Armenia dan Azerbaijan mengumumkan perjanjian untuk menukar tawanan perang dan bekerja ke arah perjanjian damai

(SeaPRwire) –   YEREVAN, Armenia (AP) – Armenia dan Azerbaijan mengumumkan persetujuan untuk menukar tawanan perang dan bekerja ke arah perjanjian damai di mana Kesatuan Eropah memuji langkah besar ke arah keamanan di rantau yang lama mengalami masalah.

Kedua-dua negara berkata dalam kenyataan bersama mereka “berkongsi pandangan bahawa terdapat peluang sejarah untuk mencapai damai yang lama ditunggu.” Mereka berkata mereka berniat “untuk menormalisasikan hubungan dan mencapai perjanjian damai berdasarkan prinsip kedaulatan dan integriti wilayah.”

Azerbaijan melancarkan kempen tentera kilat pada September di rantau berpisah Nagorno-Karabakh. Serangan itu mengakhiri tiga dasawarsa pemerintahan di sana oleh orang Armenia dan mengakibatkan majoriti 120,000 penduduk melarikan diri dari rantau itu, yang diiktiraf secara antarabangsa sebagai sebahagian Azerbaijan.

Sehingga pengumuman Khamis, kedua-dua negara telah berdebat dengan pahit tentang garis panduan proses damai di tengah ketidakpercayaan bersama.

Sebagai sebahagian daripada persetujuan itu, Armenia bersetuju menarik bantahannya terhadap Azerbaijan menjadi tuan rumah persidangan antarabangsa mengenai perubahan iklim tahun depan.

Negara-negara tidak dapat bersetuju mengenai tuan rumah Eropah Timur untuk perbualan iklim 2024, dengan Armenia menyekat negara-negara EU dan Azerbaijan dan Armenia menolak satu sama lain. Keputusan mengenai lokasi dan presiden mesyuarat itu akan diputuskan dalam masa seminggu akan datang.

Kenyataan bersama berkata bahawa “Republik Armenia menyokong tawaran Republik Azerbaijan untuk menjadi tuan rumah Sidang ke-29 Jawatankuasa Kerangka Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim, dengan menarik balik tawaran sendiri.”

Presiden Majlis Eropah Charles Michel memuji persetujuan itu sebagai kemajuan besar, berkata pada X bahawa beliau terutamanya mengalu-alukan persetujuan untuk melepaskan tahanan dan membuat “pembukaan tanpa sebelumnya dalam dialog politik.”

Michel menyeru Armenia dan Azerbaijan untuk menamatkan perjanjian damai secepat mungkin.

Kerajaan Amerika Syarikat juga mengalu-alukan persetujuan itu, dengan berkata pertukaran POW adalah “langkah membina keyakinan penting ketika pihak berusaha untuk menamatkan perjanjian damai dan menormalisasikan hubungan.”

“Amerika Syarikat akan terus memberi sokongan kuat terhadap usaha mencapai damai yang tahan lama dan bermaruah,” tambah kenyataan daripada jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller.

Armenia dan Azerbaijan berkata dalam kenyataan bersama bahawa perbualan antara pentadbiran presiden Azerbaijan dan pejabat perdana menteri Armenia membawa kepada persetujuan “untuk mengambil langkah-langkah nyata ke arah membina keyakinan antara dua negara.”

Azerbaijan berkata ia akan melepaskan 32 anggota tentera Armenia yang ditahan, manakala Armenia akan melepaskan dua askar Azerbaijan.

Kedua-dua negara berkata mereka akan teruskan perbincangan “mengenai pelaksanaan langkah-langkah membina keyakinan yang lebih” dan menyeru komuniti antarabangsa untuk sokongan “yang akan menyumbang kepada membina kepercayaan bersama antara dua negara.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.