Argentina tidak akan menyertai BRICS seperti yang dijadualkan, kata ahli pasukan peralihan Milei

(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES, Argentina (AP) — Argentina tidak akan menyertai blok negara-negara membangun BRICS seperti yang dijadualkan tahun depan, kata seorang pegawai kanan dalam pasukan peralihan Presiden terpilih Javier Milei Khamis.

“Kami tidak akan menyertai BRICS,” tulis Diana Mondino, yang Milei pilih sebagai menteri luar negara sebaik sahaja beliau disumpah masuk jawatan pada Disember 10, dalam X, bekas Twitter.

Langkah itu kelihatan sebagai pratonton perubahan dasar luar negara yang drastik yang akan dilaksanakan di Argentina sebaik sahaja populis kanan Milei mengambil alih jawatan.

, seorang libertarian, mengkritik China dengan keras semasa kempen dan mengancam memutuskan hubungan diplomatik dengan negara itu , mengatakan dalam temubual dengan bekas Tucker Carlson bahawa “Saya tidak akan berurusan dengan mana-mana komunis.”

Walaupun beliau telah melandaikan retorik itu sejak memenangi pilihan raya Nov. 19, juga mengkritik kerajaan kiri .

Semasa kempen, Milei, seorang pengagum bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, berulang kali berkata jika beliau memenangi “rakan-rakan saya akan Amerika Syarikat dan Israel.”

Mondino sebelum ini merendahkan kepentingan BRICS.

BRICS “lebih berkaitan dengan penyelarasan politik daripada kelebihan yang mungkin wujud untuk perdagangan antara negara,” katanya dalam temu bual dua minggu lalu. “Kami sudah mempunyai hubungan diplomatik dan perdagangan dengan kebanyakan mereka.”

Argentina antara enam negara yang dijemput Ogos lalu menyertai blok yang terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan untuk membentuk blok 11 negara. Argentina dijadual menyertai 1 Januari 2024.

Ketika itu, Presiden Alberto Fernández menyambut jemputan itu, berkata ia akan membantu Argentina mencapai pasaran baharu.

Blok itu dibentuk oleh Brazil, Rusia, India dan China pada 2009 dan menambah Afrika Selatan pada 2010.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.