermula kerana kredit cukai tenaga bersih persekutuan dan peraturan menjadikan ia lebih sukar bagi pengendali untuk bersaing secara ekonomi.

Laporan oleh Institut Ekonomi dan Kewangan Tenaga Bebas yang tidak berpihak mendapati bahawa 173 loji arang batu dijangka ditutup menjelang 2030 dan lagi 54 menjelang 2040.

Sebagai contoh, loji kuasa arang batu Brandon Shores yang terletak di luar Baltimore, dijangka akan dinonaktifkan pada Jun 2025 sebagai sebahagian daripada penyelesaian antara pengendali loji dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Maryland. Loji ini mempunyai kapasiti 1,295 megawatt, cukup untuk menyediakan tenaga kepada lebih satu juta rumah.

Menurut Institut Sains Bumi Amerika, membakar arang batu menghasilkan lebih pelepasan karbon berbanding membakar bahan api bukan boleh diperbaharui yang lain. Kuasa arang batu boleh mempunyai kesan karbon dua kali ganda berbanding gas asli.

Sebagai contoh, arang batu menghasilkan kira-kira 211 paun karbon dioksida untuk setiap juta BTU tenaga yang dihasilkan, berbanding gas asli yang menghasilkan kira-kira 117 paun dan petrol yang 156 paun, mengikut Jabatan Maklumat Tenaga AS.

Komitmen AS datang walaupun China melancarkan pembinaan loji arang batu baru tahun lepas.

China sudah menghasilkan kira-kira 27% jumlah pelepasan global, mengikut Kumpulan Rhodium, pembekal penyelidikan bebas. Keluaran pelepasan negara itu setanding dengan tiga kali jumlah AS, pengeluar kedua terbesar di dunia.

Selain itu, wakil-wakil global yang akan hadir ke COP 28 minggu lepas mengedarkan surat meminta AS dan negara-negara Barat lain untuk mengharamkan pembinaan loji arang batu baru serta-merta.

Fox’s Thomas Catenacci dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.