AS akan Hantar Kumpulan Serangan Kapal Induk sebagai Sokongan kepada Israel

United States Israel Palestinians

WASHINGTON — Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata Ahad beliau telah mengarahkan kumpulan serangan kapal pengangkut Ford untuk berlayar ke Mediterranean Timur untuk bersedia membantu Israel selepas serangan Hamas yang menyebabkan lebih daripada 1,000 terbunuh di kedua-dua belah pihak. Rakyat Amerika dilaporkan antara yang terbunuh dan hilang.

USS Gerald R. Ford, kapal pengangkut pesawat tentera laut AS yang paling baru dan paling canggih, dan kira-kira 5,000 pelaut serta dek pesawat perangnya akan ditemani oleh kruiser dan pemusnah dalam tunjuk kekuatan yang bertujuan untuk bersedia bertindak balas terhadap apa sahaja, dari kemungkinan menghalang senjata tambahan daripada sampai ke Hamas dan melakukan pengawasan.

Pengerahan besar-besaran ini, yang juga merangkumi pelbagai kapal dan pesawat perang, menekankan kebimbangan bahawa Amerika Syarikat mempunyai dalam cuba menghalang konflik daripada merebak. Tetapi kerajaan Israel secara rasmi mengisytiharkan perang pada Ahad dan memberi lampu hijau untuk “langkah ketenteraan yang signifikan” untuk membalas dendam terhadap Hamas.

Laporan awal menunjukkan sekurang-kurangnya empat warganegara Amerika terbunuh dalam serangan itu dan tujuh lagi dilaporkan hilang dan tidak dapat diperoleh, menurut seorang pegawai AS. Angka itu berubah-ubah dan boleh berubah apabila pengiraan yang lebih lengkap disusun., menurut pegawai itu, yang berbicara dengan syarat anonim untuk membincangkan laporan awal yang diterima oleh Kedutaan AS di Jerusalem. Kebanyakan, jika tidak semua, mereka yang dilaporkan terbunuh atau hilang adalah warganegara AS-Israel, kata pegawai itu.

Bersama-sama dengan Ford, AS menghantar kruiser USS Normandy, pemusnah USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney, dan USS Roosevelt dan AS menambah skuadron pesawat pejuang F-35, F-15, F-16, dan A-10 di rantau ini.

“AS mengekalkan pasukan sedia di seluruh dunia untuk memperkukuh lagi postur pencegahan ini jika diperlukan,” kata Austin dalam satu kenyataan.

Sebagai tambahan, pentadbiran Biden “akan dengan cepat menyediakan Pasukan Pertahanan Israel dengan peralatan dan sumber tambahan, termasuk amunisi. Bantuan keselamatan pertama akan bermula bergerak hari ini dan tiba dalam beberapa hari akan datang,” kata Austin.

Kapal pengangkut serangan yang berpangkalan di Norfolk, Virginia Ford sudah berada di Mediterranean. Minggu lepas ia menjalankan latihan tentera laut dengan Itali di Laut Ionian. Kapal pengangkut ini dalam pengerahan penuh pertamanya.

Presiden Joe Biden dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, dalam panggilan telefon pada Ahad, membincangkan “penyanderaan tebusan oleh pengganas Hamas, termasuk keluarga sepenuhnya, warga emas, dan kanak-kanak kecil,” menurut kenyataan Rumah Putih yang menerangkan perbualan mereka. Biden menekankan bahawa semua negara “mesti berdiri bersatu menghadapi kekejaman sedemikian brutal.”

Presiden memaklumkan Netanyahu mengenai usaha diplomatik AS dan berkata bantuan tambahan untuk pasukan Israel dalam perjalanan, dengan lebih banyak lagi akan datang dalam beberapa hari akan datang, kata Rumah Putih.

Mereka juga membincangkan cara “untuk memastikan tiada musuh Israel percaya mereka boleh atau harus mendapat kelebihan daripada situasi semasa.”